用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 正式加入ASD家長行列
go

正式加入ASD家長行列 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ASD即Autism Spectrum Disorder。今日問左負責做評估的政府臨床心理學家(CP),究竟阿氏保加同自閉有咩吾同。CP話以前舊制度下,無speech delay被視為高智能,加自閉就係亞氏,而有speech delay就係自閉。但臨床研究發展兩樣其實無大分別,亦無需分,所以最新的斷症手冊已經無左阿氏保加呢樣。所有中自閉徵狀的一律叫ASD。我仔雖然係非典型case(中吾晒,無轉圈玩車輛,無磡頭埋牆,無吾肯識朋友),不過社交手腕同感受理解就中晒自閉模式。雖然未有written report不過CP都話係架喇中晒。同我預期一樣,無吾開心坦然面對(speech delay, ADHD一早中晒,最黑暗果段日子都過左)。中吾中都係我個仔,應幫就會幫。今日起要開始黎埋呢版學野了

21    0    1    1

自己報名,但姑娘問得好清楚情況,再介紹課程

引用:即智力正常我個仔開始上俾亞氏的社交班,報

原帖由 LeeCC 於 13-12-08 發表
即智力正常

我個仔開始上俾亞氏的社交班,報名前社工問過學習能力,表達能力,是否喜歡同人玩等問題,結果 ...
即智力正常但可能有社交,情緒等問題?

LeeCC  系,阿仔社交能力同認知只有三歲,還有固執行為,中左  發表於 13-12-8 23:38

「小童辟益會社交班」,是自己可以報名,還是要轉介的?

bbstart 發表於 13-12-8 16:06
都係嫁,仲知弱的要加強,強的就繼續law!  仲有各位留意,他們有強的地方就要發掘下啦!

...係呀,精神科醫生說阿仔表達力強,觀察力強,記憶力強,和有音樂天份,要好好發揮,而家仲細,要繼續睇下有冇其他強項,幫他發揮

天生我才必有用!

即智力正常

我個仔開始上俾亞氏的社交班,報名前社工問過學習能力,表達能力,是否喜歡同人玩等問題,結果去到,其他小朋友眉精眼企,積極答問題,一啲都晤似有問題,最似嗰個係我個仔,晤望過人,要導師不停提先望一下,跟住又晤望,要叫名先答問題,答最多2個字,

所以都係ASD,差距可以好大

引用:我仔11歲高能亞氏保家,4歲確診! 你地講全

原帖由 bbstart 於 13-12-05 發表
我仔11歲高能亞氏保家,4歲確診!
你地講全部都有。4歲時去政府上堂約半年,之後講唔需要啦!所以只有recor ...
什麼叫高能亞氏保家?thanks.

回覆:正式加入ASD家長行列

都係嫁,仲知弱的要加強,強的就繼續law!  仲有各位留意,他們有強的地方就要發掘下啦!

唔好俾個病名框框左自己同細路,每個孩子都係UNIQUE既,佢地只係唔同於一般人,唔代表佢地有所缺失!

D 心理醫生同 CAC 既兒科醫生成日亂咁斷左症,信佢地一成都死。

社工講:夾衫夾,幫你“浪“襪!數筷子,用左手拿住近底所有筷子,用右手母子及食指數!對小肌肉有幫助!如喜歡塗顏色又可!其實可以用不同型式可以練到!喜歡做的,效果更好!

bbstart 發表於 13-12-5 13:17
你地講全部都有。4歲時去政府上堂約半年,之後講唔需要啦!所以只有recor ...
請問有什麼辦法改善小肌肉?

我個仔明天開始上小童群益會社交班,希望可幫到他

你地講全部都有。4歲時去政府上堂約半年,之後講唔需要啦!所以只有record. 佢細時,我用好多時間睇書,上堂,為左幫仔改變他們獨特的方式,每改一個習慣需要的時間由三個月至幾年不等!!!但相信他會成長後更加容易明白其他人的意思!最傷心嗰次係6歲時話我係假mami,我當場哭出來(街),EQ很高的我都忍不了!到現在,仔改變好多,雖然社交都是像三年級,但相信越來越好!
-對聲音敏感,最怕行雷-哭
-小肌肉差,但已改善很多-現玩劍擊
要返工啦,再續,大家努力,可以改善的,只要大家處理好自己的心態去面對!!一定ok!

太好了, 有大家可以分享經驗, 去CAC個醫生都唔多講, 只係叫我自己出去搵小組做治療, 有時想問野又唔知可以問邊個

姑娘話呢類通常較輕微,不用太擔心

我個都五歲才知

醒目開學勳章 王國長老

miukili 發表於 13-12-4 10:23
我仔快六歲, 剛剛診斷有亞氏保加, 有點徬徨, 六歲先知好似好遲咁

唔遲, 我仔9歲至確診

阿Q d睇, 咁遲發現即係唔明確lor

不過我成日覺得, 係ASD又點, ADHD又點, 無原因又點? 做得阿媽, 見到佢邊方面唔好就要去幫, 好似我大女, 正正常常呀不過數學低B, 佢無咩障礙啊, 做父母咪一樣搵最適當既課程/導師去幫佢, 好straight forward架咋, 學樓上話齋, 負擔得起, 試得就試, 最緊要幫到, 大家都加油

我仔以前上過小童群益會專注社交, 最後去健苗軒, 都唔錯的
之前小童群益會(灣仔成長發展中心)個姑娘好好, 試過有堂cancel左我唔記得, 去左, 佢得閒, 同我傾左成個鐘關於我個仔d問題, 個姑娘不慍不火又治到班仔好掂, 我可以放心個仔跟佢去camp的

而家我仔就上健苗軒(聖基道兒童院), 係學校社工介紹話家長覺得唔錯, 我上左一個term, 係教小朋友點去正面思考事情, 去到唔如意時點去整理情緒, 導師每堂下課後都有review, 佢話覺得我仔有明顯進步, 無初初黎咁郁d就喊, 同學掂下佢就阿之阿左唔鐘意, 而家好好多, 當然都要繼續train以求令佢"上晒腦"就會更進步

余德淳我無上過(因為以前只有九龍有中心), 但識2個人包括我妹, 上完都勁讚好, 話好睇到每個小朋友唔同之處, 而且導師比例高, 佢暑假尾開左灣仔中心, 但我問佢時佢又好似未定開咩course, 我又報到健苗軒, 就無考慮了 (順帶一提, 健苗軒應該好快出新一期, 我上次第一日下午去已經好多full左, 想報就襯手)

我仔快六歲, 剛剛診斷有亞氏保加, 有點徬徨, 六歲先知好似好遲咁

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我個仔同你小朋友一樣情形,今年剛上小一,情緒開始出現問題,想請教你在什麼機構訓練? 你小朋友情緒會否好衝動或突然情緒高漲? 謝謝分享。

引用:ASD即Autism+Spectrum+Disorder。今日問左

‹ 上一主題|下一主題