用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

咁好?
原帖由 annaanna 於 08-11-7 18:30 發表
如果你排i位,我唔知你1, 2 choice 係咩啦,第3個choice 係九龍城,成個區咁大,你睇番社署個list,有好多都去到08年9月o架,其實有d 學校係仲有i 位喎~

因為上次我去過常樂,個主任話仲有1個位,所以我估呢間囉........

可唔可以p ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

小1時沒有做評估嗎?
都小6了,係難追d, 但你地可以唔好唸追lor
係去提升小朋友能力,
提升少少都好啊
原帖由 Nov 於 08-11-8 14:21 發表
姪仔一直在常規幼稚園及小學就讀, 小一老師提議做檢查, 結果是有800度遠視, 懶惰眼, 視覺跳動, 看東西很不容易, 更談不上什麼專注力. 到小六時, 遠視已有改進, 其他跟從前差不多吧!

同意大家所說要積極面對, 不過 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

你幾時發現你女女有發展遲緩的
排了多久i位呢
現在有冇做訓練呢
原帖由 roger711 於 08-11-13 12:00 發表
各位好!我是發展遲緩B爸爸.請多多指教.小女兩歲半,認知能力19-24m,語言表達及理解18m.現等緊I位.希望在這多了解一些關於發展遲緩的問題.謝謝!

有進步很好啊,我可能遲些搬去旺角,己報了救世軍等interview,唔知收唔收

原帖由 roger711 於 08-11-14 01:47 發表
女女1歲8個月才首次到健康院.護士覺得她語言能力及認知較差,2歲見健康院醫生,給了我一封轉介智能測驗中心的信,我見到發展遲緩和ASD.醫生叫我早點讓她上學.排1個月不夠見智能測驗中心護士,護士還說她又似有自閉症又不 ...

我自已報定, 因為都未confirm一定會搬
原帖由 roger711 於 08-11-14 11:58 發表
是不是社署轉介還是自己報考?是否社工巳通知?我要等社工通知.選了保護兒童會及基督教雋匯,她現在深圳讀幼兒班,回來又要由普通話適應廣東話.

我自己報的,是普通位
都唔知係米搬得成,所以唔通知社署住
原帖由 kennistong 於 08-11-15 01:19 發表

weiwai
你搬去旺角? 甘你係唔係排油X 地的救世軍? 是i 位嗎?

kennistong
期侍你與我地分享勝利過情

原帖由 kennistong 於 08-11-15 01:28 發表
另外, 經過一輪交涉, 我明白了這個game 點玩, 得我有時間, 再同大家分享下.

你當時E位揀左邊幾間呢
i位先過e位比較少見
你真係好快

原帖由 kennistong 於 08-11-15 01:27 發表
dear all

經過一輪同社工交涉后, 長情我唔講拉, 因為太長, 我只可以講, 係折磨, 我小朋友最后有位可以讀I 位拉, 我比較好彩, 小朋友只係排左5個月, 出年1月返i 位. ...

kennistong
如果可以每日有30分鐘訓練,st 會個月有3次,咁你個間幼稚園就真係冇得彈
原帖由 kennistong 於 08-11-26 16:46 發表
kikiboy

這30分鐘係指 I 位老師同小朋友做訓練的時間, 如果真係每日有30分鐘咁就偷笑咯!--> 何出此言??  我問左學校, 佢地話一定係每一個小朋友每日有30分鐘的.

可唔可以講多D detail?? ...

真係過份
d人分明係撩交鬧
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1689557&extra=page%3D1&page=1

唔米你糊塗,係我冇提過姐。
樓主係我,我開topic問野,點知比個"freshman"係到發顛攪事

原帖由 kikiboy 於 08-12-8 15:52 發表
weiwai,

我幫你post條link出來click入去就睇到.
乜你有兩個小朋友o架? 我糊塗晒啦, 果個樓主係咪呢個樓主?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1689557&extra=page%3D1&page=1

...

想問大家,想投訴個社工,有咩途徑呢?

佢在1間非"茂"利机構做,
除左向個間非"茂"利机構投訴之外
仲有咩途徑呢

可否講下那媽媽的見證呢
thx

原帖由 ndw 於 09-2-2 08:17 發表

有沒有其它意見呢?
我不知往哪裡投訴。
可不可以伸請換另一位社工呢?
小心處裡這社工服務問題。與社工關系搞不好,有些人會公報私仇。我就聽過一媽媽的見證。 ...

ndw
多謝你的耐心指教:loveliness:

我認識1位cp mama, 佢女女也經常咬唇,咬到下唇流晒血、爛肉。傷口未好再咬,尋求e生見議,e生話唯1可做的是脫掉上門口。初初佢地2公婆都話唔脫,但情況實在不妙,下唇爛得緊要,最後脫了2只門牙

先看看你女女情況才算吧

原帖由 ndw 於 09-2-2 08:08 發表
我們發現我們的平安最近有用自己門牙刮自己的下唇,還發出一種新的發音。我想是由刮唇的小動作而來的。不知應否阻止?好的是:這也可算是平安的進一步發展。最近女兒平安的舌的卻有發展,會申出口外。雖然不常發生,起碼有。喂 ...

那個社工是在非牟利机構的
不是政府-----社處的case manager

原帖由 ndw 於 09-2-2 08:17 發表

有沒有其它意見呢?
我不知往哪裡投訴。
可不可以伸請換另一位社工呢?
小心處裡這社工服務問題。與社工關系搞不好,有些人會公報私仇。我就聽過一媽媽的見證。 ...

hello meisuen

long time no see!

多謝你的鼓勵說話,確實令人感欣慰
所以到而家,我都慶幸排到E位,係會頻樸d,但睇住呀女進步,都值得。
但因為我精神欠佳,當呀女上左軌道,我會要番i位

原帖由 Meisuen 於 09-1-15 16:36 發表
有發展慢的小朋友媽咪,

想寫幾句鼓勵說話比妳地. 我仔仔已經5歲, 當初政府評估佢語言慢, 社交力弱, 專注力差跟同齡成年. eetc 姑娘仲懷疑佢有自閉証. 當時我很傷心, 點解兩公婆都係正常, 但生個仔會咁.  哭都哭過好 ...

我都報左4月的my first step
你讀完記得上來分享下

原帖由 kennistong 於 09-2-10 19:04 發表
annaanna
我都係大坑東青蔥個中心上, 我見佢張紙寫有儀器既, 咪try try law. 你小朋友當年係幾多歲呀?? 我依家上既program 係for 2-3歲的小朋友既. 唔知d內容會唔會一樣??

我係搵政府醫生轉介做OT and d PT, 因為囝 ...

我62,99都好多難聽說話,又辱我
但冇野可以阻止我去幫我個女的
一定要堅持帶小朋友去做訓練呀

原帖由 siukei17 於 09-2-13 12:39 發表
我小朋友依家剛剛足3歲
歲半時去政府評估中心做評估,排左訓練中心;
上年年中先返訓練中心(即2歲半返)
keep住每星期最少一堂
早2日剛剛同佢做左半年評估
訓練中心姑娘建議佢讀s位
結果係語言,認知,行為只有歲半至2歲
...

siukei
屯門佳寶聽聞不錯的。
我想講, 你要S位才會沒收你現在的E位
但排S位(即未排到)是不會沒收你現在的E位的

原帖由 siukei17 於 09-2-17 14:27 發表
收左阿b既學校係屯門佳寶
佢間學校應該無i位....
不過我面試時亦已經清楚交代晒阿仔既發展問題

其實我唔會考慮i位...
因為我依家返緊政府資助既訓練中心
每星期都有治療c見佢一次,
另外再每個月都會獨立再見言語治 ...

好似係太子大坑東,好似得個到才有my first step上
同陳姑娘報的
原帖由 kennistong 於 09-2-18 00:03 發表

4月?? 你係邊個center??

‹ 上一主題|下一主題