用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 18-5-25 21:29
睇黎我係另類家長,d字亂寫、簡單改正錯完又錯,我會鬧佢交d垃圾比老師係不負責任的行為。如果佢認為冇所謂 ...

老實講,我都會咁做,不過唔係個個家長咁諗。

若然仔女真係做事咁求其,默書又唔認真溫,老師話句垃圾,我反而覺得係幫我忙,我真係會回應仔女"你交垃圾人地當然話你係垃圾,你唔想人地話你垃圾,你就應認真D做野"。

老師話佢好過我自己話佢,傷佢同老師感情,好過傷我同佢感情。

試過同仔女搭地鐵,佢地頑皮玩到嘈到人,點知有人大聲鬧佢地,我當時心裡講: Thank you,然後同仔女講,你地過份左嘈到人,人地唔鐘意就有機會鬧你,做事要為他人著想。

Jane1983 發表於 18-5-25 21:49
交d垃圾比老師,和鬧個學生係垃圾,好似層次上有d唔同。

其實出來社會,講嘢mean爆的人大把,如果做嘢唔 ...

出來做野,做得如何,也可以有人鬧,只好練下EQ,再頂唔順就轉工。學校可能也一樣。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 18-5-25 22:31
老實講,我都會咁做,不過唔係個個家長咁諗。

若然仔女真係做事咁求其,默書又唔認真溫,老師話句垃圾, ...

同一句說話,有人話欺凌,有人話教精你,言論自由世界,甚麽是過份,不是易判斷。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-5-25 22:46
出來做野,做得如何,也可以有人鬧,只好練下EQ,再頂唔順就轉工。學校可能也一樣。
...

EQ和AQ都要訓練,但唔係咁容易練。

回覆樓主

為人師表,完全不能接受!

回覆樓主

如果老師話個小朋友係垃圾,我絕對唔會接受,更加唔會忍受。但如果老師話個小朋友啲功課做得好差好垃圾,唔係話個人嘅我會算數唔追究,只係教返自己小朋友要認真做好功課。

我覺得鬧仔女你真係無用,同老師鬧同學垃圾在仔女心中其實都咁難聽,但有不少父母教小朋友教到火起都會衝口而出……

Doray 發表於 18-5-26 00:36
我覺得鬧仔女你真係無用,同老師鬧同學垃圾在仔女心中其實都咁難聽,但有不少父母教小朋友教到火起都會衝口 ...

老師作為有識之士、為人師表者,無論遇上幾大壓力,心中有多不滿也好,也不應侮辱一個小學生係垃圾,咁做除了突顯個老師素養欠佳外,更有以大欺小之嫌,係弱者嘅表現。

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:30
學生因功課馬虎, 默書不合格. 老師便在堂上於20名同學面前指責該孩為垃圾!!!

兒子因此情緒低落, 可否告知 ...

小朋友(P6)是否重複馬虎做功課?
又有冇認真溫書而多次默書唔合格?
如果是又真係一舊XX, 老師都是講實情, 小朋友真係要認真反省去改正。
將來出來社會工作, 如工作多次犯錯, 上司鬧下屬嘅說話會更加難聽好多。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-5-26 07:34

charlieyeung811 發表於 18-5-25 17:30
學生因功課馬虎, 默書不合格. 老師便在堂上於20名同學面前指責該孩為垃圾!!!

平心而論,不同文化、年齡、社會經驗的家長和老師會有不同的意見。但是大家都係想幫助小朋友,所以多溝通多協調對事情有用。

老師應該作一個好修養的模範。讀書人除了要有學問,還要有修養。有無了解過為何老師會這樣駡?一向都是這樣駡不同學生嗎?
仔可以自動自覺溫書就好了。

老師言語可能過份些少,但亦要檢討自己是否有問題,現實社會呢啲情況多的是,小六生都唔細,要訓練下孩子eq.

我係你會同仔講:「用行動去證明自己唔係垃圾, 定立一個成功目標, 發奮圖強。 記得問老師攞聯絡電話, 他朝成功後,打電話畀老師, 話畀佢知 佢話你係垃圾是錯嘅。」

但我相信 到仔仔成功嘅時候, 佢會打電話畀老師 說一聲:「 謝謝你!」

MrBeast    發表於 18-5-26 08:41

根本好多老師没有愛心和不講道理,甚至不怕投訴(頂唔順就叫學生轉校)好多家長都只能啞忍......家長同小朋友做下心理輔導好過啦。

當然不可以,他/她憑什麼,他/她才是真正的垃圾,誤人子弟。

Ocean419 發表於 18-5-25 21:29
睇黎我係另類家長,d字亂寫、簡單改正錯完又錯,我會鬧佢交d垃圾比老師係不負責任的行為。如果佢認為冇所謂 ...

話佢交垃圾,與話個學生是垃圾是兩件事

assado 發表於 18-5-26 05:08

小朋友(P6)是否重複馬虎做功課?

咁理直氣壯,唔好用XX代表。

向校長投訴,此老師行為絕對不要得?是哪間小學?

又反轉問題, 老師可以點做好, 當學生屢勸不改 ?
‹ 上一主題|下一主題