教育王國

標題: 學習phonics經驗分享 - Alphablocks [打印本頁]

作者: hamstar    時間: 20-5-6 17:13     標題: 學習phonics經驗分享 - Alphablocks

每個小朋友的學習方式有異,有些真是不喜歡看 Alphablocks, 但條條大路通羅馬,以下經驗純粹給大家參考。  

現在的小朋友學英文,幾乎都會學英語拼音Phonics。我沒學過Phonics,最多也只是中一時學過國際音標IPA以助查字典,但這與英語拼音是兩碼子的事。既然女兒學校有教授拼音,那交給學校就好了。學了四個月,會A至H的發音,雖不懂拼讀,但感覺已不錯了。

停課期間,朋友介紹了些英語動畫,其中一套是 BBC 製作的 Alphablocks 字母積木。看了一個月,她居然學會 A至Z的發音,並能拼讀簡單的CVC生字,令我嘖嘖稱奇。之前只會朗讀牛津樹ORT Stage 4 (要看了一年ORT才會朗讀) ,看了兩個月Alphablocks, 竟能朗讀 Stage 6(雖只讀到7 成), 但相信Alphablocks幫了很大的忙。

以有限知識,先說說Phonics的學習之路。 英文是拼音語言,Phonics大概能有助拼讀8成左右的英文字。外國小朋友一般5-7歲開始學習。香港的小朋友卻早在3歲開始,不少幼稚園和教育中心在K1已教授 Phonics 。市面常見的Phonics教材有RWI, Letterland, Jolly Phonics。雖然內容各異,但大致是:

1. 先學 A至Z 發音

2. 開始拼讀簡單 CVC生字(由輔音+元音+ 輔音組成的生字)

3. 學習Consonant Digraphs/trigraphs 的發音,如ch, sh, th

4. 拼讀 CCVC ,  CVCC,CCVCC 等較複雜的生字

5. 學習Vowel digraphs, long vowels, 如ai, oe, ee, or, magic e, bossy r

6. 學習其他拼讀規則和拼讀多音節生字

我估若小朋友能分割音素和拼讀生字,做到見字能讀,就算學成了。

Alphablocks顧名思義,就是一個個字母積木,每個都造型鮮明,性格獨特,例如女兒喜歡愛唱反調的n和憨直的o。他們嘴裏常喃著自己字母的發音,說話也總是說自己字母開首的字,如d常說disaster,l 常說lovely 。當字母積木手牽手,就會拼讀生字,並變出相關事物。 每集會透過一個主題,不斷拼讀多個生字,故事有時會以唱歌形式發展,押韻之餘十分生動有趣。

Alphablocks 有4季約90集,每集3至5分鐘:

第1季像總滙,包含很多字母發音和規則,節奏快,小朋友會享受觀看,但未必明白當中的規則,建議先看第2,3,4季,最後看第1季;

第2季反而適合初學者,介紹A至Z的發音,但不是順序,以能拼出生字的字母一組組地介紹,幸好容易掌握;

第3季涉及 Consonant/vowel Digraphs 及 CCVC 或  CVCC 等較複雜的拼讀,也發現女兒原來發不到某些音,需父母協助;

第4季重點是 long vowels 和某些 Digraphs,和第3季一樣要重複看才可牢記發音規則

看完四輯,基本上已認識大部份的字母發音和拼讀規則。但看看動畫,就真的能輕鬆掌握英語拼音?也許需要某些因素和條件配合。思前想後,總結以下經驗:

語音覺醒

女兒雖無外補,學校每周有兩節英語課,已教授A至H的發音,能與家傭作簡單英語溝通 。在觀看Alphablocks前,已有一年伴讀ORT的經驗(包括聽mp3),也看了兩個月英語動畫。足夠的英語輸入量,讓她對英語語音有一定的敏感度。因為有了這個敏感度,到她接觸拼音時,較容易理解如何分拆字母和把音素拼成生字。

反覆觀看

如果是電視動畫,看過一次就算了。但 Alphablocks部份集數可在Youtube 免費重覆收看。剛開始時,只是把第二季從Youtube下載到電視收看。後來見效果不錯, 淘了DVD, 每季重覆觀看兩三星期,循序漸進,加深印象。第二季是簡單的,小朋友很容易就學會A至Z發音及作簡單拼讀,易有滿足感。第三和第四季的內容較複雜,字母發音的組合相近,容易混淆,需要多看幾遍才能牢記。 每日看4集,約20分鐘, 兩三個月就看完了。

活學活用

以前對Phonics的印象就是---有助小朋友記熟生字,幫助默書。但這其實是本末倒置。學習Phonics記憶生字只是手段, 幫助閱讀才是目的。每天都有和女兒伴讀ORT的習慣。觀看Alphablocks約兩周後,女兒在朗讀 ORT 時,會用拼讀的方式朗讀某些她熟識的字,得到成功感。因為明白學習Phonics是有實際用途,女兒才更積極學習,並會慢慢有信心嘗試拼讀不懂的生字。朗讀時,我也會偶而讓她運用不熟識的發音拼讀生字,讓她意識到英文字不用像中文字般死記,其實是可以用Phonics 幫助記憶的。

父母陪伴  

我們每日都會陪女兒看Alphablocks ,嚴格來說,是女兒每次都要求陪她看。我也是由零開始和她一起學拼音,她遇到不懂的字詞,我可立刻解釋意思,發不到音,也可真人示範。不過因為我想輕鬆些,所以沒有常用字卡測試她懂幾多,也沒有做拼音工作紙(因她根本不懂寫字母),最多也只是每看完一季,就用紙寫上當季出現的生字,若她大部份都會拼讀,就和她看新的一季。也許對她來說, 看Alphablocks 學習拼音沒有多大壓力,反而是愉快的親子時光,所以事半功倍。

雖然女兒看Alphablocks能輕鬆打好拼音基礎,但始終易學難精。 相信拼讀較複雜的生字要待五六歲才能掌握,光靠看動畫並不足夠,最好還是通過老師指導,以及閱讀多加練習。

因為是朋友介紹看Alphablocks,女兒才可有愉快的學習經驗,很感謝她的介紹和分享,所以希望在此分享經驗幫到其他小朋友~

補充一下, 如果是26 個字母的letter sound, 基本看Alphablocks 已能大致掌握和開始拼讀,不用太刻意測試小朋友。如果家長想多了解一些每集內容或出現過的單詞,或想看後同小朋友重温(尤其是long vowels 同diagraphs),可參考以下網站,清單按季分類,詳細列出每集的重點和出現的生字。 如果只想抽某些集數來看, 也可參考列表:

https://www.academia.edu/36393801/List_of_alphablocks_episodes  

作者: fifi_1126    時間: 20-5-8 00:22

多謝你既分享!我仔都學緊rwi, 早前停學我自己keep 全教letter sound, 發現佢未click 到blending, 睇到篇文章alphablocks對blending 都有幫助,而定比佢睇you tube, 今晚問簡單既cvc, 佢竟然試blend到! 好開心。

想問下youtube版係未唔齊架?
Thanks

作者: hamstar    時間: 20-5-8 07:51

fifi_1126 發表於 20-5-8 00:22
多謝你既分享!我仔都學緊rwi, 早前停學我自己keep 全教letter sound, 發現佢未click 到blending, 睇到篇文 ...

恭喜! 冇逐一對照過, 感覺youtube應該都齊的, 只是重新包裝過, 把不同集數重新剪輯組合。但我初初唔熟識phonics,  當時睇完first steps level one (大概係season 2) 就揾唔到 level two,  只有level five (大概係season 4) , 或者其他重新剪輯的系列, 但那些系列睇落好似有時深, 有時淺,把東西混合, 已經學過所有發音(包括long vowel,  digraphs) 睇就冇問題, 但初學就會比較難掌握。 當時我諗如果自己都覺得亂, 女女可能都會唔明。 既然覺得level one有用, 所以就淘咗dvd,  可以比較有系統咁睇。

作者: ada100525    時間: 20-5-8 13:35

謝謝分享。請問囡囡幾多歲開始學?
作者: hamstar    時間: 20-5-8 14:57

ada100525 發表於 20-5-8 13:35
謝謝分享。請問囡囡幾多歲開始學?

睇Alphablocks時差唔多4 歲。 太早睇可能佢都未必明, 再大d睇可能又會覺得悶。

作者: fifi_1126    時間: 20-5-9 11:27

hamstar 發表於 20-5-8 07:51
恭喜! 冇逐一對照過, 感覺youtube應該都齊的, 只是重新包裝過, 把不同集數重新剪輯組合。但我初初唔熟 ...

多謝你既補充資料!你比既每集學既單字list 好有幫助!我都岩岩淘左全套來睇!

係未建議disc 2-3-4-1咁睇呀?thanks

作者: hamstar    時間: 20-5-9 13:47

fifi_1126 發表於 20-5-9 11:27
多謝你既補充資料!你比既每集學既單字list 好有幫助!我都岩岩淘左全套來睇!

係未建議disc 2-3-4-1咁睇 ...

如果零開始, 就season 2>3>4>1 咁睇。如果小朋友已經識26 字母letter sound又可blend cvc,  season 2 或season 3 開始睇應該都明。不過既然買咗, 咁就睇埋season 2, 當複習咗再學新野。又或者可以睇下個list,  有冇d season 2 未熟的sound,  抽d黎開始睇。

作者: BurberryCool    時間: 20-5-11 13:44

好想試下
有無link/ 圖片?
同埋幾錢左右?

作者: hamstar    時間: 20-5-11 14:29

BurberryCool 發表於 20-5-11 13:44
好想試下
有無link/ 圖片?
同埋幾錢左右?

可先到youtube試看幾集先再買, 因為未必個個小朋友喜歡, youtube link:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/playlist%3Flist%3DPLSW2D61TnopRqSf3c53vwKX4vUuz4CsZo&ved=2ahUKEwjnj8GPlavpAhWQyosBHVqCDlsQFjAHegQIBhAE&usg=AOvVaw2oarotaXmVmgqykxBswQCE

之前淘寶條link冇咗啦, 你可搜尋alphablocks字母積木 dvd , 連運費hkd100有找。

作者: ollaw    時間: 20-5-11 22:23

Thank you for your sharing !

作者: Momojaichan    時間: 20-5-12 23:15     標題: 回覆樓主:

作者: bbellchung    時間: 20-5-13 19:50

hamstar 發表於 20-5-6 17:13

每個小朋友的學習方式有異,有些真是不喜歡看 Alphablocks, 但 ...

好詳細,thanks for yr sharing

作者: Pakpakbubu    時間: 20-5-15 18:41

回覆 hamstar 的帖子

謝謝分享
作者: muimuihipper    時間: 20-5-22 18:51

幾大識朗讀stage 4呢?好叻呀(emoji)(emoji)

作者: hamstar    時間: 20-5-22 21:48

muimuihipper 發表於 20-5-22 18:51
幾大識朗讀stage 4呢?好叻呀(emoji)(emoji)

快4 歲的時候。 可能係phonics前聽多d英文, 例如audio book, 會有幫助, 比較易掌握

作者: muimuihipper    時間: 20-5-23 10:19

最難係認字,阿囡攞住本書,但係自己作故事

作者: ada100525    時間: 20-6-9 18:49

hamstar 發表於 20-5-22 21:48
快4 歲的時候。 可能係phonics前聽多d英文, 例如audio book, 會有幫助, 比較易掌握
...
請問你係點樣讓小朋友未學Phonics前就已經可以望住本書並朗讀呢?係先教佢sight word 嗎?
作者: hamstar    時間: 20-6-9 19:18

ada100525 發表於 20-6-9 18:49
請問你係點樣讓小朋友未學Phonics前就已經可以望住本書並朗讀呢?係先教佢sight word 嗎? ...

冇教sight words,  就是每晚同佢伴讀ort, 經過接近一年, level 1 慢慢伴讀到level 5, 有日佢突然話自己識, 就朗讀到level 4, 叫佢讀level 3 都識(level 1 2 已經賣咗, haha) . 初初佢都只係肯朗讀ort,  俾佢睇埋alphablocks 佢就連其他差唔多level 的書都肯讀。

作者: omoinoyukue    時間: 20-6-18 17:30

請問如果很抗拒英文的小朋友應該怎樣入手?
每次讀英文故事書她都要我講返中文

作者: hamstar    時間: 20-6-18 19:36

omoinoyukue 發表於 20-6-18 17:30
請問如果很抗拒英文的小朋友應該怎樣入手?
每次讀英文故事書她都要我講返中文
...

運用英語做喜歡的事,也許能令學習語言更有效。 

你會陪小朋友看英文書, 也許也會看中文書? 如果他本身喜歡伴讀, 即使現在不喜歡英文書, 也許慢慢會喜歡。 現在不喜歡原因有很多,可能書的內容不合適, 可能他太細未準備好。

我囡兩歲幾時同佢睇ort 佢都唔鍾意, 我講英文又叫我停。 後來發現她不是抗拒英文, 係抗拒媽媽講英文! 因為媽媽係廣東話人, 她抗拒英文改變咗媽媽。。。。 幸好她是喜歡中文伴讀的, 也喜歡聽廣東話audio 故事, 所以後來3 歲時試著俾佢對住本書聽ort audio ,  初初佢都唔俾我出聲講(連中文解釋都唔洗) , 佢亦唔會出聲, 如是這聽咗一排, 先肯慢慢俾我同佢伴讀ort,  又再過多一排佢先會出聲講一兩句英文, 同我有少少英語互動, 進展都唔快ga...前後差唔多幾個月。

如果你小朋友還未喜歡伴讀, 也許可按興趣, 讓他參加用英語的活動, 小朋友學語言都是興趣為主, 有興趣, 事半功倍。

作者: omoinoyukue    時間: 20-6-19 12:15

hamstar 發表於 20-6-18 19:36
運用英語做喜歡的事,也許能令學習語言更有效。
謝謝你得分享, 你很有耐性!

由細到大我都有同兩個女伴讀中文同英文書, 但不是每天的習慣. 學校有教 phonics, 所以無特別起屋企加強. 大女六歲, 喜歡看中文故事書, 自己讀到7-8成有成功感, 依家都想她培養到讀英文書的興趣. 細女4.5歲, 因為比較坐峿定, 講故仔都係圖畫吸引先聽. 而用blending 讀書裡的句子她們還是不太掌握到, 像 usborne very first reading book 1 大女讀到, 到 book 2 已經有點吃力, 所以猶疑緊係咪要出去外補...
至於興趣, 之前有跳舞班是英文老師, 我大女(果時是4歲半)係怕到唔想上堂. 過了很多個月先適應. 全屋得我一個講英文, 每日放工得2-3個鐘, 簡單英文她們溝通明白, 但只限我一個.

昨晚有俾她們看youtube 的 alphablocks, 先知學校都有播, 但youtube果d我覺得好似好快, 我大人有 d 都跟唔上, 應該會淘套來試下, 等大人都可以學埋一份.

作者: hamstar    時間: 20-6-19 15:48

omoinoyukue 發表於 20-6-19 12:15

由細到大我都有同兩個女伴讀中文同英文書, 但不是每天的習慣. 學校有教 phonic ...

由細到大都有伴讀中英文書已經好好! 如果大女自己睇到中文書六七成, 會唔會usborne first reading library d書內容對佢唔太吸引?

外補都可以試吓, 之前我都帶女去試堂, 不過試咗幾間都喊。 後來俾佢睇咗幾集Blippi , 再去試堂, 佢又ok唔再驚。 但唔知係因為大個咗唔驚, 老師問題, 定真係睇blippi有用。

不過video/dvd都唔好睇太多, 即使有用, 間中睇下就好了。

作者: omoinoyukue    時間: 20-6-19 18:06

hamstar 發表於 20-6-19 15:48
由細到大都有伴讀中英文書已經好好! 如果大女自己睇到中文書六七成, 會唔會usborne first reading librar ...
講故事依家唔多讀 usborne, 講有趣Julia Donaldson d 書比較好, 都會pick up 到一些生字, 但唔可能自己讀一個句子因為有 d 字比較深.
看來我地的女都比較慢熱, 要花點心思先得.

作者: bbpo    時間: 20-7-5 00:04

hamstar 發表於 20-5-8 07:51
恭喜! 冇逐一對照過, 感覺youtube應該都齊的, 只是重新包裝過, 把不同集數重新剪輯組合。但我初初唔熟 ...

請問你買淘寶套DVD總數是否共91集?thx

作者: hamstar    時間: 20-7-5 07:42

bbpo 發表於 20-7-5 00:04
請問你買淘寶套DVD總數是否共91集?thx

是的

作者: bbpo    時間: 20-7-5 22:43

hamstar 發表於 20-7-5 07:42
是的

thanks !是否集運?可以?

作者: hamstar    時間: 20-7-6 07:46

bbpo 發表於 20-7-5 22:43
thanks !是否集運?可以?

視乎店鋪安排,要問番返賣家運送情況

作者: bbpo    時間: 20-7-6 09:56

hamstar 發表於 20-7-6 07:46
視乎店鋪安排,要問番返賣家運送情況

好,謝謝你

作者: omoinoyukue    時間: 20-7-29 10:14

hamstar 發表於 20-6-19 15:48
由細到大都有伴讀中英文書已經好好! 如果大女自己睇到中文書六七成, 會唔會usborne first reading librar ...
我老公淘了電子版, 連 numberblocks 都要埋, 小朋友很喜歡, 我老公都學埋一份.
K3 果個上了一個多月學, 學校同她溫習phonics, 最近看返 Usborne 第一個 series, very surprised she read the title with pride and seems not reluctant to read with me.

看其他家長都有講ORT, 當開學無期, 都係時候買返套俾三個小朋友讀下.

作者: smilesmilefan    時間: 20-7-29 14:55

omoinoyukue 發表於 20-6-19 12:15

由細到大我都有同兩個女伴讀中文同英文書, 但不是每天的習慣. 學校有教 phonic ...

謝謝你的分享!請問alphablocks YouTube 和淘寶係咪不同的?淘寶易明d? 有系統和慢d?

作者: omoinoyukue    時間: 20-7-29 16:44

smilesmilefan 發表於 20-7-29 14:55
謝謝你的分享!請問alphablocks YouTube 和淘寶係咪不同的?淘寶易明d? 有系統和慢d?
...
其實d 片內容是差不多的, 不過 d episodes 齊同個順序有點唔同. 我覺得易點 navigate.
youtube 我無研究過點work, 之前係求其噤個一個鐘spelling 覺得播得快

作者: smilesmilefan    時間: 20-7-29 17:19

omoinoyukue 發表於 20-7-29 16:44
其實d 片內容是差不多的, 不過 d episodes 齊同個順序有點唔同. 我覺得易點 navigate.
youtube 我無研究過 ...

明白,等我買返套試
我小朋友剛滿三歲,識A-Z大小楷的發音,未接觸過phonics ,用咗兩年有聲書聽故事
除了DVD, 有冇一些實體教材配合去教更好,有沒有介紹?

作者: hamstar    時間: 20-7-29 21:52

omoinoyukue 發表於 20-7-29 10:14
我老公淘了電子版, 連 numberblocks 都要埋, 小朋友很喜歡, 我老公都學埋一份.
K3 果個上了一個多 ...

小朋友鍾意就好啦! 我老公都好鍾意睇alphablocks,仲成日哼d歌 ....

ort值得買, 我囡超鍾意, 日日都睇。

除咗alphablocks, 最近發現 youtube的easy phonics幾好, 佢係真人教, 每集10分鐘, 其實就係不斷做練習,雖然節奏有d 快, 但睇完幾個月alphablocks再睇easy phonics, 因為已經有基礎, 所以跟到, 可鞏固所學。比起初學者, easy phonics比較啱有phonics基礎的小朋友當做練習咁睇。 不妨試試。

作者: smilesmilefan    時間: 20-11-29 11:54

每個小朋友的學習方式有異,有些真是不喜歡看 Alphablocks, 但 ...

謝謝你介紹之前介紹Alphablocks , 我仔好喜歡,睇了4個月,A-Z 發音都記得,但就未識併CVC, 我自己唔識併音, 應該點幫到佢去學併音呢?

作者: kylala    時間: 20-11-29 23:26

smilesmilefan 發表於 20-11-29 11:54
謝謝你介紹之前介紹Alphablocks , 我仔好喜歡,睇了4個月,A-Z 發音都記得,但就未識併CVC, 我自己唔識併 ...

我都係同你遇到同一個問題,而且我每次叫我女試拼出黎,佢好抗拒。

作者: fibe0313    時間: 20-12-1 07:50     標題: 回覆樓主:

除左Alphablocks, 我都推薦numberblocks. 琴日丫女睇左4集,學識左最簡單加數。丫女未夠4歲。

作者: hamstar    時間: 20-12-7 10:20

smilesmilefan 發表於 20-11-29 11:54
謝謝你介紹之前介紹Alphablocks , 我仔好喜歡,睇了4個月,A-Z 發音都記得,但就未識併CVC, 我自己唔識併 ...

我自己本身都唔識併音, 係同個女一齊睇alphablocks學。 佢係睇睇下就識拼cvc. 睇alphablocks只係輔助, 要同時伴讀。 ccvc或者再進階的phonics rules,可能要自己出去上phonics班。

我就諗住慢慢黎, 唔想太多screen time,  睇在幾個月冇再睇 啦,反正學校有教phonics, 雖然好慢。如果而家出去外補戴口罩,效果可能麻麻, 因為學phonics 睇口形好重要, 又唔想上online,  所以冇出去上phonics,  伴讀為主, keep住睇就算啦, haha.

作者: hamstar    時間: 20-12-7 10:33

fibe0313 發表於 20-12-1 07:50
除左Alphablocks, 我都推薦numberblocks. 琴日丫女睇左4集,學識左最簡單加數。丫女未夠4歲。
...

本來我都想ga,  不過平時多數用繪本同玩遊戲引佢興趣,所以冇睇numberblocks lu~

作者: Chichiyin    時間: 20-12-10 17:44     標題: 回覆樓主:

Thanks for sharing! 不過我小朋友27個月, A-Z都未完全熟,要遲d先學phonics; 但想請教一下,ORT vs OST, 應該點揀?自問英文麻麻,用點讀版會唔會好d?

作者: hamstar    時間: 20-12-11 11:26

Chichiyin 發表於 20-12-10 17:44
Thanks for sharing! 不過我小朋友27個月, A-Z都未完全熟,要遲d先學phonics; 但想請教一下,ORT vs OST,  ...

一開始我只買了ort stage 1-2, 是二手的, 在2 歲半買但女不太喜歡, 也不喜歡我用英文伴讀, 佢default 我係講廣東話的。 後來知道ort有audio, 3歲開始, 一邊播音頻, 一邊和她看書, 她就很喜歡。 ort stage 1+,1, 2 的音頻都好似drama咁, 有background sound和音效, 有1+故事仲有兒歌, 所以當時有兩個月左右, 女是每晚聽二三十本, 我只幫她翻書,沒有解釋也不會問她或要她朗讀, 只想培養興趣。 stage 1+, 1, 2 有約120 本, 個兩三個月就每晚係咁loop.

點讀筆我女只在4 歲左右用過田叔叔, 麻麻地。

如果小朋友仲細,或許你可從audio入手, 我女1 歲幾就聽廣東話故事, 所以後來播ort audio佢就好接受, 唔一定照書播, 可以裸聽, ort,  magic school bus,  peppa pig 佢都鐘意聽。 聽講讀寫嘛, 次序上聽的input多d,應該都幫到其他。

btw,我唔肯定ost有冇audio,ort好似淘寶版先有audio.不過一開始唔洗買全套, 買一兩個stage試下先, 始終個個小朋友學習模式唔同。

作者: goodbabi    時間: 20-12-28 23:35

我囡都係睇alpha blocks 的
Netflix 都有得睇呀

作者: yelly926    時間: 21-1-10 00:10

你好!請教小朋友在演唱會歲時還未識phonics拼讀,請問可以自己讀到ort, 是靠每日聽而背左?抑或認到晒英文字?謝謝你!
作者: hamstar    時間: 21-1-10 08:19

yelly926 發表於 21-1-10 00:10

你好!請教小朋友在演唱會歲時還未識phonics拼讀,請問可以自己讀到ort, 是靠每日聽 ...

咩係演唱會歲?? 如果未識phonics就自己讀到, 我估可能係背左, 又有可能係好似認中文字咁認咗英文字(認字形).

作者: yelly926    時間: 21-1-10 16:58

打錯字。係四歲。我都唔知原因,所以問版主。
作者: hamstar    時間: 21-1-10 21:13

yelly926 發表於 21-1-10 16:58

打錯字。係四歲。我都唔知原因,所以問版主。

ic,  我唔係專家唔敢亂答ar,  不過以前好多人未學phonics都係睇得多書就認讀到, 只不過而家有phonics,  有系統d.  而且英文係拼音文字, 識phonics對閱讀, 串字都有幫助, 應該比純粹依靠認字形認字有效。 香港小朋友又睇中文書又睇英文書,伴讀時佢地用中文認字的方式認咗英文字都唔出奇, 我諗我囡可能都係咁。

作者: sasa_mom    時間: 21-2-25 04:51

我仔也是看Alphablocks 學懂phonics。非常有用. 三歳已懂自讀圖書。

作者: yying829    時間: 21-3-4 10:42

多謝你分享,解釋得好詳細

作者: cocobb312    時間: 21-3-9 10:47

謝分享

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5