用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Montessori 交流
樓主: Dadagaga
go

Montessori 交流 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+cczaza+於+15-03-17+發表唔好

原帖由 annes 於 15-03-18 發表
Hi~~~
我上1星期2堂$2450,但以家唔清楚了,你可以致電問下☺️☺️
我今日問左喇,加左價了,我會約見左老師先,如果ok,應該會揀一星期三堂,thx~

回覆:lambeanmama 的帖子

我想問下你小朋友報讀邊間playgroup? Thanks

剛好路過見到呢個topic, 忍不住分享下我既經歷。當年我小朋友考PN時,因為係細仔,結果一個offer都冇,諗起都好傷心。跟住就積極研究有咩教育理念可以幫到我,結果係一歲多就開始返montessori playgroup 然後再上佢地既Pre Casa。自己又睇左好多蒙氏教育既書,又去Monte Kids 到買左一d啱用既教具,係屋企延伸蒙氏方法。到再考K1 時,雖然都係比人細,但仔仔對老師既測試已經完全做到。結果有SC, KM, 聖公會等幾個offer。我覺得Montessori 係邏輯,專注,數理,小手肌等訓練真係好好。就算自k1開始讀既唔係蒙氏幼稚園,但正如上面有人提及,好多幼稚園其實都有混合一d蒙氏教法。同埋係幼稚園階段我都繼續用Monte 教具去教數理,邏輯同Phonics,班主任亦comment 我仔仔係呢幾個範疇表現好出色,能力追得上大仔。所以我真心覺得呢套教法係2-6歲呢個階段,如果能好好運用真係對小朋友發展非常有幫助。大家努力加油口呀!

回覆:Nath 的帖子

多謝你的分享。
好想請教你蒙特梭利數學教具應該幾時開始學玩?
最後你小朋友讀咗邊間幼稚園?可以同步在家運用蒙特梭利教材。
我心目中希望小朋友可以入讀LH ,唔知道尼間幼稚園有無用蒙特梭利教材呢?

回覆 queenie_hau 的帖子

我係2歲到開始用numbers & counter 教佢數量既concept, 不過之前一路用其他教具如knobbed cylinder 咁都已經引入左數數,如左邊數起第四個,全部有10個等。其實我最欣賞蒙氏教具既係每一樣都融合作唔同既知識同大小肌等訓練係裏面;通過遊戲同工作不知不覺間就學到好多野。如果大家有細心留意,現時好多玩具其實都係由montessori 教具演化出來。我最後揀左St Cat , 雖然佢唔係行montessori, 但阿仔又冇出現涵接問題;係初初成日想出位自己攞野玩囉。不過慢慢就適應到。到依家佢係學校同屋企都會玩完玩具執得好齊整,如果份玩具唔見左d parts 佢又會周圍揾,呢d都係montessori 養成既好習慣。

多謝你的回覆

想問你有無買曬全套教具?我本身買咗部份教具,唔知道買邊隻好?又唔知道夠唔夠用?可否分享你覺得最好係邊個教具?

仲想問你仔仔係邊間上playgroup/pre casa?

返咗k1之後,有無再上蒙特梭利班?

謝謝先

我地係Woodland 讀,後來問老師係邊到可以買教具,佢就介紹左學校其中一個supplier比我,叫做Monte Kids。因為屋企地方有限,所以冇買full set, 聽取建議後就買左部份items, 如number & counters, hundred board, movable alphabet, knobbed cylinder, color bead, botony Puzzel 等。間shop 都好helpful,佢會因應你需要比d recommendations, 唔一定要一套套買。我試過買淘寶,不過質素好差,完全唔能夠做蒙氏主張既教具要質素好同完整呢一點。

Thank you for information.

引用:回覆+queenie_hau+的帖子 我係2歲到開始用

原帖由 Nath 於 15-03-27 發表

我係2歲到開始用numbers & counter 教佢數量既concept, 不過之前一路用其他教具 ...
very thank you for your sharing.

我的孩子也上了四個月蒙教playgroup, 也感覺到蒙教真的好match我的需要及期望。
今年孩子考N了,也面對升學後如何繼續行蒙的問題。
目前,我在家也如蒙教playgrpup一樣setup了bb的playzones,要繼續努力。

回覆:Montessori 交流

我想問邊間playgroup值得推介呢?間間都話自己有蒙特梭利...

I wanna know too.
新界九龍區邊間好值得上? 🙏🙏

回覆 lambeanmama 的帖子

係屋企實踐左蒙氏數年,其實真係冇大家想像咁困難。可能大家開始時會認為要差不多百分百忠於蒙氏教法先為之啱。我亦聽過有家長非常在意montessori playgroup / school 既老師係攞邊個學會既牌。其實我地眼前天真活潑既仔仔女女,性格各有不同,學習成長各異,而家庭背景亦不同,實在冇可能只有一個最佳做法。最重要係家長明白Monte Theory 係咩,可以將佢融入自己既家庭裏面實踐出來。而返Monte PG/ K, 若老師懂得因材施教,尊重學生成重步伐,配合恰當既教具同環境更重要。實在冇必要將montessori 想得太過深奧,過份追求某家專業certificate等等。

回覆 lambeanmama 的帖子

When it comes to eating, I let my kids choose the amount they eat.  The minimum they have to eat at one sitting is one tablespoon per year's worth.  So for a 5 year old, 5 tablespoons.  They dont get anything else to eat in between meals if they fail to meet the minimum amount.  They get something sweet if they do finish their food.

I think kids dont need to eat so much at every meal.  They are much better at knowing how full their stomach is than adults.  If they do not want the food, just leave it.  They will not starve themselves.  Simply, refuse to give anything before the next meal and just give the next meal half and hour earlier.  Then you dont have to run around and feed them, and you dont have to worry about them filling up on unhealthy food.

我是新手。其實I really like the concept of Montesorri. 我有看過蒙氏書.不過自己教就應該比較難。我search過比較好的pg 有new concept banbini infinity . 那一間比較好呢?

法國文化協會有一個免費嘅talk 係關於Montessori
個講者叫Charlotte Poussin,係法國人,係好多唔同國家嘅MontessoriSchool做過老師同校長。而最重點嘅係佢本人都係用Montessori 教學法去培育自己5個小朋友,所以個Talk 會好focus 係探討家長點樣可以將Montessori嘅理念應用係家庭教育呢一方面。

佢係法國都幾出名,佢寫本書“Teach me to do alone, the Montessori Pedagogy explains to parents”係法國嘅Best-seller book.

Talk 係以法文進行嘅,會有英文且翻譯

四月八日 晚上7點鐘係法國文化協會佐敦圖書館舉行

講者會係中國有巡迴演講,佢係香港只會一個Talk jar!

http://www.alliancefrancaise.org.hk/content/talk-montessori-education-alternative-approach

我自己會覺得其實家長嘅身教同學養比教材同任何Playgroup重要,所以有機會去聽下專業嘅人去講下Montessori 嘅理念,實踐嘅經驗對家長來說係一個了解Montessori嘅好機會。加上我會覺得法國文化協會佢本身唔係一間Montessori嘅機構,個講者又唔係代表香港嘅Montessori school或者公司,起碼唔係想sale你買任何嘢先啦,始終都會中肯D。係香港研究Montessori嘅人真係唔多,呢個真係一個好好嘅機會了解Montessori,個Talk仲會有Q&A 可以問問題呀!

引用:+本帖最後由+Nath+於+15-3-27+09:10+編輯+\

原帖由 Nath 於 15-03-26 發表

剛好路過見到呢個topic, 忍不住分享下我既經歷。當年我小朋友考 ...
多謝分享!請教下,你有無compare 過little montessorian 同monte kids兩間嘅教材同playgroup?

引用:法國文化協會有一個免費嘅talk+係關於Monte

原帖由 nico3 於 15-03-30 發表
法國文化協會有一個免費嘅talk 係關於Montessori,
個講者叫Charlotte Poussin,係法國人,係好多唔同國家 ...
請問你會參加嗎?

annes 發表於 15-3-2 21:45
我都分享下先~~
我十分慶幸當年小朋友15個月時上左蒙特 playgroup , 從中小朋友學到好多自律性,思考性的 ...

你小朋友係上邊間 playgroup ya??

回覆 rolandmcdon 的帖子

有compare 過, quality 都一樣好。我第一份買既montessori 教具喺係書展到買既Little Montessorian,都用到現在。不過因為想散買部份教具,唔打算成set 買同埋冇需要上堂,所以又有試買過淘寶,不過質素實在太差!!!於是請教老師,佢就介紹左 Nienhuis 同 Monte Kids。質素最好就一定係Nienhuis,但價錢實在好貴。所以老師話好多學校都唔會全部用荷蘭教具。而Monte Kids 就有供應比好多學校,所以質素同service 都好,所以妳都可以考慮一下。

多謝分享!(但我覺得Monte kids都有少少貴

Nath  有promotion 發表於 15-3-31 20:15
Nath  我比較過,算中價貨。留意下會唔   發表於 15-3-31 20:14
‹ 上一主題|下一主題