用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ? ...
樓主: peterwongpeter
go

DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ?   [複製鏈接]

1180431 發表於 24-4-25 14:17
老師好得闲咩?!係你自己覺得太壓力,例如人哋测考次次8X,9X,你次次都6X,都已經好冇癮,洗鬼打電話 ...

8X, 9X,  會唔會用大左?~

1180431 發表於 24-4-25 14:17
老師好得闲咩?!係你自己覺得太壓力,例如人哋测考次次8X,9X,你次次都6X,都已經好冇癮,洗鬼打電話 ...

有啲人無自覺性,面皮又厚,要人提㗎。

1180431 發表於 24-4-25 13:06
通常唔係學校勸退學生,係佢哋自己顶唔順自己決定要走

這個有可能也正常

jiljill 發表於 24-4-25 14:58
有啲人無自覺性,面皮又厚,要人提㗎。

會唔會又係果啲,年輕人話我要轉校,家長話要比佢自由選擇,學校話我冇迫過佢㗎,雖然佢測考煎單旦,上堂睇片或者瞓左~

xilihoo 發表於 24-4-25 12:40
我想DGS這種傳統名校,不會因為一個或兩個DSE考不好影響其名校的校譽,所以勸退的事情我個人相信應該不會發 ...

唔使勸退,將學生留級,有資源既家庭學生自然會去海外讀。

mcl233 發表於 24-4-25 15:12
會唔會又係果啲,年輕人話我要轉校,家長話要比佢自由選擇,學校話我冇迫過佢㗎,雖然佢測考煎單旦,上堂 ...

最後去咗「適合」自己小朋友嘅學校?

jiljill 發表於 24-4-25 16:18
最後去咗「適合」自己小朋友嘅學校?

當然,小朋友要比選擇權佢,書係佢讀~

mcl233 發表於 24-4-25 18:49
當然,小朋友要比選擇權佢,書係佢讀~

呢樣嘢我學咗十幾年都學唔到

jiljill 發表於 24-4-25 19:21
呢樣嘢我學咗十幾年都學唔到

學寫出黎都咁難?~

Rpp 發表於 24-4-24 13:54
中途重讀即留級,要好強大嘅壓力先頂到,全級全校人都知,唔達標成績以自修生報考更加成頭條,更加無可能 ...

同意。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mcl233 發表於 24-4-25 19:40
學寫出黎都咁難?~

路已經幾百萬人行過,邊條好行邊條難行大家清楚,佢行一條小路唔出聲,對我嚟講好難。

Sing13 發表於 24-4-25 15:54
唔使勸退,將學生留級,有資源既家庭學生自然會去海外讀。

有d 1A津校都會咁做,想個學生升級嗰年叫「試升」,唔想佢升級就通知未達升級要求而留級。

回覆樓主:

之前有網友做過一個表,比較學校 CEM 4+/5+ 成績,我覺得幾有用。

fupigpig 發表於 24-4-26 08:17
有d 1A津校都會咁做,想個學生升級嗰年叫「試升」,唔想佢升級就通知未達升級要求而留級。
...

even cky 都會,好熟既朋友仔就係 "試升‘’,而家去左國際學校

考得入DGS嘅, 家長都付出唔少心血, 如果知道小朋友成積跟唔上, 一定出去揾補習補底啦, 見唔少.

回覆 jenjenny 的帖子

如果唔係我個小朋友玩緊運動,識哂此項運動全港八強的小朋友,我就信了你。運動叻到全港最top(除咗最冷門的運動)是要大量付出時間的,甚至多過讀書的時間。熱門運動叻到全港八強,讀書又級頭,音樂仲考埋八級,咁樣的小朋友,唔好意思,我一個都唔識。我認識熱門運動入咗港青,仲考埋醫科的,咁樣的小朋友,100個玩運動的小朋友未必出到一個。音樂又不同,音樂花費的時間,相對於運動,是很少的。學業佳,會兩門樂器並通過較高的級別是可以大量做到。因為考級只需要達標,並不需要爭到全港頭八。同運動相比,難度不是一個級別的。但學業佳,音樂又好到可以個人紅館獨奏的,也是難得並稀有的。
超人年年有,但絕對不是普遍現象,就算在DG, SPCC也是稀有,更多也只是資質中上但家庭資源好的小朋友。

TAIOU4    發表於 24-5-6 01:22

myreallizzy 發表於 24-5-6 01:07

如果唔係我個小朋友玩緊運動,識哂此項運動全港八強的小朋友,我就信了你。運動叻到 ...

運動+讀書+音樂都叻的,我想起兩位叻女,何詩蓓和江旻蕙,真的佩服佢地毅力,而且一定是時間管理超人,當然家庭的培育和支持也不能少

myreallizzy 發表於 24-5-6 01:07

如果唔係我個小朋友玩緊運動,識哂此項運動全港八強的小朋友,我就信了你。運動叻到 ...

如果運動要叻到全港八強
讀書又要叻到入醫科
呢啲都無可能多
但如果運動叻⋯到學界攞獎
讀書叻⋯到在學校考頭20%
在家長中,應該都算叻了!

C6後生時中同係會考8A,同時學界代表學校出賽,佢哋眼中都已經是讀書運動都叻的了!

BTW,音樂八級比入醫和運動全港頭八是不同層次的

回覆 liverpool2023 的帖子

連八強都冇,如何在學界拿獎?團體獎?亦或區賽小獎?頭20%已經叫叻,咁大家標準唔同,我以為級頭指級十以內。

我小朋友唔係一線小學,但佢同班同學係級一加跑步全港八強,呢個同學鬥心同好勝心都超強。其實我覺得體育強嘅小朋友好多都有類似性格,所以運動好同時成績都好嘅,我覺都唔係冇機會嘅。當然呢個小朋友去到中學仲可唔可以保持到我就唔知啦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊