用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB的 IA , 係咪好多人都會畀錢人幫手睇下先交畀tutor? ...
go

IB的 IA , 係咪好多人都會畀錢人幫手睇下先交畀tutor? [複製鏈接]

我見個仔每科嘅IA都會同學校老師好多溝通,每個階段都會submit準備好嘅materials 俾老師, 而學校老師也會俾feedback 佢。
所以由Y12到Y13開頭果兩三個月都會好忙咁處理IA 同IO。
而搵補習哥哥姐姐睇一睇,真的作用不大。

PG 是從Y12開始,每份功課、Quiz、exams都計,而IA只是其中一個factor 。

至於另外果篇巨作,應該是EE (extended essay), 咁點解唔搵多學校的專責老師幾次?

oooray 發表於 22-10-26 12:25
拜神燒香求心安。
就算老師睇完去到external examiners面前都有機會甩轆,
補習哥哥姐姐又何得何能?

IA對最後個grade都佔一定%,由20-30%不等;我唔會覺得唔重要。
不過的確校內老師覺得好,external examiner 當係草,時有發生。呢個就係考校內老師功力之處。所以補習姐姐哥哥極其量只做到「同儕互評」的level。
‹ 上一主題|下一主題