用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

查實我想問D葯係咪越食越多架? 我仔本身食咗一年ritalin,都只係每次半粒,每日兩次,啱啱半個月之前醫生俾多劑我仔食,變咗係每日三次,話方便我教仔讀書喎...

但我仔之後既日子,,,情緒變得唔穩定,之後我又教訓佢要佢唔好再打人,個仔為咗令到自己'乖',佢有一星期自己偷偷地去食過量囉,明明每次半粒,佢食咗至少兩粒份量,初時我係唔知,到有次佢响學校當眾咁食咁多份量,俾班主任斷正,我至知有件咁既事,,,我唔知係咪佢食過量令到佢身體適應咗重D既劑量,呢幾日佢係咁出事,直至啱啱嗰星期一,佢放學唔知係咪葯力過咗(應該係,佢中午食,三點半放學),佢同同學爭執,佢用垃圾桶蓋掟同學,結果同學穿咗頭同下巴傷埋,,,

我頂唔順喇,,,呢幾日我都思考緊好無叫醫生開concerta俾佢,至少係長效葯,唔駛佢中途又要補,同埋都可以捱到响學校既時間唔癲...但我又怕佢依家十歲仔,小學三年級,已經開始加重劑量轉concerta,日後會越加越多,加到盡concerta最重嗰劑量,到時都適應埋咪大鑊?同埋又好擔心佢長期太依賴隻葯,日後佢會濫葯...(我都知自己越諗越多),,,查實依家轉concerta會唔會有問題呢?定係捱多陣先?嗰D無胃口唔高唔矮嗰D副作用我係唔驚,只係驚影响到個仔日後個精神問題,講真,我係覺得佢依家同之前斬死細路個癲佬係完全無分別囉.(無計...依家我正面唔到去思考...)

但我真係好辛苦,唔想等到個仔整死咗人地仔女時,我至黎同個仔癲(基本上依家我都受唔到,好想個仔死)...自問我呢十年都仆心仆命去教佢唔好打人,但鬧極打極講極教極用盡所有方法,佢都係咁.
   1    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 gho 於 09-8-27 22:31 發表
仔仔媽咪:
多謝妳的資料!  以前有朋友invite我上facebook我都無考慮, 但現在我想我會上妳及妳所提及那位社工的討論區!:loveliness:

查實我都係啱啱開咋,所以暫時裡面無乜野睇,等我呢個星期六搞完個分享會後,我再update番,實情我之前都開咗個BLOG,不過唔知發生咩事,我D朋友ADD唔到我,所以我至無搞,不過日後都會POST D資訊上去,實情我都搵咗D catalog番黎諗住打(係講解番咩叫做自閉症同過度活躍),不過依家正在躲懶中...所以都係等亞仔下星期開咗學後,我至抽時間打字...^^

回覆 1# ~仔仔媽咪~ 的文章

仔仔媽咪:
多謝妳的資料!  以前有朋友invite我上facebook我都無考慮, 但現在我想我會上妳及妳所提及那位社工的討論區!:loveliness:

各位~~~之前有媽咪提議過開一個BLOG黎互相交流特殊教育,我响facebook度開咗個Group,歡迎各位媽咪加入,大家又可以响個group度分享同交流湊仔女心得,如果大家知道有咩活動或講座、訓練,都可以去group度POST,等大家都可以得到資訊.

http://www.facebook.com/group.php?gid=109094532167

同埋我自己亦加入咗另一個特殊教育group,建立者係一位資深社工黎,佢本身係基督徒,佢就係想幫到特殊障礙小朋友同家長,所以同另一個社工開咗呢個群組,大家都可以加入,一齊傾下偈.

http://www.facebook.com/group.php?gid=19958086722

tks﹗我打算再observe下先,因為仔仔k2的老師都無同我say過,我想看下k3如何先。

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-8-22 17:10 發表

話您囝囝係adhd既社工係邊度既社工?

如果您需要去幫仔仔做評估,除咗去私家睇會快d外,政府嗰邊你都可以要求去排期做評估的,你先去任何一家普通門診西醫,要求醫生寫一封介紹信,你拎住封信,然後打電話去就近您的政府 ...

原帖由 gho 於 09-8-23 00:26 發表
So,  I decide to let my son now have a "drug holiday" before school starts.  Though it's only one week left, I believe I can see the difference between taking & not taking the medicine.

係啦,始終食咩葯都好,長期食始終都會食'純'咗,越食越重份量,始終都唔係咁好,無論對身體定係日後用葯方面...

聽日我囝囝又要去油麻地度覆診喇...今日再同我老公傾,解釋番我憂慮D咩,同埋兩隻葯既分別响邊&聽過各方面既家長俾既經驗同意見,我老公都叫我暫時唔好叫醫生轉葯俾個仔,都係食番ritalin,頂多都係我要求由每次半粒轉為一粒或以上既份量,同埋自己又乖D,每日真係要準時或者提早到學校接囝囝放學,以盡量減少因為葯效過而引起嗰隻回彈問題令個仔更有機會响學校出事,呢樣我諗我係暫時唯一可以做到既事.希望個仔開學後真係唔好再出事,唔好再打人喇...我仔又咁大隻,好驚佢真係終有一日會打死人地個仔.我真係接受唔到.

回覆 1# ~仔仔媽咪~ 的文章

So,  I decide to let my son now have a "drug holiday" before school starts.  Though it's only one week left, I believe I can see the difference between taking & not taking the medicine.

原帖由 gho 於 09-8-21 23:01 發表
achow,

Is your doctor Dr. Ho?  My son's doctor said exactly the same thing when I asked him if my son can take a "drug holiday" during the summer vacation.  

My son is also 9 years old.  He started  ...

我早排都聽過我教友講過何醫生,佢都話佢有朋友都係睇呢個醫生,都係一味叫小朋友食葯靠葯黎控制過度活躍,但佢又唔係收得平,所以我都無去搵佢,,,實情我個人都唔太想個仔食葯,都係想個仔同時做一些訓練黎訓練自己行為同情緒.

原帖由 kyliema 於 09-8-20 23:04 發表
唔好意思我想問下大家,adhd會在幾大個發現,我可以找誰做assessment,因為最近我仔仔5嵗去見社工,社工suspected他係adhd但又無say可以去做什麼.......好煩﹗ ...

話您囝囝係adhd既社工係邊度既社工?

如果您需要去幫仔仔做評估,除咗去私家睇會快d外,政府嗰邊你都可以要求去排期做評估的,你先去任何一家普通門診西醫,要求醫生寫一封介紹信,你拎住封信,然後打電話去就近您的政府兒童智力測驗中心,同姑娘講話你有醫生既轉介信,想响政府度排期做評估,個姑娘會問你幾個問題,然後會安排排期.

回覆 3# achow 的文章

achow,

Is your doctor Dr. Ho?  My son's doctor said exactly the same thing when I asked him if my son can take a "drug holiday" during the summer vacation.  

My son is also 9 years old.  He started taking Ritalin (20 mg) last year and kept on loosing weight (he's got one size smaller!!).  We then switched to Concerta (27mg) this March which seems better in terms of side effect.  Initially, Concerta worked well but as time goes by, the effect seems to be deteriorating.   The doctor said we either increase the dosage (but due to weight limit of my son, not recommend to jump to 36 mg for the time being) or switch to another medicine.   

Frankly, I'm quite frustrated in this kind of medication.  So, I'm now also trying other means, such as acupuncture (result yet to be seem), which hopefully can help my son's situation.

唔好意思我想問下大家,adhd會在幾大個發現,我可以找誰做assessment,因為最近我仔仔5嵗去見社工,社工suspected他係adhd但又無say可以去做什麼.......好煩﹗

原帖由 achow 於 09-8-19 13:41 發表
I talked to the Dr before I start to take the pill (Can I stop it when is summer holiday or Christmas holiday?). The answer is: If you take the pill in this way, the medicine will never work on kid. S ...

查實每個醫生講既都唔同,有時真係好難去知放假應唔應該俾囝囝食葯囉!不過以往我囝其他醫生所言,如果長期食同一隻葯,身體係會適應咗,結果D劑量會越食越重囉!所以我一直都只係我仔番學時至會食葯,放假就唔俾佢食,等佢有得休息下,同埋俾多D時間佢學下試下靠自己力量黎控制自己言行,始終我都會怕佢會不知不覺間倚賴咗隻葯囉,所以我都係只限佢番學時至食,其餘時間就唔俾佢食葯.

I talked to the Dr before I start to take the pill (Can I stop it when is summer holiday or Christmas holiday?). The answer is: If you take the pill in this way, the medicine will never work on kid. So that the reason I did not stop.

My son also try eating the concenta -18mg for a short while.  Unfortunately, the teacher & the tutor Miss also complain for him.  So, I talk with the Dr. & transfer to eat the Ritilan again for 20mg per day.   However, his weight does not increase any more.   His weight fm 53lbs to be 50lbs.  As per the side effects that I did not give him the medinine until the summer holiday.   Now, he stop eating the medincine almost 2 and a half months.  His weight to be 55lbs.  He eats more now.  If he does not eat the medicine that he will lose for learning the main points at school.  So, I will stop the medicine for the long holiday even on Sunday too.   I also cook the soups for fish & the milks for him to keep the weight after summer.    

原帖由 achow 於 09-8-17 17:55 發表
Dear All,

My son ate CONCEPTUAL 28mg for 4 months. Not too much side effect, but he is getting thinner and thinner. Last saturday I bring him to see the Dr and Dr said he lost weight compare to last  ...
Best Regards
Candy

原帖由 achow 於 09-8-17 17:55 發表
Dear All,

My son ate CONCEPTUAL 28mg for 4 months. Not too much side effect, but he is getting thinner and thinner. Last saturday I bring him to see the Dr and Dr said he lost weight compare to last  ...

查實我都仲掙扎緊好無八月尾覆診時要求醫生改開concerta俾我囝囝食,實情我擔心既唔係side effect,而係怕隻葯會越食越大劑量,怕過多幾年無葯可以控制到佢既失控.

至於您既問題,查實我想問,你係咪連暑假同放假囝囝唔駛番學時都照俾囝囝食葯?如果係,不如試下逢放假或者响屋企唔駛佢食,等佢可以有番個drug holidays,因為我朋友囝囝都係食concerta仲要係最大劑量嗰隻,我朋友都係趁住放暑假或者假期就唔駛囝囝食葯,乘機俾佢食多D吸收多D營養,同埋同時都俾身體休息下,等身體無咁快適應D葯效囉,咁樣我覺得會好D.

當然都希望有其他有經驗既媽咪可以教路啦,至少都知好無轉葯定應該點做.希望幫到您啦.

Dear All,

My son ate CONCEPTUAL 28mg for 4 months. Not too much side effect, but he is getting thinner and thinner. Last saturday I bring him to see the Dr and Dr said he lost weight compare to last time again.

He is 9 years old:
A month ago he is 28.8kg and this time is 28kg-is he too thin?

Dr gave him one more pill which can make him with a better appetize. As a mother I really don't want to give him one more pill. Can anyone advice what should I do next?

I am thinking to STOP the conceptual next month-only adding Vitamin in the same bottle and won't tell my son. Did anyone try before? Will it work?

Please share

原帖由 77777 於 09-7-28 21:15 發表
我隻c6重未覺唔妥, 先最唔妥.....

又到七月尾, 重有一個月放暑假, 阿仔重係日日都響度hea....不過我自己都無mud心機去dick起心肝同佢溫習.......都有d驚驚地佢收唔返....

...

咁你都好弊吓,隻佬一日未開竅,你隻佬都會成日阻住你教仔...不過盡量啦,至少你隻佬都係鍚個仔,都有好處既.

淨番一個月真係要幫個仔收拾心情架喇,我年年暑假都係一去到八月我就開始執個仔D衰野,事關如果去到臨開學嗰幾日至執,個仔又辛苦,做亞媽既仲辛苦!

至少都先執下佢瞓覺同起床時間,等佢慣番早睡早起,到開學時都無咁眼訓同攰啦.我仔仲未做完暑期作業,,,遇啱我下星期二自己又要考試,呢個星期我都唔敢教佢做暑期作業住,教得佢黎自己又無時間溫自己D日文,所以呢幾日我都係日日叫個仔抄小四英文上學期本書D英文咋...至少依家佢識拼音標,唔駛我下下教住睇住,佢讀住字咁抄,我都唔駛睇都知佢識定唔識...下星期我考完試又要跟番佢暑期作業同英文grammer,又係忙到爆!

各位靚媽,我地真係要努力加油喇!!!ADD OIL!

原帖由 77777 於 09-7-27 14:20 發表
唉, 我c6佢覺得好好笑重la la lum叫個仔同waiter哥哥講再比過佢, 有佢一日, 我一閙個仔就會比人閙, 不過, 我又好清楚到某一日, say 阿仔到17歲, 佢又會突然話阿仔點解咁樣.....

根本唔係無la la.....

...

咁又係...你隻佬鍚仔鍚成咁...D佬係咁遲鈍架喇...永遠都係後知後覺,叫佢唔好咁做時,永遠都唔聽,LAI哂野時至無聲出...

我隻佬咪又係咁..嗰時已經叫住佢唔好'介紹'個仔睇漫畫書,佢係咁猛話俾D公仔書個仔睇,個仔會容易D認中文字,結果個仔衰到學哂漫畫書D衰野,我隻佬都頂唔順,依家我教仔佢至無聲出,唔敢干涉咋. =.=

原帖由 77777 於 09-7-26 22:40 發表
我叫阿仔試, 不過佢重未肯, 都係要慢慢tum.....

今日同佢去食野, 佢行開左去玩電腦.... 咁幫佢叫甜品係cheese cake, 佢返來后, 我地講比佢聽, 佢好忟咁話唔食, 咁個甜品來之后, 我地覺得唔想浪費, 叫個waiter收返,  ...

咁講真HYPER既小朋友都會講大話既...我仔都會講大話,不過睇您囝囝係咪之前玩電腦玩到心情唔好所以至講反話?如果我遇到我仔有咁既情形,我係唔會理佢,同佢好FIRM咁講到明頭先我地係聽到佢自己話唔食,依家佢無啦啦又話要食,係無得食囉,由得佢自己發脾氣甚至喊,等佢知道下次自己講野要小心D,唔可以一時一樣.

我會覺得我地呢班小朋友個人本身好混亂,所以我地班父母同大人一定要好FIRM,唔可以同佢一齊亂,俾番條式佢係整整齊齊清清楚楚既,佢地反而情況會好番D,無咁亂籠囉.

原帖由 zater 於 09-7-23 01:08 發表

呢個方法都好喎, 我都無諗過 tim

呢個都係嗰D物理治療師教我架咋!!!完全根治到"7字形手'既問題(D小朋友無力寫字實會咁)...!閒時叫佢做功課都照擺個BOX FILE墊一墊底,等佢慣咗就唔駛架喇!

同埋如果要練番手既張力(呢樣同有無力寫字好大關係),你試下多D帶佢去公園玩多D攀爬既活動啦,同埋仲有好幾個小訓練可以做既...不過暫時做住呢D先,做到咁上下再加多幾項等佢手會有力D.
‹ 上一主題|下一主題