用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 想買部Kindle
樓主: 阿Yan
go

想買部Kindle   [複製鏈接]

引用:Huba, + 妳好,我有一些pdf+format+的書,

原帖由 bbhelen 於 14-02-21 發表
Huba,

妳好,我有一些pdf format 的書,之前在書展時試機,放了在kindle paperwhite內,要撥上撥落才可 ...
您好!

假設你懂得透過Send-to-kindle email 來發送私人PDF 文件去kindle, 你只要在發送的email 註明subject "convert", Amazon 便會幫手做轉換才發放文件到你的kindle上,經轉換後的PDF文件會方便很多,甚至可以查字典。

請試試看看有沒有幫助。

回覆:huba 的帖子

之前 於 13-12-10 post 過的:

\ Kindle个人文档服务支持多种文件类型
Microsoft Word (.DOC, .DOCX)
HTML (.HTML, .HTM)
RTF (.RTF)
Text (.TXT)
JPEG (.JPEG, .JPG)
Kindle格式 (.MOBI, .AZW)
GIF (.GIF)
PNG (.PNG)
BMP (.BMP)
PDF (.PDF)
上述文件类型也可压缩到一个ZIP压缩文件中(.zip)。个人文档转换服务会自动打开ZIP压缩文件,必要时将其中的文件转换为Kindle格式,然后存储在您的Kindle图书馆中。部分格式复杂的PDF文件可能无法在您的Kindle阅读软件上正确显示。

如果您想将个人的PDF文件转换为Kindle格式,以便使用调整字体大小、笔记、〖Whispersync〗自动同步功能等Kindle特色功能,那么在将个人文件发送至您的〖发送至Kindle〗电子邮箱时,在电子邮件的主题栏中填写"convert"。

注意: 目前不支持中文PDF文档转换为Kindle格式。

The above is extracted from the below web page:

http://www.amazon.cn/gp/help/customer/display.html?nodeId=200767340#Kindlepersonaldocumentsservicefees

I have tried and it works fine on my Touch and Paperwhite.

回覆:想買部Kindle

huba,
多謝妳的解答,現在有信心買了!請問是否要在amazon us 開了account就有kindle email a/c??
Thx so much!!

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

引用:huba, 多謝妳的解答,現在有信心買了!請問

原帖由 bbhelen 於 14-02-21 發表
huba,
多謝妳的解答,現在有信心買了!請問是否要在amazon us 開了account就有kindle email a/c??
...
無論是在哪個Amazon store(可以是中、美、英、日...etc.),總之在你成功登記戶口之後,這個Amazon store都會為你的戶口設置一個email address。

去下載本kindle用戶手冊看看便明白,只要Google "kindle paperwhite user's guide"便可找到。

kinyee125 發表於 14-2-10 22:37
係呀,有簡中menu,我見google 時都有人話日本冇中文menu.....要謝絕強國人喎!

...
kinyee125,
你好! 我本身已經買了一部美版的PAPERWHITE 二代, 但我試用後愛上了KINDLE, 比個囡投訴我成日霸住部機, 所以想買多部平平地的日版比個囡用, 請問你買的日版PAPERWHITE 二代, 冇問題嗎? OK 嗎?

另想問, 我的 US AMAZON ACCOUNT 入面買左的書, 係咪可以同另一部機SHARE 用?  

謝謝~

回覆:mimi1102 的帖子

同一個戶口可以同時登記數部(忘記了上限數字,但肯定多過兩部)kindle。

登入了相同戶口後的kindle都可以下載及看戶囗內的書/文件。

huba 發表於 14-2-26 14:19
同一個戶口可以同時登記數部(忘記了上限數字,但肯定多過兩部)kindle。

登入了相同戶口後的kindle都可以下 ...
謝謝~~

mimi1102 發表於 14-2-26 08:48
kinyee125,
你好! 我本身已經買了一部美版的PAPERWHITE 二代, 但我試用後愛上了KINDLE, 比個囡投訴我成日霸 ...
Ok ar. 多謝Huba已成功裝了英緊字典,只是不能加裝字體,不過最近成功用電腦簡轉繁,放番入去冇問題,不過用唔到A-mum所提供嘅方法(不過都好多謝佢),最後google咗一輪,try and error先成功裝到。

mimi1102  Thanks a lot ~  發表於 14-2-28 11:12
A-Mum  有新方法介紹嗎?  發表於 14-2-27 21:04

kinyee125 發表於 14-2-27 19:08
Ok ar. 多謝Huba已成功裝了英緊字典,只是不能加裝字體,不過最近成功用電腦簡轉繁,放番入去冇問題,不過 ...
其實我講得唔清楚,係用Amum方法之前要remove DRM,不過好似係度唔講得,是嗎?

A-Mum  哦,明白!Thx!  發表於 14-3-2 11:22

請問有冇人試過用kindle android app睇Mr men and little miss? 我download 左sample 應該係pdf format, 不過冇晒highlights,  字典功能。但係我其他pdf 冇呢個問題。會唔會只係sample冇function?

回覆:A-Mum 的帖子

小寶寶咪惹我 發表於 14-3-17 13:23
想請問如果想有埋一邊睇一邊聽故事內容既功能應該買邊部,個囡開始睇magic tree house 一見字多就要求邊聽 ...
想一邊用 kindle 睇 Magic Tree House, 一邊有得聽,方法包括:
1. 買有 Text-to-speech 功能的 Kindle Keyboard (停產好耐喇,只有二手或倉底貨) 或 Kindle Touch (都無出喇,不過 amazon.com 有 certified refurnished models 賣緊,有一年保養。不過 text-to-speech 唔好聽,唔吸引.  

2. 買 Kindle Keyboard or Kindle Touch, 買 ebooks, 再買埋 audible.com 嘅 audiobook (不過好貴!)

3. 買部新款 Kindle,去圖書館借 Magic Tree House CD 另外用機播。我覺得最 cost-effective.  

回覆:A-Mum 的帖子

請問如果在AMAZON 買的書, 已經睇完, Delete 左之後, 係咪等如冇左本書? 抑或我可以點做先可以保留個擁有權呢?

謝謝~

回覆:mimi1102 的帖子

在Amazon 買的書會保留在你戶口下的Amazon 雲端記憶裏,就算從你的Kindle 移除,以後也可再次從雲端下載。

至於擁有權卻是另一回事,如果詳細閱讀Amazon Kindle books 相關的條文,你可能會發現用戶只是付款購買了閱讀權而並不擁有這些ebooks.

huba 發表於 14-3-21 13:30
在Amazon 買的書會保留在你戶口下的Amazon 雲端記憶裏,就算從你的Kindle 移除,以後也可再次從雲端下載。
...
明白, 即我看完的書, 可以在KINDLE 暫時消失, 當我想再看的時候, 只需要在雲端轉落去KINDLE 就得..
謝謝~

回覆 mimi1102 的帖子

其實電子書並唔便宜,有時甚至比 paperback 貴,我覺得我有權去擁有個 ebook file,所以我有 de-DRM 然後 backup 佢架。Amazon 試過封用戶 account 的,如果自己無 backup, 就會渣都無。

引用:回覆+mimi1102+的帖子 其實電子書並唔便宜

原帖由 A-Mum 於 14-03-21 發表

其實電子書並唔便宜,有時甚至比 paperback 貴,我覺得我有權去擁有個 ebook file, ...
唔知點back up 添

A-Mum  search, and you will find...  發表於 14-3-21 21:47

Paper white! 2G足夠。我有成三百本書都系五百MB。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:回覆+mimi1102+的帖子 其實電子書並唔便宜

原帖由 A-Mum 於 14-03-21 發表

其實電子書並唔便宜,有時甚至比 paperback 貴,我覺得我有權去擁有個 ebook file, ...
點解會封戶?我買左幾千元書好擔心。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題