用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

請問喇沙 VS 皇仁 會如何選擇?
   12    0    0    0

rsx 發表於 24-5-12 23:38

所以勝負關鍵在轆入既vs親生仔,唔知邊批人多啲及強啲,當打和 ...

一條龍或直屬學校唔會強制學生一定要由小一讀到中學畢業,喺小一到高中十年內都會有人離開同加入,只不過直屬學校升中時會有明顯數量學生離開同加入,一條龍學校就對中途離開同加入學生數量唔需要對外交代而已。係咪所謂親生仔,需要喺小一入學學生同中六畢業生做對比先至得出答案。

蛋白超人 發表於 24-5-12 22:30
正常成績好嘅都會公佈,考得越好一般公佈得越詳盡,只有在考得唔好嘅情況下,才會使用數據藝術去掩飾,甚 ...

前面都不少LSC家長講了學校是無責任/無意補底,學校收了就是叻仔,讀不上是自己問題

這樣的話,就是願者上釣了,已經沒有什麼隱瞞

rsx 發表於 24-5-12 23:38

所以勝負關鍵在轆入既vs親生仔,唔知邊批人多啲及強啲,當打和 ...

坊間說法,CC以成績優先,仲有乜乜OS計劃,DB大大手入貨,當中唔少係體育生,就係咁表面現像,瓜~

02413124 發表於 24-5-12 22:55
不過老實講呢2間幾穩定有一批best7 拎40分以上既尖子,如果靠成績入既,其實我相信Dse 出黎2間唔會差太遠
...

所以勝負關鍵在轆入既vs親生仔,唔知邊批人多啲及強啲,當打和,邊間增值率高d就真係幾難估!

不過老實講呢2間幾穩定有一批best7 拎40分以上既尖子,如果靠成績入既,其實我相信Dse 出黎2間唔會差太遠

AndrewEdu 發表於 24-5-12 18:55
哈哈,喇沙話題好激烈,喇沙是階段性**還是系統性**,7月放榜拭目以待。

正常成績好嘅都會公佈,考得越好一般公佈得越詳盡,只有在考得唔好嘅情況下,才會使用數據藝術去掩飾,甚或選擇「砍牌」不公佈,等願者上鉤,起碼可以拖多三兩年。其實作為家長,我個人覺得有自信嘅學校就會公佈,學校唔公佈,大家就要慎選,甚至要避選防中伏,始終係自己仔女嘅利益,都唔想佢俾人昆咗入去一間走緊下坡嫌疑嘅負增值學校

哈哈,喇沙話題好激烈,喇沙是階段性**還是系統性**,7月放榜拭目以待。

Sing13 發表於 24-5-12 17:31
原來當大家討論某間學校,講多咗就係愛佢恨佢,樹大招風。
學到嘢,下次有人評論其他學校,我都整句,你是 ...

有人唔俾你評論咩?你都講咗咁多年似是如非既情況啦,你有你buy既,人有人既,你buy既學校冇歷史支持,惟有講數據,明既亦了解既,人地學校兩樣都有,有咩問題?

原來當大家討論某間學校,講多咗就係愛佢恨佢,樹大招風。
學到嘢,下次有人評論其他學校,我都整句,你是唔是「因愛成恨」,否則點解咁關心?
其實有vs,就有人評論,就係咁簡單。

回覆 liverpool2023 的帖子

同意,相信有呢2間選擇,EDB RANKING一定高,講真唔會比較3322因為入到去都相信係頭個批
相反比較呢2間可能睇小朋友會唔會好鐘鍾意運動,係既話LSC
如果只喜歡讀書,又住港島,正常都會簡皇仁

Soundervolt 發表於 24-5-12 16:19

樹大招風有佢嘅道德,我喺EK咁耐未見過有家長關心新界 ...
係,愛之深,恨之切

PTL_L 發表於 24-5-12 14:42
有啲可惜,一間咁好歷史、文化、背景同設施既學校,因為1年唔出成績(我當真)就會被影響到報讀既想法,如 ...

樹大招風有佢嘅道理,我喺EK咁耐未見過有家長關心新界喇沙中學入三大率或甚麼3322嘅討論,有人去對你去評頭品足,先至係對方睇得起你,其實應該感謝呢班家長參與討論。

唔會有人去討論何太嘅身裁有幾fit嘅。

Soundervolt 發表於 24-5-12 12:09
我仔畢咗業,已經上唔到內聯網,以往校內資訊都係咁做,閣下係唔係喇沙家長?可以用eClass account上到內聯 ...
有啲可惜,一間咁好歷史、文化、背景同設施既學校,因為1年唔出成績(我當真)就會被影響到報讀既想法,如果係都好,證明LSC唔係自己最心儀既學校,留番俾真正鍾意呢間學校文化既小朋友!

回覆樓主:

我仔畢咗業,已經上唔到內聯網,以往校內資訊都係咁做,閣下係唔係喇沙家長?可以用eClass account上到內聯網?我相信閣下講來講去都係校網對外嘅校務報告

Soundervolt 發表於 24-5-12 09:59

正式嘅校務報告通常都喺DSE放榜之後幾個月,大約年尾喺 ...

1.正式嘅校務報告通常都喺DSE放榜之後幾個月,大約年尾喺內聯網推出,
2.內容非常詳盡,包羅萬有,定必能夠搵到關於3322嘅數據。
兩者皆非,你亦可以自己搵下。

Sing13 發表於 24-5-12 01:16
依個推論其實放諸四海皆可用。
「至於有幾多3322畢業生未必最重要,最重要係3322畢業生成為一個乜嘢嘅人先 ...

今時今日,3322已經差不多等於入大學要求,幾多個家長覺得成為乜人比3322更重要?大部分都只是覺得自己唔會係嗰幾十個%吧?

rsx 發表於 24-5-12 02:20
其實你以上說話都係比我感覺只為了護短,如果對學校咁有信心就唔洗浪費咁多時間連損款唔係強迫都拎黎做賣 ...

的確,人各有志!
DBS,LSC我都有識到家長考到但選另外成績有公布而成績更好的學校,當然相反的亦有。
這裏的討論,正好讓家長了解到LSC的學習模式和形態,那就足以讓家長作合適的選擇。

Sing13 發表於 24-5-12 09:16

DBS 是有係school report公佈3322,只不過不太理想,唔太理 ...

正式嘅校務報告通常都喺DSE放榜之後幾個月,大約年尾喺內聯網推出,內容非常詳盡,包羅萬有,定必能夠搵到關於3322嘅數據。我建議各位希望知道任何關於喇沙嘅問題,除咗搵家長幫忙睇校務報告之外,應該書面(電郵都可以)詢問學校,因為確實有校外家長遁呢種方式發出問題而得到學校回覆。對於各間學校喺校網對外公開嘅資訊其實都必須滿足到所有家長,資訊嘅種類同型式上都唔會劃一發放,內容及細節亦有差異,都係嗰句,有疑問直接去問學校最實際。

Soundervolt 發表於 24-5-12 02:37

每人都有佢嘅角度去睇每件事,學校出唔出任何數據可能 ...

DBS 是有係school report公佈3322,只不過不太理想,唔太理想既數據有公佈,5+百分比估計都ok既,反而冇公佈。
LS近幾年一直冇公佈3322,不是大問題。但2023年DSE,全個學校網頁,包括news,除咗有講部分好成績既學生,其他資料就搵唔到了。至於你話打電話去學校,其實學校近年連成績數據坐標都唔想列出,要講既(成績叻既學生)自然會講,唔想講既打電話去,你認為有用嗎?你熟學校,大可一試。
另外前文「打鑼打鼓」依段我是回應另一位網友。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊