用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!   [複製鏈接]

lcyesther 發表於 19-5-10 21:02
今天陪小朋友做功課,又勾起了和樓主類似的傷感。

如果小朋友是sen ,反而可以輕鬆,因為有藉口天資不足。 ...

sen家長都好多慘處。識人細仔係高智能的sen,但情緖控制和表達唔得。佢對手臂經常係有傷痕,佢話寧願小朋友係一個平庸但正常的細路。

做人都係睇budget買餸煮飯,再先天不足,都力求整出三餸一湯,有聲有色。料唔够貴價,就新鮮、鑊氣搭够,盡力做到最好。

首先妳要用心發現她的長處。唔係成績唔好就代表一切。然後妳有無穩對學校,如果本來小朋友不是學習方面最好,那麼學校如果多功課多默書,自然妳就會覺得好辛苦,因為妳要應付學校既事情但她不是妳所希望的那種小朋友。再講兩個小朋友有兩個性格,與其糾結學習不如放鬆妳自己發現大女的長處去培養她的長處,再講聽歌或者亨歌不是她心散,而是有些小朋友真係需要一邊做一邊聽其他才會反而專心做好事情的。
我自己兩個仔,大仔讀書只能說一般(如果填鴨式),我大仔都係要開住電視去做功課,我大仔性格唔可以逼唔可以死記硬背的,必須活動教學,我大仔讀既小學係活動教學,一個月默書一次,中英文是分開兩星期的,不會一星期默曬,功課每日半個鐘內完成,因為咁我大仔反而學習無太多困難而且也算愉快(我地係津校),我是從小朋友性格去穩學校,我大仔lego創意解難自理能力全部都個個老師或者興趣班導師都只有讚。而細佬係讀書料子,但我只會獨立分開他們,唔會比較,因為互補的。
媽媽加油,只要妳調整自己心態妳才有好脾氣去教,知道妳既辛苦,我都是過來人,我也是全職湊,連病都無時間果種。

Wonderful-Baby 發表於 19-5-13 12:16
首先妳要用心發現她的長處。唔係成績唔好就代表一切。然後妳有無穩對學校,如果本來小朋友不是學習方面最好 ...
謝謝提醒!

kelly6688 發表於 19-1-29 01:18
我們都係同道中人(emoji),我個還一大聲她就哭,間學校係一線小學,功課量又多,她又做得慢或唔識,搞到每 ...

我細女同你小朋友差不多,都係三年級,即使用了好多時間同佢溫習,常錯位提完又提,考試時照錯,成績係合格邊沿。感覺現在的學校程度太深,我有報轉校,可能成績太差,連 interview機會都無!

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
D中文詞語教極唔識…講解左好多次作左好多條填冲都唔識做
數學呢两次test份卷真係冇難度…同之前學校功作纸 ...

但現在香港的教育制度容得下呢D成績唔好的學生嗎,成績不是最重要,品格最重要。但無好成績去了一間 Band 3學校,最怕連人都学壞埋!

你D錯字多到睇死人,又錯標點又漏標點,仲好意思鬧個女蠢?定係你咁多錯字錯標點,令佢學壞師?

鬧佢之前諗下佢基因遺傳自邊位?又諗下佢師承邊位?

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
D中文詞語教極唔識…講解左好多次作左好多條填冲都唔識做
數學呢两次test份卷真係冇難度…同之前學校功作纸 ...

讀書成才主要唔係靠叻,係靠用啱方法和勤力。

既然你咁叻,就諗方法令到個女明啦,怨先天因素最無意思。

你咁醒,實諗到既!
‹ 上一主題|下一主題