用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

本人一向只是在這裏當觀眾, 好少發言.  看到大家的帖都感到很羨慕, 大部份的仔雖然有事, 都差不多高功能的, 做做針灸, 密集式訓練都會有所改進. 我跟自閉症己搏鬥了四年, 發現個仔有事是他大約一歲幾個月的時間.  一歲前他完全無事, 差不多一歲時, 他出玫瑰疹, 好了後個仔瘦了一圈, 我還不知死, 信廣告信到足, 在接住的四個月內, 給他打埋一歲針, 兩次半支的流感針和 水痘針, 接住歲半針,  惡夢就這樣開始, 個仔剛識行, 便不停來回跑, 不望人, 不會用手指, 不識玩玩具, 只會亂搞出聲來.  歲半前我已發覺唔多妥, 歲半開始已做私人評估和開始訓練.  因當初家境環境許可, 可以支持我試好多好多的治療如ABA, 3T, Chelation (排重金屬), 針灸(銅鑼灣張醫師和廣華的邱醫師), HBOT(高壓氧), GFCF diet, IVIG (吊丙種球蛋白), 連無咩人打過的Stem Cell (幹細胞)我都帶個仔玩理, 睇過香港兩個專醫自閉的西醫Dr. Trodd and Dr. Lam, 英文唔多好都用Skype 睇埋美國Florida 的Dan Doctor 叫Dr. Rossignol .  搏鬥到今天很累, 真是人地未試過我都試過, 人地試過我一定玩過, 結果係今天個仔五歲了, 仍然是低功能, 語言慢同齡起碼兩年. 人家的個個用簡單(針灸, 介口或訓練)的方法就可以搞好個仔.  我條氣真係唔順.  不過唔順還唔順, 我想提提嚴重個案的家長, 好多唔識講野的A仔其實都有腦葉酸缺乏証, 是腦部不知何故產生抗體阻礙細胞吸收葉酸, 我個仔驗出他的抗體讀數是那美國醫生見過最高的, 現在他要食高劑量的葉酸, 吃後一段時間, 不能否認他的說話真的有進步, 起碼現在知道要出聲講野, 而研究顯示, 飲牛奶會增加抗體的數目, 所以美國醫生要我個仔介牛奶, 這個又同飲牛奶會遊魂的理論差不多.
   206    0    4    4

Kyle 發表於 13-2-20 00:47
本人一向只是在這裏當觀眾, 好少發言.  看到大家的帖都感到很羨慕, 大部份的仔雖然有事, 都差不多高功能的,
Delete

didi1997 發表於 19-10-12 09:42
我想問下各位,BB配方奶有牛奶成份,咁如果飲羊奶粉呢?

羊奶比較好,但都係動物奶。你小朋友幾大,可以轉植物奶嗎?

我想問下各位,BB配方奶有牛奶成份,咁如果飲羊奶粉呢?

今日又路過。

諗起,我一兩年前真係有捉仔,自己和先生去驗血,驗基因。結果乜都無特別。依然深信自閉是底子不好,加疫苗針引發, 和環境影響。 請加注意食具、食物、環境安全,另外就是排毒,體內的重金屬,好難排走,但經一斷漫長時間睇返,是有改善的。自閉小朋友的熱毒要注意,多給他們清熱解毒的食物啊!

odiebing 發表於 17-12-11 23:42
Hi this post is really inspiring! I have been told nothing much can be done but keep on behavirol tr ...

May I know who is Mr T? Can you pm? Thks.

我近期睇返呢個thread 資訊非常有用 多謝樓主

Tsubi 發表於 18-8-28 10:55
回覆 Kyle 的帖子

Kyle 你好, 好多謝你的分享, 比我知道SUPPLEMENT 的重要性! 我仔4歲了, 自閉傾向, 言語 ...

請問你去邊到驗血呢?

回覆 Kyle 的帖子

Kyle 你好, 好多謝你的分享, 比我知道SUPPLEMENT 的重要性! 我仔4歲了, 自閉傾向, 言語表達仲係單字, 兩年前驗血, 知道佢奶,蛋, 麩都嚴重敏敏, 介左口已經兩年, 一開始介奶, 好快已經停左玩手指, 所以我好信奶唔係好野....  雞蛋而家開始小量食返... 而家開試SUPPLEMENT, 想請問一下Kyle 知唔知Kirkman Labs, TMG, With Folinic Acid & Methyl B-12 , 500 m 哩隻SUPPLEMENT 可唔可以同5-MTHF 及 鎂 一齊食呢? 謝謝!

想問有冇得check夠唔夠葉酸?

回覆 Kyle 的帖子

好高興Kyle姐仲會來呢度行下

我兩個禮拜前發現呢個POST,內容多數5年前,有啲資料性內容可能OUT 咗,但當中主要理念好有用,簡直成個人叮醒咗,感覺好奇妙﹗
好多謝你提供咗"除咗訓練仲係訓練"之外另一個方向俾我地參考。

報告一下︰我小朋友2.5歲早排CAC 評咗ASD,食咗FOLINIC ACID 400MCG PER DAY 一個禮拜,似乎多咗眼神,多咗音,效果滿意會繼續

June04 發表於 18-6-13 22:10
想起了一班曾經在這平台認識並扶持的同路人,只想問句你和小孩還好嗎。祝願一切安好。 ...

偶然路過,見到這帖,好熟口面。我是不是識你呢?你是否做「倒屎」的那位?

我仔又是咁上下,肥咗好多囉!日子難過又如常咁過囉!我自己就專注研究不同的課題,不什關自閉事了。

MCEsc 發表於 18-7-9 07:38
你好,請問葉酸是否普通萬0買果隻?

唔係,喺iherb訂。我都係睇呢個post學

twinstar_baby 發表於 17-7-30 01:43
你唔好咁唔開心先。我仔情況應該比你更差,我仔係中至嚴重嘅ASD. 3歲零喇,一個字都唔肯講,當初我喊左足 ...

你好,請問葉酸是否普通萬0買果隻?

多謝咁多位A媽A爸無私分享,特別係樓主KYLE!

小朋友2YR 5MTH啱啱評咗ASD n global development delay, 好慶幸係無助時俾我發現呢個POST

資料好有啟發性好有幫助

萬二分感激!!!!!

Kyle 發表於 18-2-3 02:23
各位加油,資料都已記載在這裏了,有興趣的話慢慢研究下。

我想最緊要都是命運吧!強求醫好個病,用盡方法 ...
想起了一班曾經在這平台認識並扶持的同路人,只想問句你和小孩還好嗎。祝願一切安好。

yl88 發表於 18-5-9 21:28
如果你排緊s位,係可排高津的,一年70小時訓練,免入息審查。
另外,你也可試做舌針,真的有效,我做了一 ...

你是否在孫醫師做舌針? 做了多久開始覺得有效

MoMo-L 發表於 18-4-5 00:21
請問邊度做排重金屬?幾錢?因為為左醫個仔,都無得返工,又吾知點醫。d醫生、治療師只叫你比錢訓練,就來 ...

因為之前有幾個醫生都比人告。而家佢地好似都唔肯同人排重金屬了。
‹ 上一主題|下一主題