用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 A Level F.Math即是等於DSE 的M1 or M2?
發新帖回覆
go

A Level F.Math即是等於DSE 的M1 or M2? [複製鏈接]

因為響英國讀完A Level FMath,有可能想轉返香港讀大學engine,究竟算係DSE科的M1 or M2?
攪唔清
   1    0    0    0

哈比族 發表於 24-2-16 09:20
因為響英國讀完A Level FMath,有可能想轉返香港讀大學engine,究竟算係DSE科的M1 or M2?
攪唔清
...

你指申請大學?
AL用non Jupas,佢會寫明AL要求喎!

liverpool2023 發表於 24-2-16 10:06
你指申請大學?
AL用non Jupas,佢會寫明AL要求喎!

謝謝回覆先,我睇過,工程只見Math、Phy or Scinece等,但見唔到FM, 因為香港的大學工程要讀DSE要讀M1 or M2, 所以唔知A Level FM是等於DSE的M1 or M2

哈比族 發表於 24-2-16 10:10
謝謝回覆先,我睇過,工程只見Math、Phy or Scinece等,但見唔到FM, 因為香港的大學工程要讀DSE要讀M1 or  ...
DSE Math + M1/M2 = GCE Math < GCE FM

kaplanmeier 發表於 24-2-16 12:42
DSE Math + M1/M2 = GCE Math < GCE FM

謝謝

攪唔清
...

現在香港好多大學既工程系是不用M1/M2的(有當然好)。你揾唔到要FM既資料實屬理所當然。

nicolemummy 發表於 24-2-16 22:29
現在香港好多大學既工程系是不用M1/M2的(有當然好)。你揾唔到要FM既資料實屬理所當然。
...

Oh咁樣,明白哂,謝謝

如果以Edexcel IAL計
Maths P1 P2 P3 P4 S1 S2 夾埋一科就最接近DSE M1
P1 P2 P3 P4 FP1 FP3 夾埋最接近DSE M2,但這樣夾會成為Pure Maths科

如你在英國當地讀Further,Applied部分你全選Statistics會略高於M1

HKU AI, QF有指明要求Maths同Further Maths都A*

我是護書簿

攪唔清
...

英國GCE A level F.Math 有分 statistics or mechanics 喎,你讀緊邊隻先?如果返香港讀大學engine 就梗係mechanics 才是

losoco 發表於 24-2-20 10:20
如果以Edexcel IAL計
Maths P1 P2 P3 P4 S1 S2 夾埋一科就最接近DSE M1
P1 P2 P3 P4 FP1 FP3 夾埋最接近DSE ...

倒轉思維唔知得唔得,早個星期學校話外國要求FM嘅話就要有M2

發表於 7 天前 |只看該作者
英國maths有分pure, mechanics, statistics 同discrete。記憶中discrete 係同其他三款有啲唔同,唔知係無further discrete maths還係點。不過pure, statistics 同mechanics 都可以有further讀。因我n年前係讀mechanics,所以唔太清楚statistics 似唔似M1,不過mechanics同M2重叠既唔係咁多,因mechanics真係偏向physics多啲
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊