用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 人生得意須盡歡?
go

人生得意須盡歡? [複製鏈接]

又要沉澱一下先。中一自行分配結果公佈左咁耐,大家開心完未?一分耕耘,未必一定有滿意的派彩。勝不嬌,敗不餒。 NG 左 take 2黎過,腐朽化神奇。4月份仲有咁多名校對決,有D頁數屢創新高,但係睇完晒又唔知有幾多伏。倚天 vs 屠龍,武當 vs 少林,峨眉 vs 華山...., 邊個勁D?根本無乜意思,既然覺得自己子女係張無忌/周芷若,入到心儀學校後能否連年問鼎級前再入三大? 六年後就會知。中學生涯如何?您的日後友情歲月/人生道路也必如何。
如果唔用 google search, 仲記得下一句,證明您無枉過中學生涯 law。睇番咁多學校的校訓,有D艱深到頂點。勤有功,簡潔易明,抵佢連年第一。
   6    0    1    0

我就未開心完
好多時都是運氣, 塞翁失馬, 天時地利人和.
可能係細b,,五年級 突然開竅, 由考22, 進到,測驗試 第3
五年級下學期才開始 谷 個仔, 谷成績, 谷獎項, 谷証書, 谷服務, 谷資優生, 谷自信 .
上面試班,
斷佢 玩樂 限時玩手機,
谷佢獎項,  游泳比賽, 參加最少人報名 蝶式, 四式(蝶背蛙),
大人小朋友,收集資料...面試前, 一同去幾間中學 走走...面試前, 父母小朋友都好大壓力,,,,結果公佈父母更大壓力.
現在教佢...體諒未有學校的同學仔心情..

自行成功也好,失敗也好,都唔緊要,仲有大抽獎,但入到中學先系真正的挑戰開始

verykin 發表於 24-5-3 15:20
我就未開心完
好多時都是運氣, 塞翁失馬, 天時地利人和.
可能係細b,,五年級 突然開竅, 由考22, 進到 ...

勝不驕,敗不餒。升上中學後,等於執過位起過風,重新洗牌後再打多六圈,6年後等食餬入三大。尤其是男仔,一係就唔發威,一開左竅就唔係講笑,簡直係裝左 turbo嘅波子,連尾燈都睇唔到。當年我有位死黨,初中滿江紅&考班尾10,中四突然發力, HKCEE開始揸火箭,去到 HKALE 應數&純數全A直入KongU,唔係講笑。所以寧欺白鬚公,莫欺少男沌。7月大抽獎又時有驚喜,候補變成自一/自二正選,個一刻嘅開心就更窩心。

verykin    發表於 24-5-3 17:59

kiwi2007 發表於 24-5-3 17:24
勝不驕,敗不餒。升上中學後,等於執過位起過風,重新洗牌後再打多六圈,6年後等食餬入三大。尤其是男仔, ...
喂,江湖中人,你唔好氹我好喎

kiwi2007 發表於 24-5-3 17:24
勝不驕,敗不餒。升上中學後,等於執過位起過風,重新洗牌後再打多六圈,6年後等食餬入三大。尤其是男仔, ...

今時今日
呢啲Band one學校,要入三大唔係好難,差不多躺平都可以

回覆 kiwi2007 的帖子

呢首詩我自小已非常鐘意,尤其最尾一句最正,輸盡也可賺返,東山可再起。嘅然咁有詩意,就回你吾一首,葡萄美酒晚光杯,6年後係點冇人知,盡情享受當下。

lot888 發表於 24-5-3 17:42
回覆 kiwi2007 的帖子

呢首詩我自小已非常鐘意,尤其最尾一句最正,輸盡也可賺返,東山可再起。嘅然咁有詩 ...
當年對於我地尼班理科仔,識得李白 - 將進酒,已經覺得自己好有文采鳥。

liverpool2023 發表於 24-5-3 17:28
今時今日
呢啲Band one學校,要入三大唔係好難,差不多躺平都可以

Band one學校,入三大唔係好難, ,,,,,,,,,,自己當年會考23分, 衰中文, 發現個仔醒過我, 希望個仔有30+,
30+, 應該唔易....... 暫時唔好比壓力佢, 等佢開心完E個小學.

verykin 發表於 24-5-3 17:50
Band one學校,入三大唔係好難, ,,,,,,,,,,自己當年會考23分, 衰中文, 發現個仔醒過我, 希望個仔有30+,
30 ...

我睇英華
3322 90%
大部分科目達4率係8x%
今時今日,只要一科好少少,攞個5/5*,應該已經夠分入三大非熱門科目
所以三大都唔算好難
問題是邊科?

verykin 發表於 24-5-3 17:50
30 ...
中文既影響,已經冇咁大喇,睇下best 5/6收生就知了

liverpool2023 發表於 24-5-3 17:57
我睇英華
3322 90%
大部分科目達4率係8x%

希望中文唔好衰, 英數無問題, 再加ICT, ,,,好似話ICT 好難5 分,,,,,,,,,,,不過選科的事, 到時先算..

一生人只有短短數年的中學生涯,派到好學校固然獲益良多,豐富人生。相反派去唔好嘅學校,除咗浪費時間,也可能留下不良陰影,影響性格發展。所以揀到好嘅中學係相當重要。

verykin 發表於 24-5-3 18:09
希望中文唔好衰, 英數無問題, 再加ICT, ,,,好似話ICT 好難5 分,,,,,,,,,,,不過選科的事, 到時先算..
...

你哋學校3322好低?
照計你自行,都唔會係嗰幾十個吧?通常都是大抽獎嗰啲

UTB 發表於 24-5-4 07:17
一生人只有短短數年的中學生涯,派到好學校固然獲益良多,豐富人生。相反派去唔好嘅學校,除咗浪費時間,也 ...

嗰幾年影響好大,成年人都好多時都會與中學同學交深

liverpool2023 發表於 24-5-4 09:34
嗰幾年影響好大,成年人都好多時都會與中學同學交深

同意。我見有些朋友,仍然興高采烈和他們畢業多年的舊同學食飯聚舊,真令人羨慕。

liverpool2023 發表於 24-5-4 09:33
你哋學校3322好低?
照計你自行,都唔會係嗰幾十個吧?通常都是大抽獎嗰啲
...

唔講老豆時B5中學、輪到個仔上中學、由其是南區仔、成功出逃、當然開心。人生得意須盡歡、E兩個月。小學約85人、自行得十幾人成功。自行3成學位、咪得約1成成功。所以亦有人話:自行係呃人的。

UTB 發表於 24-5-4 10:44
同意。我見有些朋友,仍然興高采烈和他們畢業多年的舊同學食飯聚舊,真令人羨慕。 ...

今年聖類斯中一簡介會後、走時、校門口有幾個、畢業多年老鬼、集體照相、問我係唔係聖類斯畢業?、我(老豆)來探路姐、之後咪幫佢哋影合照。。真令人羨慕、亦對學校改觀。在简介會點吹都冇用。畢業後、仲有冇果份情.. .

verykin 發表於 24-5-4 15:39
今年聖類斯中一簡介會後、走時、校門口有幾個、畢業多年老鬼、集體照相、問我係唔係聖類斯畢業?、我(老豆) ...
呢種友情唔係間間學校都提供到。以前港島某中學,師生關係一向疏離。豈料學生一畢業即被學校完結關係,老師視畢業生如陌路人,同學各散東西,甚少聯絡,更莫論搞甚麼聚舊。

verykin 發表於 24-5-4 15:39
今年聖類斯中一簡介會後、走時、校門口有幾個、畢業多年老鬼、集體照相、問我係唔係聖類斯畢業?、我(老豆) ...
男校係好啲,bonding 係比女校、男女校強,記得有一個papa著住個仔中學部既t shirt睇比賽(唔關果間學校事既比賽),有一都算有名氣既畢業生專登同果個爸爸(畢業生以為果個個papa係old boy)打招呼,傾吓計咁!
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊