用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有無資優+亞氏保加的家長。
樓主: eric5354
go

請問有無資優+亞氏保加的家長。 [複製鏈接]

回覆:eric5354 的帖子

國際學校可以有咩服務我未知,但至少佢哋知道小朋友情況唔會踢佢走同日日投訴佢啩?!  

如果香港政府可以對有需要嘅小朋友多d資助就好。

rakui 發表於 15-4-17 18:57
國際學校可以有咩服務我未知,但至少佢哋知道小朋友情況唔會踢佢走同日日投訴佢啩?!  

如果香港政府可以 ...
對呀,
香港教育只要坐定定的鸭,

其他叫做行為問題。

引用:我女在一所私人機構做職業治療,治療師要求

回覆:naughtybj 的帖子

職業治療(感統訓練)都要睇治療師嘅經驗,試過一個進展不太明顯。

不經意的發現這個topic, 小兒亞視人, 今年18, 大二了, 應該已走出左個亞視人呢個problem.  下面係我地過去10幾年既部份心路歷程, 各位同路人加油呀, 希望各位也順順利利.

http://www.edu-kingdom.com/home. ... o=blog&id=32201

今天校長又要求見我。她跟我説三十幾年敎學經驗,只有我女兒令她這麼頭痛。女兒在學校就如相方對壘。經過兩年零八個月,我跟校長說你為何不能在她社交問題上幫她一把。提點一下女兒,當她不知如何融入群體。她説這年紀應該識。女兒沉醉看書和手工沒有完成課上習作,校長說不可以讓她這樣因她要學習準備大個出來做事。
每次到課室接放學,就在女兒面前跟我説她當天的不是。我不知道名校就是如此嗎?我跟女兒只是在等幼稚園的終結。

回覆:sarworld28 的帖子

我看了4500校長,感受特別深,慨嘆香港商業化的教育,又有幾多老師校長真心(或有心有力)愛學生、幫助他們學習成長呢?!名校亦不外如是,只為「業績」努力,所有什麼全人成長都是廢話。祝你小朋友在小學遇到好老師好校長。

回覆 武航 的帖子

武航兄:
我孩子與你的孩子同校, 故讀來更添親切. 這篇文章之前已在你的blog看過, 再看仍覺揪心及鼓勵, 的確做人是針唔咭到肉是唔知痛的. 未做母親前, 別人小孩難教只覺是其父母教子無方, 自己當了媽後便知一言難盡, 情非得已.
但願我兒也像你兒一樣, 一路長大一路更懂得自處, 不奢望他能完全脫離亞視人, 但求他可快快樂樂, 平安地成長生活.

武航  原來是同校的校友, 10歲是ds3吧,   發表於 15-4-28 13:25

回覆:武航 的帖子

你贊成有ADHD 的資优孩子出國念boarding school 嗎?

武航  抱歉我沒有這方面的經驗, 我不知   發表於 15-4-28 20:33
武航  抱歉未有這方面的經驗  發表於 15-4-28 20:33

回覆 YanKanMom 的帖子

因我兒年底出生, 故重讀了一年K3做大仔(當年見丘校長時, 他建議的), 現只是DS2.

武航 發表於 15-4-27 18:24
不經意的發現這個topic, 小兒亞視人, 今年18, 大二了, 應該已走出左個亞視人呢個problem.  下面係我地過去1 ...

我有這樣的懷疑,你說孩子已不再亞視,你有沒有想過,他根本就沒有亞視,你說的不懂人性世故,孩子長大自會學懂,這是人生正常不過的成長過程。只是你當年遭遇不幸有個家庭醫生亂在介紹信上,寫上有過動問題。而去到政府,他們當年甚至現在也是忙於收新症,多人亞視才可有funding才可繼續發展部門。所以iq不是他們需要理會的東西,最重要是忙著為你對號入座?

BillyBY 發表於 15-5-1 22:49
我有這樣的懷疑,你說孩子已不再亞視,你有沒有想過,他根本就沒有亞視,你說的不懂人性世故,孩子長大自 ...
多謝留言,

10多年前, 我地從未聽過乜野係亞氏保加, 當刻我地又點會唔質疑呢個診斷丫, 正如我文中所講, 真係"呀死眼仔你識唔識架, 你咪亂噏呀......"

我有d 長輩都認為呢d 鬼佬野, 信一成到死, d 細路個個都係咁架啦. 細個百厭, 坐唔定, 多野講......

但係我地開始去睇關於亞氏既書, 再用時間 + 觀察去印證, 個四眼仔噏果d 特徵 , 真係中晒 , 個仔唔係百厭, 坐唔定咁簡單, 佢腦海完全無人情世故既概念, 講極都唔明, 溝通唔到, 難度就似要你去形容乜野叫色彩比一個自小失明既人一樣 , 呢d 真係唔可能係扮出來.

我大致明白,而且每個人的情況都不同。

其實我反對太早3幾歲去定性一個人是否亞視,掛了個名,就自己或多或少對號入座,你也覺得四眼醫生謂既野中晒。其實固執、不懂人情世故的情況,有沒有治療可以改變到?其實,我唔知點解近10年身邊多了那麼多亞視或自閉小朋友,但很多根本你唔講,完全唔覺,但講左果d父母就晴天霹靂,覺得係架喇、係架喇,唔嚴重既都去當嚴重咁訓練........唉,成日覺得個小朋友比別人差。其實人咩性格都有,唔係一定開朗健談先係好,大家可以多去反思下。

引用:+本帖最後由+BillyBY+於+15-5-2+22:16+編輯

原帖由 BillyBY 於 15-05-02 發表

我大致明白,而且每個人的情況都不同。
我知道仔仔係亞視人反而係鬆一口氣,可能七歲先確疹,而且正正解釋到我地一直覺得一種"說不出的怪"的感覺,之前好難理解為何基本人情細顧都不懂,仔仔無ADHD, 而且幾乖幾定,但好固執而且理解唔到一些社會潛規則,例如係巴士會讓位,但酒樓門口唔會(因為無sign), 但講到好白,解釋完佢就會肯,當然讓完後亦不停重複問n咁多次點解無sign但要讓位。而家對正下藥至少親子溝通上好左,因為知道有D野要畫公仔畫出腸先明,至少有方向。

eric5354  我都曾經過以上問題,好明白你感   發表於 15-5-7 02:03

回覆 BillyBY 的帖子

多謝回覆, 看得出閣下一片好心, 呼籲大家唔好咁易對號入坐自我標籤,  否則只會小事變大.  呢一點我同意亦感謝你既好意. 但請勿介意我問, 府上有 "亞視人"的家人嗎? 閣下理解既 "亞視人"有幾多呢?  "亞視人"真係好難好難比人理解, 我blog 入面寫左頗多篇幅點解難被理解 , 我再用下面畫面解釋:

http://movie.dodova.com/2015/01/the-imitation-game.html
(click open the channel 1 or 2 or 3)

模仿遊戲" 是2014 Oscar 片. 讲述数学家艾伦·图灵的真实故事 , 片中 17:00 to 18:30 係 "亞視人"行為既極端寫照.

睇完覺得點? 好不近人情吧 , 如果今日呢個人在大家身邊 , 我地會否覺得呢d 乜野人來架, 傲漫, 寸, 真神定假鬼,  無家教....... 遇到呢d 情況會否, ok ok, 你吋, 你好野,  唔食就算, 下次唔洗旨意會再叫你去食飯. 在主角既心目中, 直就係直, 方就係方, 問題就係問題, 結論就係結論, 你話呢班人智障唔識轉膊嗎? well,  "亞視人"好多都iq 爆棚 亦在學術上有超卓成就 (比如戲中描述既艾伦·图灵) .

可恨的是 "亞視人"心中, 真係唔知點解咁樣係出左問題, 點解對方會嬲爆爆走左去, 可能大家覺得呢d 已經係唔使解釋, 係人都識既人情世故, 無理由係咁, 一定係扮野. 我兒無片中主角咁嚴重, (我姨甥又係亞氏人, 情況嚴重多了) 但我地講到口水乾, 唔明就唔明, 我先前所講, 任你點形容, 不能準確描述"色彩"呢個概念比自小視障人士一樣.

我地"亞視"家長, 面對既係人地既唔諒解, 即使好多老師到只會認為呢d行為係"吋, 傲漫, 百厭", ok, 亞視人下話. so? 大晒呀? 由於在外表睇唔出分別, 好難有同理心.  無人會介意比視障人士支手杖打親 , 因為大家一眼就見到人地係視障, 係弱勢, 係無心; "亞視" 呢?  百厭囉!

即使學習社交, 另一個問題係"孩子覺得被委屈了" , 就用上面條片當係發生在我地的孩子身上, 我地會教個仔唔應該咁咁咁,  但係佢真係唔會明, 佢地可能會在壓力下遵從, 但佢地會覺得自己無做錯, 而家就要委屈地遷就大家. 咁我寧願無朋友喇.

我有朋友既細路被評為亞視譜系,但父母就少事化大,不斷治療,永遠覺得自己生左個永遠比人差既仔,怕事,內向,沉迷路線,交通工具。其實內向只係性格一種,喜歡巴士就是興趣一種吧!
今日見到呢度好多亞視大個仔大個女,父母可以了解下呢代亞視人心底的想法。

http://forum6.hkgolden.com/view. ... =1&authorOnly=False

BillyBY 發表於 15-5-4 00:32
我有朋友既細路被評為亞視譜系,但父母就少事化大,不斷治療,永遠覺得自己生左個永遠比人差既仔,怕事,內 ...
多謝你的資料,
我們作為父母,只希望幫助到小朋友。

好想了解小朋友想法,但有溝通困難。

引用:+本帖最後由+BillyBY+於+15-5-4+10:29+編輯

原帖由 BillyBY 於 15-05-04 發表

我有朋友既細路被評為亞視譜系,但父母就少事化大,不斷治療 ...
其實你係咪想講“亞視"係班專家無聊作出嚟既terms, 目標係賺家長錢?
呢類聰明仔無可能唔明人情細顧?係阿媽唔識教寵壞晒,教到無禮貌無規矩,然後洗十幾廿萬做training比錢人教仔,揾人執手尾。
由頭到尾係白痴家長寵壞仔,然後話個仔有病做籍口?
我聽得最多係呢d說話,身邊無人support, 當我努力去令自己positive去面對,總有人對"亞視"一知半解然後話你多餘!
Sorry, 用左你做對象發洩,但你呢種"點醒人"既說話其實係最傷人。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+BillyBY+於+15-5-4+10:29+編輯

原帖由 BillyBY 於 15-05-04 發表

我有朋友既細路被評為亞視譜系,但父母就少事化大,不斷治療 ...
其實你是出於甚麼原因說這番話, 你有亞氏小朋友嗎? 亞氏小朋友完全不只是性格問題. 你建議家長放著不理嗎?你有真正現實地了解亞氏小朋友嗎?

大家不要太激動,我是說責界譜系果d,確診的我當然明白及體諒,但你帶得來睇,醫生好多時就保守d,3歲都評你小朋友係少少亞視啦,錯判害小朋友一世。

http://forum6.hkgolden.com/view. ... mp;authorOnly=False

‹ 上一主題|下一主題