用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中二轉學
發新帖回覆
go

中二轉學 [複製鏈接]

個人原因,已經確定咗轉,本來band 1c搵咗間band 2b,遞咗表,但發現好似有機會唔收。所以想遞埋間band3保底,咁樣可以嗎?同埋應該點操作?感謝
   0    0    0    0

Kinnnnn 發表於 24-4-30 17:51
個人原因,已經確定咗轉,本來band 1c搵咗間band 2b,遞咗表,但發現好似有機會唔收。所以想遞埋間band3保 ...

点解認為間b2b會吾收?係米轉同一區?曾聽過同區不收,但不確定。

Kinnnnn 發表於 24-4-30 17:51
個人原因,已經確定咗轉,本來band 1c搵咗間band 2b,遞咗表,但發現好似有機會唔收。所以想遞埋間band3保 ...

如果係學術問題,我個人贊成轉校,唔好勉強,不過要轉去B3,就真係諗清楚,入到去未必係你所諗咁……

CellT 發表於 24-5-2 00:00

点解認為間b2b會吾收?係米轉同一區?曾聽過同區不收,但不確定 ...

重心一直放喺運動上,雖然成績唔衰但得五十幾左右(emoji)而且學位好似唔多

2010YL 發表於 24-5-2 00:06
如果係學術問題,我個 贊成轉孝,唔好勉強,不過要轉去B3,就真係諗清楚,入到去未必係你所諗咁…… ...

係牙,主要都係兩間學校都有frd,不過宜家諗一諗B3都係算了。轉都只係為咗讀得舒服開心啲,成績其實一直跟得上

Kinnnnn 發表於 24-5-2 03:31
重心一直放喺運動上,雖然成績唔衰但得五十幾左右(emoji)而且學位好似唔多
...

如果鍾意運動而轉校又有朋友那就更好了。另外,分數其實好難反映佢的能力,要睇好多因素,有些學校出得深,有些出得淺,甚至每科也如是。如果佢本身成績band 1中等,去band 2的學校,佢反而成為成績好果批學生,會提升自信心,會越有心機讀書。

發表於 2 小時前 |只看該作者
回覆 2010YL 的帖子

可能會更好B3老師若果見到有能力學生
必然如獲至寶
重點陪訓
而學生考試彷彿不勞而獲
成績次次吊打所有同學
對讀書自信滿滿
但家長必須與學校密切合作
監察學生成績及行為
理論上成績好並不會與壞學生玩在一起
因為沒共通點
而成績好的學生
教師密切關注下
亦會與校方異常親近
令壞學生自已避開
此情況下有機會班上被孤立
要避免必要家長與學校互相合作
才可有最佳效果

發表於 27 分鐘前 |只看該作者

B1男仔去B3學校可輕鬆交友
B1女仔去B3學校可輕鬆被交友
仲有閒績極參與各類運動項目
如搵阿Sir教打藍球...

發表於 1 分鐘前 |只看該作者
Kinnnnn 發表於 24-5-2 03:31
...
好奇一問,如果轉校後,運動成績下降,會點打算?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊