用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
樓主: schris1437
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

Sing13 發表於 24-5-9 23:59
名校有星光熠熠既校友關照,一呼萬應,點會唔夠資源?

唔係我講㗎,有人認為咋,我不嬲都好欣賞呢類直屬中學,無論是否喇沙與否,有限資源,盡收直小band 1/2生,得個幾十個位可以收街外叻人,都做到好成績出嚟個小小成績上落,根本唔會影我對呢類學校欣賞同鍾愛程度

Sing13 發表於 24-5-9 22:23
其實有體育生既學校,學校更應該著重補底。以上年既英華成績嚟睇,3322 90%,2級以上百分比99.x%,如果冇 ...

港華3322得74.7%,老實講,我有少少被震驚到

Soundervolt 發表於 24-5-10 00:03

當然明白,因為我係家長,向一啲對學校唔認識又誤解嘅 ...
未感受過,係唔會明既,即對牛彈琴

我贊成選校不應只看成績的
咁top既學校,比較幾個%無意思,
不過,我的確在聽到家長認為學校不需要幫助能力弱的學生,而感到詫異
相信要達到基本3322,在這樣好的學校不應該是難事

蛋白超人 發表於 24-5-10 00:07
港華3322得74.7%,老實講,我有少少被震驚到

有咩震驚?
我前幾年看到SJC只有70%
從收生程度計,不是更令人震驚嗎?

PTL_L 發表於 24-5-10 00:00
成績唔好冇人怨,明事理嘅人就會明事理!認同唔需要按津直排,因為根本唔需要排,有人問小朋友讀1B 中學成 ...

個人嚟講,最關鍵是學生幾了解間學校,正如獨具慧眼,分析到股票利好,入唔入?唔入亦可能是失去咗上車機會。
學校嚟講,學校成績亦是整體教學成效既反映。股票升自然多人追捧,股票跌自然多人拋售,司空見慣。

liverpool2023 發表於 24-5-10 00:16
我贊成選校不應只看成績的
咁top既學校,比較幾個%無意思,
不過,我的確在聽到家長認為學校不需要幫助能 ...

我之前都有講過,學生喺各方面有不同需要,學校都會盡量去配合同滿足佢地,除咗學業外,就算行為、心理、ADHD等等問題都有適切支援(同明愛社工合作已經有多年歷史),尤其對SEN學生喺佢地唔知情之下都有辨法幫到佢地,學校係唔會放棄任何一個需要幫助嘅學生。校網資訊未必詳盡,若果閣下或其他家長希望得到更多有關3322或其他數據等資訊,其實可以書面詢問學校,學校定能準確回履呢類問題

一間中學人數少則幾百,多則過千。每人感覺都會唔同。學校最著重既是學校榮耀,學生最著重既是個人出路。
學校既核心價值應該都包括為學生提供好既出路。而數據正可反映到整體成效。

Soundervolt 發表於 24-5-10 00:31

我之前都有講過,學生喺各方面有不同需要,學校都會盡 ...

如果要兼顧其他項既話,我認為基本要求是冇欺凌,冇自殺,有成績。

Sing13 發表於 24-5-10 00:42
一間中學人數少則幾百,多則過千。每人感覺都會唔同。學校最著重既是學校榮耀,學生最著重既是個人出路。
...

校譽當然重要,但我又唔覺得學校將榮耀擺喺學生之上,若果教唔好學生,點樣遮掩都會對校譽有損。數據只係出路其中一部份,可惜仲有好多嘢唔可以量化。都係嗰句,如果希望得到任何數據資訊,可以直接聯絡學校。若果對學校有任何懷疑,選擇啱自己心水嘅學校便可以。

Soundervolt 發表於 24-5-10 00:53
校譽當然重要,但我又唔覺得學校將榮耀擺喺學生之上,若果教唔好學生,點樣遮掩都會對校譽有損。數據只係 ...

咁學校又唔會唔公佈,因為成績放係school report,唔會少咗一年report。
就算公佈咗,柱形圖冇坐標,有心睇概要將圖形放大幾倍,將最長既2級線作為100%,然後逐條度各科5級線長度。

Sing13 發表於 24-5-10 01:07
咁學校又唔會唔公佈,因為成績放係school report,唔會少咗一年report。
就算公佈咗,柱形圖冇坐標,有心 ...

咁就大鑊,個chart條線畫粗啲都可以有幾個人嘅誤差問學校啦,唔使估估下。

Sing13 發表於 24-5-10 00:30
個人嚟講,最關鍵是學生幾了解間學校,正如獨具慧眼,分析到股票利好,入唔入?唔入亦可能是失去咗上車機 ...

個人嚟講,教育絕對不能與股票類比,小朋友係人,非數字下既死物,或者直資學校多涉及金錢,可能可以掹下車邊類比下!近排你多咗用股票做比喻,係咪斬獲唔少呀?

PTL_L 發表於 24-5-10 01:12
個人嚟講,教育絕對不能與股票類比,小朋友係人,非數字下既死物,或者直資學校多涉及金錢,可能可以掹下 ...

資源多當然好啦,但唔少津校喺呢種條件之下可以喺學界各方面仍然能夠站喺前列,證明資源比較多並非萬能。

Soundervolt 發表於 24-5-10 01:27

資源多當然好啦,但唔少津校喺呢種條件之下可以喺學界 ...
我相信學校已經好盡力,既要保持公開試成績,亦要保持學界成績,同時亦唔能夠辜負一眾舊生既厚望及顧及校譽,正如我大成日笑細既蠢,成績唔好等,我都同佢講,當一個小朋友從小學起,已經用好多時間起運動興趣上,同只需花時間起學習上,咁可以公平比較成績咩?我自己對細既要求係,盡力而為,中中間間就夠喇!

Soundervolt 發表於 24-5-10 01:27

資源多當然好啦,但唔少津校喺呢種條件之下可以喺學界 ...

直資所得政府資助如下圖。而官津中學平均每個學生所得政府資助更多。
以英華為例,每年學費收24000。
直資資源並唔是多好多。

Sing13 發表於 24-5-10 01:55
直資所得政府資助如下圖。而官津中學平均每個學生所得政府資助更多。
以英華為例,每年學費收24000。
直資 ...

每位學生收$24000,(跟據校網資訊)每級6班,每班34人,即係一年收$29,376,000,喇沙係零,唔係多好多嗎?就算每年籌款都望塵莫及。仲有喇沙個超級校舍,政府係冇資助營運及維修等費用。

Soundervolt 發表於 24-5-10 02:06

每位學生收$24000,(跟據校網資訊)每級6班,每班34人 ...

黃仁龍:私立直資學校把起跑線拉近終點‎  官立中學保金漆招牌不易
https://www.hk01.com/article/1003749?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
皇仁咁好成績,校友都忍唔住要出手。LS校友唔好講以後關唔關照師弟,而家可能都要幫下手。

Sing13 發表於 24-5-10 02:17
黃仁龍:私立直資學校把起跑線拉近終點‎  官立中學保金漆招牌不易
https://www.hk01.com/article/1003749 ...

一路都有幫手,大家都係Lasallian,唔少家長覺得學校嘅足球場冇用,其實呢個地方就係串連所謂喇沙仔brotherhood嘅聖地。

而且直資把起跑線拉近終點但仍然未能完勝,直資政策應該檢討一下。

Soundervolt 發表於 24-5-10 02:20

一路都有幫手,大家都係Lasallian,唔少家長覺得學校嘅 ...

同啲連校友都冇幾屆既學校,點打都贏
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊