用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 18月大的女孩會26個ABC 及counting 1-10, 仲好像認得數 ...
go

18月大的女孩會26個ABC 及counting 1-10, 仲好像認得數十個中文字   [複製鏈接]

你們好
我也不知這是否 資優, 我個女11月行 然後13-14 左右說話 ,現在18月大,可隨機認到A-Z 大小草 和 counting 1-10 in english,cantonese and mandarin. 各個親戚也可以叔叔 伯伯 姐姐 弟弟 妹妹 公公 婆婆 分得很清楚和叫到 請問這是否算快 ? 我是否沒有什麼需要理她是否資優 ? 我有些擔心 因為我知gifted都不太好

6    0    0    0

我想平常心不去理她算不算資優 但如果我不特別去理有什麼壞處嗎 ? 各位可分享下嗎?

她似乎語言發展很好,把握機會和她多看書啦!莫管是否資優(現在還太早),總之按她的進度去教她吧!

我細囝無你囡囡那麼叻,但細個時我見他做事好專注,在學校讀書又沒問題,就沒用心去教他,心想他自己會識。結果養成他懶散的態度,因為不必太努力已可以在學校中規中矩,他就經常發白日夢,亦不願意下苦功,遇到少少困難就好易唔開心。

朋友說,叻人通常都會懶,懶開就繼續懶,結果變得笨了。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

語言发展得旱唔表示好,我個女8個月識講野,约15個月出街識自動叫人(包括陌生人),而家七嵗都唔覺得佢語言特别好。

回覆:18月大的女孩會26個ABC 及counting 1-10, 仲好像認得數十個中文字

我覺得係佢鍾意學野 語言就發展比較快

其他你話a-z 1-10 我仔一歲識 果陣屋企老人家覺得佢好叻
但其實我同佢返playgroup...好多小朋友都識
小朋友鍾意學野係好事 同佢多d探索下大自然呀 吸引佢學更多啦
但我有諗過教得佢太多 佢上堂會dreaming 因為自己已經識 但我小朋友就係鍾意學術上嘅學習 佢唔鍾意玩玩具嘅 只係新買開心一下就唔玩 我反而擔心佢其他嘅發展 例如佢大小肌會無咁好呀等等

總之現在不用理 多D數同佢讀書係咪 ?

醒目開學勳章

引用:總之現在不用理+多D數同佢讀書係咪+?

原帖由 花花之家 於 13-01-02 發表
總之現在不用理 多D數同佢讀書係咪 ?
平均d 去公園呀 睇書呀 認字呀 train手眼協調 大小肌 盡量唔好偏埋一邊
我嗰時就係 仔仔鍾意睇書就係咁睇 其實平均先係健康嘅發展

回復 花花之家 的帖子

About gifted children '... Highly gifted toddlers may also show an intense interest in numbers or letters.  These are often the children who start doing simple math or teach themselves to read by the time they are three... Children who read or do math early are almost certainly gifted, but not all gifted children do those things early.  '

My case: my son recognized 1-10 numbers when he was 10 months old, also knew all capital/small letters and up to three hunderd numbers (both in English and Chinese) before he was 18 months old.     He started to spell words by himself, such as ON PLAY STOP GO, when he was 20 months old. I found that he could read picture books, such as Goodnight Moon, by himself accidently when he was 2.5 years old. ...     he started to do plus/minus calculation when he was around 20 months old. ...  I am not sure if he is gifted. but high chance to be gifted.

so, i observed very carefully and tried to let him develop all-around, which is very important.

回復 花花之家 的帖子

such as social, 大小肌

識分顏色未??

引用:識分顏色未??

回覆:18月大的女孩會26個ABC 及counting 1-10, 仲好像認得數十個中文字

我仔現在3.5歲。佢18個月大時在很短時間(我地之前好少教佢學術,但當時準備考幼稚園所以教下佢)學識A-Z letter sound + letter name, 1-10, 顏色...... 2歲前識好多sight word,能自己閱讀圖書(piggie and elephant 系列),中文字都記到好多。又係好喜歡自己串字同學寫字。3歲沉迷puzzle, 邏輯遊戲,數數。近來喜歡加數。

我仔學術好,但脾氣非常差,秩序感好強,亦唔太合群,2歲時語言表達比較差,感統有點問題 e.g. 怕摸泥膠,怕沙怕草地
2-3歲呢一年我無咩理佢學術,主力幫佢改善表達能力,感統同脾氣問題。
姑勿論是否資優,我覺得孩子聰明係一種恩賜亦係我地家長既挑戰。

回復 四隻貓 的帖子

你好正面, 加油

我兒下月4, 又係早認知, 2.5歲會加數, PN時會睇指針鐘, K1開學已會3位加減數, 乘數概念, 認字好似影印機咁不過老師由PN時已話佢係學校品學兼優(PN學期尾俾左獎佢), E+ K1老師又幾次係手冊讚佢我覆左句你好幸福

佢鍾意同小朋友玩, 3唔識7都會撩人玩, 滿腦子就係玩玩玩, 唔會睇人眉頭眼額, 由小我一直話佢不懂事”, 從來沒有主動令我窩心過語言表達都係較同齡差亦當然, 呢類人個PAT PAT特別痕mg:" />mg:" />, 條頸特別硬

我相信佢有自x既問題, 亦擔心上天給佢的禮物令佢有偏差, 放了很多心機/精神/時間落去身上忽略了細囡, 以為女孩(在遺傳上)會較正常, 到細囡1.5歲時才發現她已懂1-20, A-Z, 顏色很怕上天又給我另一份禮物

如果要對住兩個炮仗頸, 我呢個臭皮四一定會爆炸

我現在會抽多點時間陪細囡

版主

四隻貓 發表於 13-1-5 08:01
我仔現在3.5歲。佢18個月大時在很短時間(我地之前好少教佢學術,但當時準備考幼稚園所以教下佢)學識A-Z l ...
很認同

如果佢唔識得係適當o既時候做適當o既o野,同埋正確地表達情緒,無論IQ幾高,佢o既成長都會變得好苦。

加油!

babyislove 發表於 13-1-8 11:51
很認同

如果佢唔識得係適當o既時候做適當o既o野,同埋正確地表達情緒,無論IQ幾高,佢o既成長都會變 ...
係呀, 正確地表達情緒非常重要. 如果無良好溝通能力, 無朋友, 佢讀書幾叻佢都唔會開心.

佢現在開始唱歌仔, 係ABC 同 Twinkle Twinkle 啦 , 我在Taobao 買了D 中文字的Domino 佢玩 感覺是日常會用的 字就比佢認 如果佢一向己識這個中文字的音的  佢會好記得 今日數過一下 佢可能認得100 個Domino 上的中文字 不知是認圖畫定上面的英文. 佢想認顏色 成日同我講紅色 黑色 但係講錯的 如果叫佢分類分不同色的放一起佢就可以 這樣算識了嗎 .
現在出街佢四處認英文 去supermarket就向住個字講 P-A-R-K-N-S-H-O-P 今日我放工佢話 ' mama Fan 來啦 " 佢未有難教的表現 主要是我息電視無得看 Dora the explorer 時大叫 Ng好呀 Ng好呀 .. 我幾時先知佢有幾麻煩的 是大早軒未知嗎?

yyhh0911 你的仔仔現在多大 ? 我見阿B這樣 現在不理Nursery 出不出名了 我報了 3家都收我便不打算再 in 了 .現在決定上 Funful.  有好多人話 "你阿女幾醒 為何不去D出名D ga... "  好多意見 .但我認為 Funful的老師 nice, 又不用坐校車 多D時間親子好過 .

我會記住不要偏重一樣 , 脾氣臭有得預防嗎 ? 點 Train EQ 的呢 ? 有無書介紹 ?
‹ 上一主題|下一主題