用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 08-09 小一大集會
go

08-09 小一大集會 [複製鏈接]

有冇今年小一o既朋友仔?? 我女今年讀1D
   0    0    0    0
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

小兒1B. 你囡適應嗎??? 我仔好似渾渾噩噩咁!!

原帖由 jeremyma 於 08-9-7 22:37 發表
小兒1B. 你囡適應嗎??? 我仔好似渾渾噩噩咁!!

阿女暫時都ok 喎, 暫時佢話返學都開心, 有時悶悶地咁.

我班明天已經要中默第一課啦.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Hello, 小女讀1A,尚算適應。
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

我仔今天都默書了! 我仔很多甩甩漏漏的情況, 唔知返全日會點呢??? 亞仔話仲未有得小息呀!!! 要留在課室.

學校真的有很多活動,連粵劇都有!不過時間好早, SAT 9:00。有沒有家長參加了什麼活動呢?
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

原帖由 jeremyma 於 08-9-10 22:30 發表
我仔今天都默書了! 我仔很多甩甩漏漏的情況, 唔知返全日會點呢??? 亞仔話仲未有得小息呀!!! 要留在課室.

jeremyma

hii.....大家聯繫多d 呀!

我地又唔係喎, 阿女話第一個小息, p.1仔可以落操場, 小女成日話無時間好多野做, 所以好少落呀! 響課室食小食同飲水, 去埋廁所都15mins 啦.  女仔去廁所排隊又耐. 所以唔得閒喎.  初時佢都有話悶, 因為全班無個識, e家就好少少, 都算安慰, 暫時佢都話返學開心.

不過無拉拉手冊寫住下星期至默第一課呀! 咁即係前2日無默到.  

下星期返全日啦, 希望適應啦, 唔到lunch 後釣魚就得.

原帖由 snowB 於 08-9-11 09:08 發表
學校真的有很多活動,連粵劇都有!不過時間好早, SAT 9:00。有沒有家長參加了什麼活動呢?

其實都幾interesting....不過阿女10點要上畫班, 所以無join.

你地有冇join 活動呀?? 我一樣都無join, 想佢適應o左小學生活至再算.  本身學緊d 野又無cut. 咪繼續住先.

我仔參加了lego創作, 乒乓球, 劍橋英語三樣, 我個仔想學頭2樣, 我逼佢學英文. btw, 我仔也是星期一默書, 上次原來叫備默. 我唔明, 默書都要準備??? 不過, 我仔以前的幼稚園老師話基福的程度深, 要跟貼一點, 但我覺得, 沒有想像中的深呀!! 我仲想問問, 亞仔話老師唔准八達通套有公仔, 咁好難買喎!!我唯有搵張白色貼紙遮住個公仔咋!!

原帖由 jeremyma 於 08-9-12 05:49 發表
我仔參加了lego創作, 乒乓球, 劍橋英語三樣, 我個仔想學頭2樣, 我逼佢學英文. btw, 我仔也是星期一默書, 上次原來叫備默. 我唔明, 默書都要準備??? 不過, 我仔以前的幼稚園老師話基福的程度深, 要跟貼一點, 但我覺得 ...

jeremyma>>你你你仲咩咁早晨, 唔訓呀?? 咁早上bk....

我班無話唔比喎, 佢通告只係話盡量用綠色, 因為環保學校o麻, 唔比公仔, 真係要睇o下文具店o個d 有冇透明o個d. 其實我女之前幼稚園都係用8達通, 學校都有出呢d 套都係$10/個, 唔知點解基福無.

我覺得暫時仲係半日係honeymoon 日子, 真正o黎料又未知係點.  始終小一各個小朋友來自各方, 要統一晒, 未必咁快.  程度深唔深, 我又覺得睇返小朋友本身個知質呀, 佢開曉的話就好快上手. 不過今年學校改返得4次評估, 可能又唔同.

其實有邊個學校唔谷, 有邊間學校唔想上位.  津小間間都谷呀啦. 望就望佢地快d 適應, 希望我女唔好成日掛位睇家好月圓就好啦.

我是早睡早起的人, 十時睡五時起床, 我夜瞓的話, 小朋友會跟我一起夜瞓, 所以要以身作則, 早睡早起, 5-6乃我的自由時間, 所以通常上bk!! 我對呢間學校印象很好, 希望可以keep落去, 因為我仲有個細女, 如果ok就比埋佢讀, 如果唔係, 就會好煩! 你點解揀基福呀???

亞女都話小息唔夠時間,基本上去完廁所都完了,帶的餅乾都吃得很少,一塊喎!

今日返全日了!帶了飯,Jennie, jeremyma 你們都是叫飯嗎?

snowB

原帖由 Jennie 於 08-9-12 01:07 發表

jeremyma

hii.....大家聯繫多d 呀!

我地又唔係喎, 阿女話第一個小息, p.1仔可以落操場, 小女成日話無時間好多野做, 所以好少落呀! 響課室食小食同飲水, 去埋廁所都15mins 啦.  女仔去廁所排隊又耐. 所以唔得閒喎. ...

係呀, chloe 食學校飯呀!! 見其他學學用活力, 都覺得ok 呀喎....有d 義工家長試過都話夠熱同好味. 食得多就唔知啦.

jeremyma>>我揀基福...第一都係因為自己本身係基督徒, 神一直o既聲音都係話呢間. 2來 本身自己係響ssp 讀中學, 所以對呢區d 中學有感情掛, 望阿女讀返自己母校.:) 咁你呢??

我本來打算比亞仔讀直資, 但後來因為考唔到, 加上學費貴, 所以比佢讀區內的學校. 我不是在深水埗長大的, 所以不懂這區的學校,  我覺得間間資助學校都壓力大, 因為要谷名氣, 所以區內的聖公會就應該間間都一樣, 我揀佢, 純粹係因為校舍大, 可發展空間比較多. 我也是基督徒, 覺得區內宗教氣氛濃的學校絶無僅有, 這是唯一美中不足的地方. btw, 我叫工人帶飯比亞仔, 不過可能遲d都跟學校食飯, 因為亞仔話人地今日食糯米雞, 佢最鍾意的!!

上星期手冊寫:默書 (一)
爸爸說是默第一課圈著的生字, 心想,好淺唧,實食無痴牙,K3 都已經識喇!不過都同亞女全課默,就當學多 d 字,原來,亞女說今日老師全課讀默,咁有 d 沒有圈的就唔熟....錯了 3 個字。

一日都係自己無找 Jennie 核實,信錯隻佬!

SNOWB>>咪比個機會你餅去train 個女, 我e家默書, 都無乜點理, 因為每次阿女要睇溏心, 就會自動自覺咁背默一次, 琴晚連第二課都曉默啦. 第三課都曉背. 默就未試. 不過唔知英文教過d 乜, 書/作業乜都無o羅過返屋企.

jeremyma/ snowb>>想問o下你地抄寫多唔多呀?? 我覺得好似好少咁.

琴日chloe 第一日響校食飯, 佢話好好食, 仲第4個食晒添呀!! 唔知今日如何?? 我見到餐單後, 都嘗試買紅米溝白米煮飯, 的確又好味同多纖維. 阿女都like.

抄寫暫時唔算多呢!昨日英文只寫一頁:b, ball, boy
中文上星期都是5個詞語 3 次。不過加埋我比亞女的就不少了....  

原帖由 Jennie 於 08-9-17 10:39 發表
SNOWB>>咪比個機會你餅去train 個女, 我e家默書, 都無乜點理, 因為每次阿女要睇溏心, 就會自動自覺咁背默一次, 琴晚連第二課都曉默啦. 第三課都曉背. 默就未試. 不過唔知英文教過d 乜, 書/作業乜都無o羅過返屋企.

j ...

原帖由 snowB 於 08-9-17 13:22 發表
抄寫暫時唔算多呢!昨日英文只寫一頁:b, ball, boy
中文上星期都是5個詞語 3 次。不過加埋我比亞女的就不少了....  

我班昨天抄第二課一次, 我都覺得少....想問你地2班係星期幾中默呀?? 1D係星期一, 我見今日功課1A-1F全部都要中默簽改....又會咁統一O既??

我估因為啱啱開學, 進度會一致d, 所以一齊默書, 1b係星期二默書. btw, 點解你地英文有功課?? 我個仔得d coloring worksheet, 同剪貼咋, 字都唔識串, 書又無, workbook 又無, 想教都唔得! 教埋d古怪字, jump, thump, stir, pour 老實講, 如果你係全英文溝通, 呢一套就估然行得通, 因為國際校係咁教, 但上完堂就唔會用英文溝通的學校, 學呢d字都唔知做mud, 攪到我同個仔依家都一舊雲. 我估再係咁落去, 我會自己買本書來教仔.

學校是用 Primary Longman Express, 有一本叫Grammer Practice 1A, 功課多是做此作業。你班仲未有英文功課?我都記得第一日的功課是 Rainbow coloring。
唔好心急喇!返左 2 個多星期唧。

snowB

原帖由 jeremyma 於 08-9-18 07:46 發表
我估因為啱啱開學, 進度會一致d, 所以一齊默書, 1b係星期二默書. btw, 點解你地英文有功課?? 我個仔得d coloring worksheet, 同剪貼咋, 字都唔識串, 書又無, workbook 又無, 想教都唔得! 教埋d古怪字, jump, thump,  ...
‹ 上一主題|下一主題