用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 2012 小一新朱玉
樓主: olivefong
go

2012 小一新朱玉   [複製鏈接]

回覆:2012 小一新朱玉

暫時功課數量都適中,我放工後再check,都夠時間,但怕遲些要默書,時間好蚊,今晚上wels做中文練習,都用了好多時間。
想問,功課册果曰有wels,是不是一定要即曰做?因見到練習有個到期日。

回復 meifan 的帖子

Wels的功課應該唔使即日交的

想問1.電腦RL,是咩意思?
2.數學進評,是否考筆試形式?

B.B.Lam  電腦RL會唔會係 RA (read aloud),之前我小朋友都試過要讀返課文  發表於 12-9-29 12:20

又係我。
想問下有冇人知1E數學黃色工作冊係咩黎?我見要做但又唔見有係書包度?

B.B.Lam  係好似中文果本自學手册咁,不過大d A4大小,簿面寫"數學科上學期學習工作册"  發表於 12-9-29 12:23

哎呀..又唔見呀..我暈啦..

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

olivefong 發表於 12-9-29 14:22
哎呀..又唔見呀..我暈啦..

有無同學可copy比你做咗先????要page幾????

回復 醜樣豬 的帖子

我囡囡死口話冇派..但我問另一同學佢話有派喎..

多謝你提醒我呀醜樣豬..我都唔醒起可以問住我果棟個同學仔借來影印做左先..我而家打左比佢啦..仲約埋聽朝借黎影添..我個腦都好似實左咁呀..乜都諗唔到咁啦..

唉..我同囡囡商量過啦..下星期三放學後同佢去功課班..睇下做功課方面可唔可以幫到佢..因為想夜晚留多小小時間溫習..先講好試一個月..然後再檢討..

在職媽媽無奈的決定..

olivefong 發表於 12-9-29 18:54
回復 醜樣豬 的帖子

我囡囡死口話冇派..但我問另一同學佢話有派喎..

我都無幫過你乜,唔好咁客氣啦,你真係決定功課班?希望真係幫到你囡囡,咁做你都係唔想破壞親子關係啫,我明白你嘅無奈呀加油呀,小孩子適應力好強架!!!!!

唉..我同囡囡解釋去功課班並不是媽媽唔想教你做功課..而係你如果等媽媽返來先做功課ge話你會做到太夜..變相你做完就要訓覺..會冇晒溫習, 又或者同媽媽相處甚至你自己ge休息時間..我地先嘗試一個月..睇下大家有冇覺得情況好左..到時再檢討一下以後安排..

囡囡同我講: 咁好啦媽咪..我都唔想你咁勞氣..

我果刻真係好想

引用:唉..我同囡囡解釋去功課班並不是媽媽唔想教

原帖由 olivefong 於 12-09-30 發表
唉..我同囡囡解釋去功課班並不是媽媽唔想教你做功課..而係你如果等媽媽返來先做功課ge話你會做到太夜..變相 ...
你囡囡真係好乖女好生性,係性格大頭蝦D,每個人都有缺點,大個D會慢慢改善

回復 醜樣豬 的帖子

有時都唔關佢事,可能係同組同學拎咗,你囡如喺自己位揾唔到,就叫佢同老師講

回復 B.B.Lam 的帖子

點講呢?

我囡一共唔見左3次野:

1. 第1次..唔見左pen a 簿 : 好幾日都冇..然後隔左成個星期係書包又見番..但我問囡邊個放入去..佢又話唔知..

2. 第2次: 唔見左宗教作業簿, 又係等左好幾日都冇..我今次寫張紙叫佢比老師同老師講早一晚明明做左..但返到學校又比老師寫欠交..但書包又唔見..屋企又唔見...又係冇晒回音..昨日已經叫家人去中環公教進行社買番..因下個星期返工都要用..

3. 今次: 功課冊寫要做工作冊但搵極搵唔到..囡囡話老師冇派比佢..但同班同學又有帶返屋企..今次我唯有聽醜樣豬講問同學借黎影印做左先..

我囡囡大頭蝦一定係要負責任..但我覺得老師方面亦跟進不足..唉..

電腦課,RL点解??

電腦RL會唔會係 RA (read aloud),之前我小朋友都試過 要讀返課文

我小朋友都試過漏低4次嘢,漏低過喺自己課室柜桶、下午轉課室后個柜桶、勾咗喺枱边,又見人地同組小朋友拎錯咗,只可以提多佢幾次。所以有機會有人執到再轉交返佢班主任,就会隔咗幾日。

用紙寫返都会比老師當欠交,老師話帶齊自己簿係自己責任。你可寫紙或打電話同老師講,叫老師呼籲下有無人拎咗。

B.B.Lam 發表於 12-10-1 12:36
用紙寫返都会比老師當欠交,老師話帶齊自己簿係自己責任。你可寫紙或打電話同老師講,叫老師呼籲下有無人拎 ...

我上年經驗,寫埋紙同copy做咗,未試過當欠交,但當然帶齊自己簿係自己責任,依樣都必須要教教小朋友

回復 meifan 的帖子

電腦課RL 我都唔知係做咩.  我叫阿仔又讀又做埋果2頁大包圍.

回復 olivefong 的帖子

Olivefong
加油呀! 唔好咁唔開心. 我仔仔都有時漏底野在學校..
不過真的最好寫紙仔俾老師叫佢留意一下會唔會坐附近既同學仔會習慣了拎埋你囡囡既功課..引至成日都遺失物品.

我個仔都是係有時漏底野在學校, 一時漏底水樽, 中文書. ...慢慢來  

回復 tiffanylmc 的帖子

數學進評係用咩形式進行?
LA 幾日假期, 我自己出題目俾阿囝做,, 當溫習.  
‹ 上一主題|下一主題