用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

好攰架......個大人
原帖由 Capricorn2521 於 11-3-17 22:48 發表
希望係一個好嘅開始啦。但係e位真係吾係人人可以... 尤其要返工嘅家長,要工人或老人家帶,始終都隔咗一層.....
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

我地都過緊呢d日子, 真係好攰. 好似今日咁, 9am出門口, 夜晚6:30pm先返屋企
原帖由 valmom 於 11-3-16 22:57 發表
我都想係全職媽媽呀.. 不過我其實係要返工... 依家日日放工趕返屋企, 一係係屋企training, 一係帶佢出去train... 星期六又一早起身, 又係去training... 阿女經常呢度去個度去... 去training....阿女已經習慣佢係好多呢d既training要早.. 佢當係去玩.. 所以佢就唔辛苦.. 我就恨不得一日有48小時... 不過咁多治療其實都係相輔相成, 互補不足.. ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

你女女好似我女當初情况, 我女都係整體發展遲緩
原帖由 lelemama 於 11-3-19 04:07 發表
Hi 大家好, 用了幾日臨瞓時間追睇番之前嘅post, 睇到眼淚喊濕幾次枕頭, 因為有所共鳴, 見到大家為自己的心肝寶貝不斷努力, 真係好感動!

之前真係對發展遲緩毫無認識, 而且最初, 我也以為亞女只是語言發展遲, 但當阿 ...

或者考慮去私+check 下
原帖由 slh 於 11-3-28 00:00 發表
呢幾日真係好辛苦!又好擔心,因為上個星期日發現呀囡視力差咗好多,又唔望野,好似睇唔到野,凈係對光有反應,攪到全家都好擔心。
剛在過咗嗰個星期五帶了她返e院打藥水入只眼同checking ,但e生話應該好過上個次checking,佢都唔知 ...

各位baba mama,

由於發展遲緩B媽媽(part 1)內的post已很多, 為免曾加bk sever 負擔, 已開"發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2)

請各位稍移玉步, 延續part 1 正能量
發展遲緩B媽媽1齊繼續加油吧

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2287427&extra=page%3D1&page=1

‹ 上一主題|下一主題