用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角衞理小學 2012-2013小一新生交流區
樓主: hialice
go

2012-2013小一新生交流區 [複製鏈接]

阿女唔多緊張考試,呢幾日激到爆炸,係未小二會好d?定係真係要揾補習?
歡迎光臨澄澄部落

回復 aquarius721 的帖子

我仲以為女生生性d添.你女兒邊班架?我仔1D.

小二會否生性d?大家求神拜佛佢地大左識想啦,否則一係日日做癲婆,一係請補習.

Jasmine-4711 發表於 13-1-9 23:38
回復 wing0919 的帖子

咁你洗唔洗出"架chang"佢先肯温書呀?我果隻通屋走唔坐定,我吐血了!考試仲有一天.... ...

咁你洗唔洗出"架chang"佢先肯温書呀==>咁又唔洗既,不過係3吹4請囉, 同埋我本身返工都冇時間&好懶同佢溫書, 放假都同咗佢哋出去玩多, 真係靠佢平時自己本身响學校到學到幾多就幾多咋

SWH你指"明我"呀==>yes~

我自己希望唔好咁快就要去補習啦, 知道同佢1齊由k出嚟d同學仔, 已經要開始去補習, 重要補足6-7日, 睇見都辛苦, 冇晒樂趣

我果隻又打又鬧都只坐定5分鈡做功課/温書,平時又不留心.中文錯字日日新鮮,今日教識,明天可以忘記.自己教已令佢好憎我,好反叛,我日日都好勞氣,才考慮去補習班免傷感情,

Jasmine-4711 發表於 13-1-13 22:25

我果隻又打又鬧都只坐定5分鈡做功課/温書,平時又不留心.中文錯字日日新鮮,今日教識, ...
中文錯字日日新鮮==>我果位小姐因為有少少"讀寫" , 兒科dr.話佢應該空間感唔夠, 所以成日錯埋d細微野, 做功課時好多時都睇唔到做漏

今日教識,明天可以忘記==>學了3年都唔識都係咁

自己教已令佢好憎我,好反叛,我日日都好勞氣,才考慮去補習班免傷感情==>經過3年嚟既洗禮, 我同小姐都已經學會了平常心面對

take it easy , relax d , 現在先係開始 , 漫漫長路 , 你會唔會嘗試同老師傾吓, 睇下有冇d咩建議幫到佢?

"空間感唔夠"????据我理解=大細唔啱比例以至"裝"字唔覩.咁唔算讀寫障礙掛,讀寫障礙好似係上下左右掉轉,而唔係好似我個仔咁,呢度多左一劃,果度少左–點.因粗心大意.讀書唔上心.温完,做埋mock exam都錯.

老師話佢在校好乖,成績亦算中上,冇咩建議,話我倆公婆管教有問題,佢在家先咁反叛

Jasmine-4711 發表於 13-1-15 18:43
"空間感唔夠"????据我理解=大細唔啱比例以至"裝"字唔覩.咁唔算讀寫障礙掛,讀寫障礙好似係上下左右掉轉,而唔 ...

讀寫障礙好似係上下左右掉轉==>我果位小姐就係正正寫字好多時會左右倒轉, 好似個"頁"字, 入面係2橫, 佢就經常性寫咗3橫, 手冊有寫過 "明小評", 佢就寫咗 "小明評" 返嚟

讀書唔上心.温完,做埋mock exam都錯==>每個小朋友都有唔同既專長, P1啫, 剛起步, 唔好咁大壓力住, 漫漫長路, 有排捱, 你真係好有心機, 重會比埋mock exam個小朋友做

老師話佢在校好乖,成績亦算中上==>咁咪OK LAW, 起碼係外邊叫做唔洗擔心先吖

話我倆公婆管教有問題,佢在家先咁反叛==>咁會唔會考慮下搵其他方法? 好似搵D堂上下,搵D講座聽下 OR 搵D機構社工幫下忙咁? 首先你唔好介意我咁既講法, 講真, 現今教小朋友真係唔同我們舊時咁, 真係邊教邊學, 1代不如1代, 好似我們呢代都唔同我們父母果代咁, 時代不段咁改變, 教小朋友真係要花唔少心血同氣力先得

大家加油努力啦, 剛剛考晒試又派晒卷返嚟, 可以輕鬆下嗱

我多年來已上過很多管教堂同兒童心理學班.可惜我隻馬騮轉數好快,d專家方法(3P,賞罰計分法,quiet corner)用左幾日就一一被他擊破,仲玩番我地轉頭.例如,佢有自已的計分法,用佢的方式罰番大人.搞出很多麻煩俾大人.我被佢激到出烟.

可惜他不將聰明用在讀書上,好爛玩.唔鬧都唔坐定做功課,鬧住都每日hae住做個半鈡,未計温書.我唔督住,佢成績點撐得住.先小一,我有排捱.

你估你女兒有讀寫障礙,但有冇評估過?可能只是大意姐.我個仔都有寫多寫少筆畫,手冊似鬼畫符,連佢自已都睇唔明.

如你個女証實有讀寫障礙,我唔知衛小有冇課程,但坊間有很多機構有課程的.

回復 Jasmine-4711 的帖子

阿女讀1B,性格問題,貪玩唔專心。上學期d書同作業等係未小二先會掉?
歡迎光臨澄澄部落

回復 aquarius721 的帖子

當然啦,大考要考埋上学期,掉左點温書呀?
‹ 上一主題|下一主題