用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求........發展遲緩仙丹 (終於比我找到了) ...
樓主: helen_kam613
go

[其他] 求........發展遲緩仙丹 (終於比我找到了) [複製鏈接]

回覆:helen_kam613 的帖子

都明白,錢就不停燒,進步得少少,見人地細成年彈跳得好高,自己個仲係搖搖下。人地駁咀,自己個仲ee呀呀!有時對住都會好氣餒。唯有互相鼓勵一下。

總言而知,湊依類小朋友嘅父母就會好辛苦!但係都要頂住撐住!因為如果父母放棄協助小朋友進步,小朋友咁就一世嫁嘞!得閒米上嚟發洩下囉!因為針唔拮到肉唔知痛,同其他人講佢地未必明白到底有幾苦!

helen_kam613 發表於 14-9-2 07:33
老實講, 我都知訓練好重要, 但當你發現做了好多好多而反應又不是太大時, 真係有啲心灰, 只覺好倦好辛苦 ...
不要氣餒!可能只欠些時間.....
難得已經排到訓練。

我小朋友也排緊E位,現在未排到時。。。
唯有勤力看一些相關資料及找一些訓練課程是自己可以負擔的報讀。
當然,我也會到此討論區,多些跟其他家長的分享;
大家互相扶持。
加油!

生物療法係外國比較流行,要驗血看有冇食物敏感再介口,同埋驗體內有冇重金屬要排毒. 你可上網查下有𨶹資料.

回覆:求........發展遲緩仙丹

我大孖31個月大,爬都未識,都唔好講企呀行呀果d喇,總之雙腳一惦地就喊啦,醫生搵唔到原因,我都係無晒辦法,今日第一日返s位,返左一個鐘無喊,聽日都係返一個鐘,暫時唔敢有太大期望,細孖好少少,岩岩八月頭開始肯放手行,上星期仲收到通知話佢有s後補位,同大孖同一間,不過而家搞得黎最快9月中至可以開學。都係果句,大家一齊加油啦。

回覆 WinryRockbell 的帖子

努力, 加油, 一對孖仔, 家長你一定好辛苦

helen_kam613 發表於 14-9-2 07:17
回覆 SandraLo 的帖子

一直都在做, 現在仍做, 雖然已返 S 位, 但連針灸都盡量 keep 住一星期兩次 ...
如果係咁會唔會轉吓治療師呢?要有d 新 stimulation !

多謝你哋嘅支持, 呢條路真係好似好漫長, 完全未見到盡頭, 有時對住佢真係好無奈, 都唔知還有咩嘢可以再做, 唉.....

大把既做架,我仔1歲既時候我仔集中訓練大肌,訂製樓梯比個仔爬上我地張床,好有推動力架,下肢力係咁練返黎,上下親子游水班,用水既浮力令阿仔可以郁動唔同組既肌肉,3歲半開始行得好喇,開始加強小肌訓練,買小肌訓練玩具,開始大就加埋言語訓練,另外針灸推拿,4歲就係星期六上社交班+畫班(開心地玩住練手肌)進步左好多。

讀S位既幫助最大,日日返學上堂,學自理社交認知(學術),又有治療師跟進。

樓主唔洗灰心, 我小朋友2歲半先開始行,但仲未穩, 2歲入s位讀咗2年出去讀普通幼稚園, 衣家讀梗主流小學啦:, 我果時送天送佢返學, 上堂前幫佢做30分鐘運動, 每次學校要家長出席, 我都一定去, 所以放多d時間係小朋友身上, 日後一家有成績

銘豬媽 發表於 14-9-1 22:16
你都好吖!最起碼知道係自閉譜系,我亞囡仍然未揾到原因,又係咩都唔識,行又唔得,語言又唔得。最近睇咗個 ...
今日去做言語治療,個姑娘話我仔係失用症,上網睇左資料但唔係好明⋯
你個醫師在佐敦的嗎?我都睇緊,希望有好轉啦~~

回覆 maggie814 的帖子

可否話我知你哋個醫師資料? 同埋佢係點醫? 食中藥?

引用:仔仔三歲了,+到而家連爸媽都未識講,+行路又

原帖由 helen_kam613 於 14-08-31 發表
仔仔三歲了, 到而家連爸媽都未識講, 行路又未穩, 未識跑跳, 認知差, 玩具又未識玩.......上過好多物理治療, ...
我仔仔也是三歲幾先開始叫爸媽,而加四歲幾,講到句子了,出面上左一年私人S位,所以萬樣佳有可能,千萬別灰心,別比自己甘大壓力,大家一起加油!

引用:回覆+maggie814+的帖子 可否話我知你哋個

原帖由 helen_kam613 於 14-09-03 發表

可否話我知你哋個醫師資料? 同埋佢係點醫? 食中藥?
我個醫師係佐敦岑醫師針灸的,有需要我pm資料俾你

引用:仔仔三歲了,+到而家連爸媽都未識講,+行路又

原帖由 helen_kam613 於 14-08-31 發表
仔仔三歲了, 到而家連爸媽都未識講, 行路又未穩, 未識跑跳, 認知差, 玩具又未識玩.......上過好多物理治療, ...
我個仔同你個仔差唔多,兩歲先學行,四歲先講野,到而家差唔多六歲,都重係認知差,感統有問題,大小肌肉較弱,而家都未認到顏色,我到而家都未揾到係乜野問題,評估話佢整體發展遲緩兩年,上左私人訓練都有一段時間,但後期阿仔對上堂好明顯抗拒,所以改為我自己日日教,我教佢1至10教左佢整整兩年,一直無起息,跟住我打電話比智能中心同姑娘講話好擔心阿仔,因為佢連基本數字都認唔到,心理醫生建議提早做入小學評估,不過只限認字,結果係輕度,不過出年二月會做多次,返到屋企我喊,可能阿仔見到,第二日阿仔同我講'媽咪,其實我已經識',結果真係識,跟住再教佢中文字,呢半年有明顯進步,雖然都係慢,但我已經好開心

回覆 誠媽 的帖子

咁你仔仔而家返緊咩嘢?希望我個仔都可以快些識叫我一聲媽媽, 嗚嗚嗚....

好呀, pm 我吖, 萬分感激

回覆 taylortse 的帖子

咁其實佢係咪什麼都識, 只係唔出聲咋?

剛剛開始返緊S位,因為巨兩歲九個月評古,個時完全唔會講,行路又差,一出門口要抱,無眼神,感㓍又差,見到樓梯又哭,公園完全抗巨,正所謂無樣得,雖然而加差不多追上同年齡的,精神科醫生也說叫讀I位,但我為左巨第日上主流跟得好些,我都係決定比巨去S,起碼巨地的團隊係對自閉小朋友最專業些

有無排早期訓練?有無做過智能評估?

‹ 上一主題|下一主題