用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

呀女開喇,讀緊n1,叫做習慣到,但皮氣就好差
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

一出世就知道有問題???可唔可以講下係咩問題呢?

原帖由 slh 於 08-9-3 12:56 發表
Hi Atty,

你個b咩問題呀? 我呀B一出世就知道有問題~ 個幾月由醫院轉界到智力中心, 兩個月做一次ot , 但都要等到18個月至評估, 點知果日又打風? 又要等多2個月至做~ ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

原帖由 ClaraSham 於 08-10-1 23:26 發表
好耐無上bk,weiwai,你囡囡喺邊間返n1,我記得你同我一樣都係住荃灣,我仔仔去咗葵芳讀,因為荃灣啲幼兒園都full哂,我仔都係返學ok,但在家脾氣差咗好多

...
係呀我係住荃灣, 我女返福幼
d脾氣越來越衰, 仲學埋人尖叫
其實點解會咁呢, 冇晒辦法

原帖由 szeszebetty 於 08-10-15 14:40 發表

cecilau,

我囡囡都係返緊樂天架,佢1歲9個月開始上小幼苗.

在囡囡1歲6個月時去健康院見姑娘,發現佢發展有問題,之後由健康院的醫生轉介去中九.

在中九見完姑娘後,大約等左一個月就可以見醫生(我估因為囡囡的發展遲得比較多).

評估後,智齡:6-7個月,小肌肉:6-7個月,大肌肉:9個月,當時囡囡已經18個月大.即係足足遲成一年有多.

後來經朋友介紹入去樂天做左個多月個別之後,再轉左返一至五的小組.

依家見囡囡都有進步,但姑娘說,日後待囡囡長大後,就會發現她與同齡有很大的分別.

另外囡囡都排了期係政府做磁力共振.現在在九龍醫院的康復大樓做緊OT 和物理治療. ...
szeszebetty
你女女而家幾大呀?
你覺得九龍醫院的OT 和物理治療好嗎?
我女的感知都唔好

我想問下,你地d小朋友係唔好執著呢?
我女越黎越大脾氣,又固執

原帖由 apple~y 於 08-10-21 12:55 發表
1age bb仲未識聽指領例如"俾俾",hi,bye,kiss等等......
又唔會手指指表達自己須要
我見健康院單張話時會識簡單指領
見好多1age bb都巳經識好多0野
但我仔仔都現在都未識,巳經日日教啦
會唔會有問題

開始有0的擔心, ...
有冇做評估呀

原帖由 junglebelle 於 08-10-21 00:30 發表

首先,要平心靜氣想一想自己小朋友點解會越黎越大脾氣,要表達情緒,是透過語言。若小朋友語言表達能力較弱或性格較內向,不善於表達自己時,往往情緒越來越差。另外, 固執性行為,可能亦由成人培養出來,成人可選擇不同活動、食 ...
我認為唔係表達唔到而鬧情緒
係好執著,唔順就發脾氣

上完一日堂郁4:30pm, 返到屋企5點15分了
又要餵佢食野又要煮飯.........
好似冇乜時間做家居訓練

我女女有做九龍醫院的OT
覺得麻麻,可能呀女唔鐘意個姑娘
而且2-3wk先一堂
原帖由 szeszebetty 於 08-10-16 23:16 發表

我女女依家2歲1個月.

我覺得九龍醫院的OT好D,因為係單對單.
物理治療就麻麻地,因為一個治療師對3個小朋友,而且同一時間有好幾個小朋友一齊治療,都好迫架.

你女女依家幾大,有無同佢做緊治療. ...

你女女照完有result未呀
我女都有照,照之前也有做腦埽描,腦電圖

原帖由 szeszebetty 於 08-10-31 12:20 發表

就係因為我個女發展遲緩,醫生話有可能關個腦的問題,所以就叫佢照.因為個腦神經有問題都會影響佢的發展.

醫生有無話你個女點解先天會咁,你佗女女時,有食避孕藥嗎?

有時都唔知點解自己個女天生有問題,又唔係遺傳,真係連 ...

sammi

你住邊呀
i位要2歲才開始的,而且,若小朋友未識行及企,相信唔適合番學住,幼稚園方面都會拒絕小朋友入學。我都比人拒絕得多
原帖由 sammitai 於 08-11-2 23:57 發表
我仔仔現在21個月仍未識行及企,又唔識講野.已做了1年物理治療.(評估現只得1歲)又未安排I位.我都唔知點算.

是什麼來的
原帖由 myboyjon 於 08-11-4 13:48 發表
有人知道怎样打干细胞(stem cell) 吗?

valmom

你可以打去約再評估的
原帖由 valmom 於 08-11-6 00:09 發表
因為評估個陣佢地話我個女認知同埋溝通既能力係同同齡相付, 不過依家好明顯唔係... 最少溝通方面, 佢一定唔係差唔多2歲個個stage囉...  ...

如果你唔介意
可以pm個電話比我
我地傾下
原帖由 valmom 於 08-11-6 00:09 發表
我個女就黎兩歲都未開步行, 亦唔識講單字, pointing都好少....我估佢都遲左1年以上... 除左政府醫院個D PT, OT之外, 我自己都有幫佢搵私家既PT, OT同ST...

呢排身邊朋友開始幫佢地既小朋友報Nursery同幼稚園, 個種 ...

kennistong

我女還未排到i位呀,只是讀緊有i位的普通位幼稚園,同時間己排到E位了,現在很忙碌的帶她去做訓練
她自理好了些,但語言還偏落後
你bb才delay 半年,真的需要去樂天嗎?
原帖由 kennistong 於 08-11-6 10:46 發表
Weiwai

我想問下, 你個女返I 位的情況如何??

昨天社工打電話給我, 就有I 位, 不過, 最近我安排左樂 x  的訓練給他, 星期一至五的, 與教室的姑娘講起我已經排了I 位及e 位, 她叫我不好排I 位, 因為I 位的training  ...

我都唔知點解仲未排倒,可能我個區需求很大吧
你咁快排到真好,排到邊間呀
返左樂天小朋友現在怎樣呢
原帖由 kennistong 於 08-11-6 22:48 發表
weiwai

我希望他可以快D 追返, 再加上已經冇再返日託, 所以安排了樂天, 其實真係好貴, 不過, 為左小朋友, 我唔想佢再delay.........算拉, 慳D洗拉.

另外, 為什麼還未排到I 位, 我記得你早過我排的.

kikiboy and  ...

kennistong

你bb幾大呀? 有冇排E位呀
原帖由 kennistong 於 08-11-6 22:48 發表
weiwai

我希望他可以快D 追返, 再加上已經冇再返日託, 所以安排了樂天, 其實真係好貴, 不過, 為左小朋友, 我唔想佢再delay.........算拉, 慳D洗拉.

另外, 為什麼還未排到I 位, 我記得你早過我排的.

kikiboy and  ...

我3個都是指定的,乜可以揀"區"?即係如果九龍城區是旦1間有位就比你?
係呀,1有I位OR小朋位滿2歲, E位就會自動停止輪候
我會睇下呀女上E位上成點,如果進度理想,我會CUT左I位只要E位了。如果唔理想, 就邊做訓練邊等I位了

原帖由 kennistong 於 08-11-6 23:57 發表
Weiwai
你選的時候是什麼選的?  我頭2間都有指定的, 第三係九龍城區, 可能係甘, 所以就好快比左我拉.

BB係23個月了, 同valmom 的囡囡一樣.
我都希排E位, 不過, 我問了社工, 她說派左I 位之后就不可以再排E位了, 因 ...

聽到真的心情沉重,很不舒服
我同意KIKIBOY, 要堅持做訓練,多少也有幫助的
我也想了解多D小朋友情況,可以講多D嗎

原帖由 kikiboy 於 08-11-7 15:06 發表

Hi Nov,

你哋同佢父母都唔好放棄, 繼續比治療同埋訓練個小朋友做, 相信對佢發展總會有幫助的, 醫生也會有斷錯症的, 劉海若在英國已被斷定為腦幹細胞死亡, 但現在她不是活過來了嗎? 雖然好多人不可以同佢相提並論, 但佢個case告訴我們世事好難預料, 明白到佢父母真係會好難受, 但都希望佢哋放鬆一點面對.

p.s. 我真係唔知有這類case, 介唔介意講吓小朋友一直以來係點o? 佢一路發展係點o? 細個時已發現問題還是到而家才知道呀? (唔好意思咁多問題)

原帖由 kennistong 於 08-11-7 15:42 發表
Yes,係可以要區的, 不過, 我唔suggest, 我仲有d 後悔,因為根本都冇車去, 我都唔知知好, 根本係迫我要個冇人要既I 位,
如果冇車到真係好煩,最近的地方落車然後行過去,要行幾耐呀
我都好遠的
‹ 上一主題|下一主題