用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 18月大的女孩會26個ABC 及counting 1-10, 仲好像認得數 ...
樓主: 花花之家
go

18月大的女孩會26個ABC 及counting 1-10, 仲好像認得數十個中文字   [複製鏈接]

回覆:18月大的女孩會26個ABC 及counting 1-10, 仲好像認得數十個中文字

我仔仔下星期滿18個月。我認為佢聰明,但是否資優?應該唔會係,先生及我也不是資優生。

我認聰明可以培養的。先生與我要上班,所以只晩上及放假才可以教小孩。

自仔仔4個月起,喜歡不停跳,一晚跳幾百下,喘氣,休息後又跳過。擔心過度活躍,開始畀又大又彩色的FlashCard仔仔睇,陪講故仔,見佢有耐性及喜歡,才放下擔心。

學曉爬之後就不斷四圍爬,要找人玩捉迷。8個月坐得穩後就自己打開FlashCard睇,掀來掀去,指手劃腳。9個月已經識分獅子及老虎。10個月識講「咩泥架」。11個月識行,識行2日,週屋走。12個月識跑,接受用花灑沖涼。

14個月後,識部分Phonics、ABC,識哼歌,識好多物件,識對答。

16個月後,自己改稱呼為「阿卓」。

17個月後,識接唱歌。我唱歌,停在keyword,識接住唱,包括ABC。自己玩CrocoPen,自學。

識太多野不能盡錄。

我認為因為自7個月開始,我便用hipseat揹仔仔出街,一邊行、一邊唱歌、一邊傾計、一邊跟陌生人交流。

所以要多D陪睇,陪讀,陪唱,陪玩。

nasu 發表於 13-8-31 17:18
我仔仔下星期滿18個月。我認為佢聰明,但是否資優?應該唔會係,先生及我也不是資優生。

我認聰明可以培養 ...
這就是聰明和資優的分別,聰明的小孩,你教他的事物會很快學會及做到十足;而資優的小孩,你教他一二,他們已能自己去到十了,自學能力驚人。

回覆:awah112 的帖子

我想我們不會去check資優,一來覺得她不是,而是的話對我意義不太,除非情緒又出大問題而需要見兒童心理專家

引用:我想我們不會去check資優,一來覺得她不是

回覆:18月大的女孩會26個ABC 及counting 1-10, 仲好像認得數十個中文字

仔仔15個月時,我教佢呢個係垃圾筒,之後不同顏色不同形狀都認出是垃圾筒。10個月時,學曉貓、狗,之後不同品種貓、狗都分到那是貓那是狗。這算不算教一二,便懂十?

nasu 發於 13-9-2 00:4
仔仔15個月時,我教佢呢個係垃圾筒,之後不同顏色不同形狀都認出是垃圾筒。10個月時,學曉貓、狗,之後不同 ...
咁衫、褲、杯、門、魚、書等都有不同形狀的……認到都好正常喎!

我都好好奇這些小朋友細細個已咁叻,大個時會否真是資優?
我囝9歲才知道是資優,佢細個時是普通小朋友一名。唔鍾意睇書,認字基本上係學校教甚麼就識甚麼,有時溫書仲會有某幾個字記極都記唔到。講野唔叻,成日講唔出物件的名稱,好多時只識話“我要呢個/嗰個”。最鍾意睇Miffy和砌LEGO。

十分好奇樓上的小朋友再大個些,若去測IQ, 唔知會否在語言能力上好高分呢?
for every one criticism, three positives must be given.

現在很多小朋友都可以做到,我個囡現在3.5,18個月都可做到,不知道是否資優,只知道記性好,中文字教一次就記得,一星期上一次普通話的中華字經,不用溫習,可記得普通話發音,英文無特別教認字,只是和她看圖書,pn時已可自己看英文書,現在程度第一次看ort stage 3 已經可自己全部讀出,phonics pn 教了a-z, 未見過的字自己併到七成。

Compare 學術,我和老公比較緊張心智體能,所以興趣班會上跳舞,體操,游水,以增強自信心及社交能力。講真現在科技發達,吾好話電腦,你部電話記的東西都多過我同你個腦,而且讀書起碼要讀到20yrs, 如何保持小朋友讀書興趣才是難題。另外將來出來做事,如何待人接物也十分重要,所以比心機培養品德好過。

引用:現在很多小朋友都可以做到,我個囡現在3.5

原帖由 aquasee 於 13-09-02 發表
現在很多小朋友都可以做到,我個囡現在3.5,18個月都可做到,不知道是否資優,只知道記性好,中文字教一次 ...

花花之家 發表於 13-1-1 15:52
你們好
我也不知這是否 資優, 我個女11月行 然後13-14 左右說話 ,現在18月大,可隨機認到A-Z 大小草 和 coun ...
是聰明好學的女孩我大女9個月已識認顏色,唱好多歌,只因好記性,并非資優生

How about memorizing number ? I suddenly realised that she can remember the password of the gate which is 9218. We let her pressed on it about 3-4 times a week . Memorizing numbers has no connection with mathematic skills, am I correct ? When do the children starts to remember the 8 number phone numbers of parents ? Usually ?

She has been watching Dora all the time. I have been thinking about changing it to other DVD but she loves Dora. I borrowed all the books from the library too and she now talks very much like Dora. Can anyone tell me whether their children behaves like the cartoon characters ?

引用:Quote:hobby+發表於+13-4-22+09:50+Some+in

原帖由 hobby 於 13-04-22 發表
以上只是其中一個簡單分別方法, 我也跟一個幼師朋友了解過 ... 因囡囡堅中晒下面4樣(但我覺得跟管教有關), ...
咁可唔可以話好鍾意同其他小朋友玩嘅bb無乜機會係資優?
因為我仔21個月大,佢係成日一聽到有小朋友嘅聲就向嗰個方向跑,勁開心咁痴埋人哋度;但佢係見過一次就記得大人點用嗰件物件,同埋已經識分類,主動講一堆佢識嘅動物,人物,顏色,車輛等等

回覆:dim731 的帖子

相信跟資優冇關,是跟性格有關

回覆:花花之家 的帖子

電話號碼約2〜3歲應已可記到2、3組

朋友個囡記到10組,但她媽媽說有用記憶法,所以不是囡囡特別好記性或聰明

事實上我看看下不認為自己BB是資優了 ,不過這邊有好多人看 ,於是我了寫下。我一直也是D 好carefree 的人 ,記得細個時考23, 是小二 ,阿媽無要我補習 , 但我記得去到小6 我考第三 .. 一直到中學也去補習因為我寧願放學睡下午睡 . 然後大學也好好成績 ... 我好想用同一個方法take care 小朋友 . 也想佢可以睡多D ,已決定不會考港島的"好學校"。 我想小朋友去讀自然學校 但我家人認為我 '開玩笑'.. 你們有人讀自然學校嗎?

一直到中學也不肯去補習因為 我寧願放學睡下午睡 .

回復 花花之家 的帖子

對不起, 不是太明白何謂自然學校
現在聰明的小朋友太多, 不過就算你囡囡不是資優, 但己經很聰明了, 俾我已經心滿意足

我都怕九龍塘啲學校太辛苦, 所以讀一間連校車都唔駛搭的屋村幼稚園, 之前聽人講學校好淺, 好開心, 但我發現不是我想像的淺 ... 咁好在沒有讀九龍塘啲學校, 否則阿囡不能像現在去學跳舞, 畫畫, 話劇了

hobby 發表於 13-9-23 14:11
回復 花花之家 的帖子

對不起, 不是太明白何謂自然學校
有一間在屯門的學校叫"鄉師自然學校", 是一所與傳統學校完全唔同既學校.
http://www.gaiaschool.edu.hk/index.html

‹ 上一主題|下一主題