用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有無資優+亞氏保加的家長。
樓主: eric5354
go

請問有無資優+亞氏保加的家長。 [複製鏈接]

rakui 發表於 14-11-25 01:33
咁你小朋友考小一如何?可有經驗或心得可分享呢?

我只想搵間輕鬆D既小學比佢!直資只報左一間,津貼/官津方面都係考慮一D 2線愉快學習,比較小抄寫既學校!會著重學校有無社交同情緒支援呢幾方面既野!

回覆 cl_kaka 的帖子

阿囝最近大喊的原因主要是他不接受自己有些數做錯了(數不是他的強項)或有些東西達不到他心中要求吵完也會說對不起及要我錫番他但就是忍不住發作雖然很偶然會有一次控制到我猜他(快十歲了)道理上是知道不應發脾氣但意志仍薄弱我沒有帶他做IQ測試只是有參加中大資優課程因為覺得就算他只是亞氏保加抑或同是資優兒,都是那樣教導的了,況且也不容易分清楚他的情緒到底受那方面影響不過,在EK亦有前輩贊成做IQ測試的,原因讓家長更了解孩子在不同範疇的強弱。既然妳有囉囉卛的感覺,那不妨在歲數足時做測試吧。

回覆:cl_kaka 的帖子

其實我又冇特別想做資優測試,反而著重佢情緒管理和社交技能多d。我女肯做功課,學術上我未係太擔心。反而唔知點幫佢考到適合嘅學校,正所謂,你揀人,人揀你。

各位同路人,我特別喜歡在這裡chat因為大家面對的都很相似。想話比大家知自行派位收了我個女,真的很大驚喜。她不用再四處interview。我帶她去註冊時,她問我是否再去interview,我心有點酸。她都疲累了也變得公式化。

YanKanMom  恭喜,可放下心頭大石了!   發表於 14-11-27 09:48

sarworld28 發表於 14-11-27 08:36
各位同路人,我特別喜歡在這裡chat因為大家面對的都很相似。想話比大家知自行派位收了我個女,真的很大驚喜 ...
恭喜呀!

我無直資同私小offer,自行又唔中,而家要等大抽獎!

回覆:sarworld28 的帖子

恭喜!👏👏👏

回覆:請問有無資優+亞氏保加的家長。

亞氏喺社交上有問題,其意思係跟同齡小朋友社交上有問題? 還是跟任何人無論年紀比他大(如成年人)或小?

回覆 S-Kwok 的帖子

據觀察囝囝的行為, 他同任何人社交也有一定的問題, 就是傾向說自己有興趣的話題, 交談過程中較單向, 未能相向地與人交談. 只不過與成年人交談, 問題好像少一點是由於成人會因他是孩子而遷就他, 同齡的就不會有如此耐性了. 因此, 如不改善, 長大了一樣會有社交問題的. 但因囝囝智力尚可及仍有交朋友的動機, 加上我們從旁不斷提醒, 他是會慢慢修正的.

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 據觀察囝囝的行為,+他

原帖由 YanKanMom 於 14-11-29 發表

據觀察囝囝的行為, 他同任何人社交也有一定的問題, 就是傾向說自己有興趣的話題, 交談 ...
小兒剛升小一,最近老師跟我講懷疑他是阿氏保加。原因係覺得佢有社交問題,而且偏執,一定要完成手上嘅工作,否則會發脾氣。

例如佢發覺自己漏咗嘢喺其他課室,會堅持去攞返,要經解釋,明白點解老師不讓他回課室取回方會放棄。又例如,佢去圖書館借書,一定要借到先肯回課室。不過,提點後有改進。

從小兒n班開始,班主任給我的評語都係一樣:
1)社交有問題,唔明白點解小朋友點解會咁做,但經解釋(不過可能要解釋幾次),明白道理後會有改善,下學期交友情況轉好。(我自己全職湊,我跟小兒出外玩,小兒確係唔喜歡跟同齡小朋友玩,但愛跟比化小嘅小朋友玩及照顧他們,或跟比他大嘅人或成人玩。依我所看,他愛跟比較需要照顧嘅小朋友玩或我們成年人眼中,很醒目或叻嘅同齡小朋友玩)
2)堅持己見,不過都係經解釋,明白後會改
3)有創意,諗嘢天馬行空
4)聰明
5)學嘢快,講1,2次就明,能舉一反三
6)上堂遊魂,但問佢幾條問題都會答到

不過,最近2星期,小兒寫字寫得好慢,又經常擦,好似點寫佢都覺得唔靚,情況嚴重到係堂課只寫咗名。
另外,試過老師堂上講咗寫作題目,教咗佢地點寫,佢完全唔知。
從前小兒寫字很快,好喜歡寫嘢,什麼都愛寫,寫故事、餐牌、信、便條……,但呢2個星期經常話唔識寫(我感覺佢怕寫錯,所以跟佢講寫嘢唔會錯,可以放心寫,嗰刻佢好似突然明白原來寫作係唔會錯)。

另外,近2星期,
1)摺衫要摺得好整齊(連內褲都要摺)
2)成日問有冇昆蟲入咗口(我問佢係咪試過,佢話有人同佢講有昆蟲喺佢嗰頭上)
3)成日問啲嘢係咪已經放好(唔知係咪跟之前試過喺學校漏嘢有關)
4)成日怕污糟(如手上有一點毛粒都要攞走)

我好擔心佢係自閉或亞氏保加,所以想多了解

不過小兒並冇要指定行一條路線,一定要排列好物件。相反,佢喜愛新事物,愛試新嘢。
講嘢都會有眼神接觸(但唔一定次次都會),都會識睇別人眉頭眼額(雖然唔叻)

仲有,小兒怕失敗,對自己要求高,例如,計錯數會發脾氣,話自己無腦漿,錯幾條(幾十條數)話自己無用。

囝囝的情況與你描述你的囝囝是頗相似的,他很愛昆蟲但又怕昆蟲飛埋身,也試過問是否有蟲在他的頭髮內。其實很難分他的表現是因亞氏保加定資優引致的, 如果有擔心,最好找專家評估一下。

S-Kwok 發表於 14-11-29 12:06
仲有,小兒怕失敗,對自己要求高,例如,計錯數會發脾氣,話自己無腦漿,錯幾條(幾十條數)話自己無用。

...

我最近在思考這問題。有個youtube video正正講怕失敗這問題,如果你不介意聽英文,花時間聽聽,可能會覺得有用。http://youtu.be/pN34FNbOKXc

介紹一本書給你:
心態致勝
http://blog.monkeypotion.net/book/miscbook/mindset-the-new-psychology-of-success

這本書講中哂小朋友怕失敗,和錯了少少就罵自己無用的種種反應。
有句說話:
If I win because I am a winner, then when I lose, I must be a loser.

這話解釋了為何有些人很怕失敗和輸,因為在他們心中覺得自己「應該」好叻,所以做任何事亦「應該」做得好好。佢地會好努力去證明自己係叻係聰明。如果稍有失誤,就會好受打擊。因為做得唔好,就好似表示佢地其實唔係想像中咁叻,佢地會驚別人的眼光,認為若有少少錯少少失敗,別人就會覺得佢地好差。

呢本書讓我明白咗好多,亦提供一些方法去幫小朋友。有興趣的話,你去搵下。公共圖書館有呢本書。

S-Kwok  其實從來冇諗過原來怕失敗GE原因   發表於 14-12-3 17:37
S-Kwok  謝謝  發表於 14-12-3 17:37
for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 囝囝的情況與你描述你

囝囝的情況與你描述你的囝囝是頗相似的,他很愛昆蟲但又怕昆蟲飛埋身,也試過問是否有 ...
咁請問大家會去邊度檢?(私人機構)

回覆:S-Kwok 的帖子

我仔仔宜家K1,已經有好多大家提過的特徵。我都係期期先覺得仔1仔有明顯問題,學校老亦多左投訴。
協康會有assessment做,你可以查詢下。

囝囝是在政府的兒童評估中心評估的

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 囝囝的情況與你描述你

囝囝的情況與你描述你的囝囝是頗相似的,他很愛昆蟲但又怕昆蟲飛埋身,也試過問是否有 ...
請教昆蟲跟阿氏有什麼關係?

回覆 傻太 的帖子

未必有什麼關係. 可能是其中一種他偏愛的物種, 像有些亞氏孩子偏愛恐龍,巴士,...等吧.

我查詢了小童群益會及協康會.  2間比GE期差唔多. 想問吓有冇話邊間做好啲.

來個小一總結:女兒入咗女拔2nd in但最後得不到offer.  在另一間家長同小朋友齊齊final interview, 我終於明白她是活在自己世界,校長問問題她完全被房間裏的物件吸引。回答問題完全沒有望著校長。當然最後都得不到offer.  我相信她學術的能力,她五歲已成功完成Cambridge Flyers的考試,但她的自我、遊雲,我真沒她辦法。感恩!主給她成功在自行收生入了我們喜愛的學校。

‹ 上一主題|下一主題