用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會呂明才紀念小學 11網 聖公會呂明才小學升中好唔好?
樓主: 牛奶朱古力
go

11網 聖公會呂明才小學升中好唔好?   [複製鏈接]

牛奶朱古力 發表於 17-10-5 21:40
甘如果全部中西區都吾計聖類斯,聖嘉勒,聖公會呂明才,咁大家一齊跌個%,又唔係一間特別差喎。
...

中西區聖類斯同南區呂明才既DSE成績只有B2B

IloveJJ 發表於 17-10-5 15:15
我剩係計呢啲,最尾嗰間唔識,唔知係唔係B1

全完係葵青區B2英中

晴晴小B 發表於 17-10-5 23:19
中西區聖類斯同南區呂明才既DSE成績只有B2B

中西區男仔升中真係無著數

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-10-5 21:22
因為聖嘉勒係有機會B2女生抽到,聖類斯亦係有B2男生抽到,所以我保守啲,唔會當嗰個係B1率
...
咁計真係無得好計,亦有可能b1生填表策略出錯派咗去b2學校,所以我淨睇中學公開試成績,st clare's dse考得唔差(講真同ssgc差不多)屬b1,至於sls同skhlmc成績只屬b2,所以可以唔計

bobbob 發表於 17-10-5 23:33
咁計真係無得好計,亦有可能b1生填表策略出錯派咗去b2學校,所以我淨睇中學公開試成績,st clare's dse考得 ...

聖嘉勒一定算B1學校(已DSE成績計),所以呂小派B1率存37%,和大熱聖彼得其實不差太遠。

由於呂小校長是前聖彼得校長,及近年課程不斷優化,相信過1、2年呂小升中成績會追到聖彼得。

DAfamily 發表於 17-10-6 06:03
聖嘉勒一定算B1學校(已DSE成績計),所以呂小派B1率存37%,和大熱聖彼得其實不差太遠。

由於呂小校長是前 ...
不要太天真以為學校能係短時間會係升中派位有明顯改善.

需知道升中派位係要睇"兩次前人既Pre-S1成績"嚟分配Banding人數.

所以, 要升中派有有改善, 至少要經過兩次有明顯進步既Pre-S1, 即至少要等3-4年.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-10-6 10:31
唔係架,因為如果你自己讀緊,想睇下自己係咪B1,你只計真B1數去估(例如40%)。嗰啲B2好彩入B1(例如0%)既人 ...
中西區最大問題係, 男仔無選擇...... 入唔到KC, 9成要入B2既聖類斯

Peter 仔每年有成20%學生入聖類斯, 可能當中亦有不少係B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-10-6 10:38
係,所以我又覺得奇怪,聖類斯既成績點解咁差?佢自己都係私小,我亦知有二線小學級十,老師叫揀佢。咁照計 ...
慈幼會一向唔著重"谷"成績, 所以大部份慈幼會旗下既學校, 現今成績都一般

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:41
慈幼會一向唔著重"谷"成績, 所以大部份慈幼會旗下既學校, 現今成績都一般
...
但係讀慈幼會旗下既學校都係讀得比較開心既。

bobbob 發表於 17-10-5 23:33
咁計真係無得好計,亦有可能b1生填表策略出錯派咗去b2學校,所以我淨睇中學公開試成績,st clare's dse考得 ...

睇DSE成績去推斷S1學生入學組別,根本係兩回事~

IloveJJ 發表於 17-10-6 10:28
你寫呢年係剛畢業的,我先前問過,係165人。每年人數上升,舊年小一係189,你話19x,我就未聽過,唔知今年 ...

st peter收三十幾人一班,D人走得咁勁

DAfamily 發表於 17-10-6 06:03

由於呂小校長是前 ...

如果大家一齊扣就公平D

IloveJJ 發表於 17-10-6 11:41
唔係呀!再前一年150人添,係因為出生率一直上升,所以由一班2x人,升到去年一班31,32人。呢個係成個香港 ...

就係大家研究下,如果我知就唔洗開pose啦。我只係覺得去簡介會,D小學都計埋st Louis,每間講到自己六十幾七十幾。如果只扣呂小就唔公平了。

IloveJJ 發表於 17-10-6 11:41
唔係呀!再前一年150人添,係因為出生率一直上升,所以由一班2x人,升到去年一班31,32人。呢個係成個香港 ...
樓主點解只係引出個舊帖部份資料呢?

個舊帖:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3295821&pid=43332656&fromuid=1389083

我係最後一個回覆, 幫佢計咗同年升讀B2A-B1中學既百份比啦!

上年同時期比較, 11網各小學升中派位表現:

中學網

校網

學校

升B2A-B1中學比例(包括體藝)

HK1

呂明才

36.89%

聖馬太

< 46%

般官

< 68%

聖彼得

55.03%

英一

N/A

英二

35.14%

基恩

36.47%

中西區聖安多尼

42.05%

聖安多尼

40.00%

李陞

>=26.32%

聖嘉祿

29.63%

新會商會學校

N/A

香港潮商學校

40.35%

天主教總堂區

22.22%

聖公會偉倫小學

45.16%

我一直都話, 如果小一選校時乙1入唔到心儀學校, 咁乙2揀潮商好過啦!

IloveJJ 發表於 17-10-6 10:38
係,所以我又覺得奇怪,聖類斯既成績點解咁差?佢自己都係私小,我亦知有二線小學級十,老師叫揀佢。咁照計 ...
我又唔覺得奇怪,老實講,DSE成績差得兩個可能,第一,收到差既學生,而學校已經盡咗力。第二,收到唔差既學生,學校增值低。
我估計應該係前者既機會大啲。原因係佢哋從不公開HKAT成績(學校年報既G1頁唔見咗)。話佢收既學生主要係B1尾、B2頭,呢啲可能只係坊間講。我估收到既平均水平可能只有B2中左右,如果係咁,其實呢個DSE成績算好。

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:35
中西區最大問題係, 男仔無選擇...... 入唔到KC, 9成要入B2既聖類斯

Peter 仔每年有成20%學生入聖類斯, 可 ...
我反而懷疑中西區男仔既B1比例,根本唔高。
‹ 上一主題|下一主題