用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

是的,又是我猴子爸。我再想一想,一來我感覺我還是可以在百忙中抽時間出來在EK短暫停留的,二來我還是覺得需要把這個排名完成,否則辜負了poyau的一番功夫和眾支持者的期望。

所以,我回來了!

我已經接納了一些會員的意見:我不會再回應各人對這個排名的意見。若有人不喜歡,請轉到Sing13的排名帖,他必定會歡迎你們。若果從今天開始,有人留言攻擊我本人,即是“人身攻擊”,我必定會舉報。(在這個帖,我從未舉報了誰)

說回這個排名

(強= DSE 2023成績強):

1)
第一名:SPCC
全級1/3人考IB,成績全球第3,而香港DSE成績也獨佔鰲頭,中英數皆第一,絕對是最強王者。

2)
第二名:DGS
有一部份人考AL, 而DSE成績仍是緊貼SPCC
成績運動音樂學界成績皆十分優異,是最全面的學校。

3)
第三名:GHS.
在過去幾年間,成績一直進步,今年甚至拿下第三名。整體實力不容忽視。

4)
第四名:QC
最強官校。最強男校。自行競爭最激烈的學校龍頭。

5)
第五名:協恩。女校中,是在DGS之外,最all rounded的一間女校。一直以來都深受家長歡迎。

6)
第六名:荃官。是另一間強官校。主科成績一向優異。今年更是十分出眾,突圍佔據top 10的一席位。

7)
第七名:港同。新直資學校中,最強的一間。能夠在一眾成名已久的中
中突圍而出,實在很不容易。

8)
第八名:SPCS.全級1/2人考IAL, 成績優異,而香港DSE成績也十分出眾。如果數學成績能夠改善,整體成績會更上一層樓。

9)
第九名:SPC.也是有一部份人考IAL,而香港DSE成績亦是一直進步。好些年前還在B1C徘徊,現在已經晉身top10了。

10)
第十名:SMCC - 真正的一条龙津贴女子学校,成绩曾经低迷,但现在反弹至Top 10, 肯定了学校,家长和学生的努力。

11)

第十一名:百周年。鼎鼎大名的屯門四大之首,今年成績突飛猛進,拿下第十一位。

12)
第十二名:林護。最著名的地區中學之一,也是少數地區名校中擁有頂尖樂團的學校。

13)
第十三名:QES & BPS. 兩所成名已久的官校,實力不容忽視,穩站第十三位。

如果對表格的資料有疑問,歡迎留言,其他善意和有禮貌的留言,也絕對歡迎。謝謝大家!

P.S.

對於中英數5+%排名的一些看法:

由於中學公佈成績方法不一,升中家長好難先可以比較到心儀中學嘅學術成績,而學校排名就係為咗方便家長學生做決定。如果要做排名,基於乜嘢準則好?4+ 5+ 3322 3大率?混合?
我係支持中英數 5+%
原因:
1. 中英數係必修科,所有人都要考。冇乜水份。

2. 中芵數係學術嘅根本,亦都係最能反映中學6年期間如何栽培學生。

3. 5+基本上佔全考生10-15%,足夠反映成績嘅優越性

4.點解要睇「優越性」?因為家長目標係英中,而英中收小六學生時,係有起碼八成半全港成績排喺前列4成中嘅,擁有已經係比較拔尖嘅學生,對呢啲中學亦應該有更高嘅要求。

5. 呢個榜主力在乎「競爭力」,如果只講4+3322
其實對大學選科係冇乜幫助嘅,家長選全英中學時,都會考慮該學校嘅拔尖能為先, 補底為後。此外,有啲學校雖然4+高,但5+可能低,如果冇同時公佈4+5+之下,「假設」4+5+份量一樣,就會對該學校程度作出誤判。

6. 此榜嘅缺陷,就係全港只有三分之一中學有公佈中英數5+, 冇公佈嘅學校,咪冇得上榜,而這些學校家長咪好唔開心囉。對呢樣野,我都無能為力㗎,你哋鍾意鬧就鬧啦

cipollini    發表於 24-4-13 11:28
leonwang2022    發表於 24-4-12 10:07
b3410    發表於 24-4-11 20:21
mimwing    發表於 24-4-10 07:58
YJWWW    發表於 24-3-24 08:16
   93    0    1    0

Poyau 發表於 24-4-18 14:19
考評局2019年文憑試英文對應 IELTS

Thanks.

cafeva 發表於 24-4-18 10:08
回覆 Poyau 的帖子

借位問下, 你係咪post 過最新dse english vs ielts, 我搵唔返

考評局2019年文憑試英文對應 IELTS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3878748&pid=49274633

gracelam 發表於 24-4-18 10:10
請問用IELTS的成績去報大學, 是否可以扺消DSE英文科level 2呢? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo ...
印象poyau好似有新D既version

cafeva 發表於 24-4-18 10:08

借位問下, 你係咪post 過最新dse english vs ielts, 我搵唔返

請問用IELTS的成績去報大學, 是否可以扺消DSE英文科level 2呢? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3880572

睇睇10樓陳sir post
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

200904 發表於 24-4-15 15:08
回覆 liverpool2023 的帖子

不清楚,我女今年揀科都好緊張,自己叻的科目未必開,必須要選的自己又不是很 ...

這個真是好難做的決定

不清楚,我女今年揀科都好緊張,自己叻的科目未必開,必須要選的自己又不是很叻,到現在還沒決定選DSE還是IB,我只能祝她好運。

200904 發表於 24-4-15 15:00

學校只有全班/全set 前十才知道排名,但有upper quarter,median,lower quart ...

既然是咁,點解話有好多人估錯自己唔可以選科呢?

學校只有全班/全set 前十才知道排名,但有upper quarter,median,lower quarter 的分數,所以,縂可以估到的。

RainyRice 發表於 24-4-13 16:51
謝謝猴子爸數據資料分析,請問如果學校有同時公布CEM 5+ 和全科5+,有沒有數據顯示通常那個%會較高?謝謝 ...

多謝!
相信Poyau大師會好有興趣硏究當中嘅關係。
我記得EK有家長特別提過,荃官一向係主科5+高於其他科,換言之,其他大部份學校都是其他科高過主科?
話雖如此,總體而言,我還未見過主科考得好,其他科考得差嘅例子,如果有,我都希望大家可以分享一下。

RainyRice    發表於 24-4-13 18:51

猴子爸 發表於 23-12-20 13:53
这是因为各学校的公布与不公布,公布这样公布那样的不一致,所以是没有办法的。通常在不同行业里,都有一定 ...

謝謝猴子爸數據資料分析,請問如果學校有同時公布CEM 5+ 和全科5+,有沒有數據顯示通常那個%會較高?謝謝你。

Greylay 發表於 24-4-12 22:51
同埋即使分set 學習,最後common tests和exams 仍是同一份卷,所以最終還是以成績(分數)來決定
...

是分數來決定。

cafeva 發表於 24-4-12 22:30
理論上係.不過每次考試都有人上升下跌。後面set都可能追上

同埋即使分set 學習,最後common tests和exams 仍是同一份卷,所以最終還是以成績(分數)來決定

cafeva 發表於 24-4-12 22:26
M1,M2 主要參考數學科成績

Thx

liverpool2023 發表於 24-4-12 18:49
數學不是按程度分set嗎?咁top 2 sets咪得囉!
理論上係.不過每次考試都有人上升下跌。後面set都可能追上

Greylay 發表於 24-4-12 15:45
可唔可以假設: 各科成績都在Median 之上,應該算係頭50%?
Chem and Bio 有120 位,應該會揀到。 Phy and ...

M1,M2 主要參考數學科成績.睇median分去估排位

liverpool2023 發表於 24-4-12 18:49

據我所知set A就真係好勁,B C D E F都大把勁人,祗要係個Set裡排頭果啲可以勁過B組中尾。都又幾難估到架。

杏仁豆腐 發表於 24-4-12 15:01
Chem Econ M1 M2 競爭好激烈,有同學揀唔到。
M1 M2 各一班,但我真係唔識點可以知道自己係頭80名,可能我 ...

杏仁豆腐 發表於 24-4-12 15:01
Chem Econ M1 M2 競爭好激烈,有同學揀唔到。
M1 M2 各一班,但我真係唔識點可以知道自己係頭80名,可能我 ...

曾經教過DGS又係舊生,佢講要睇吓當年啲勁人有幾多,科數80分作為舉例,如果當年勁人多,80分可能屬於中下游,揀唔到M,如果勁人少80可以是上游揀咩M都得。

b3410    發表於 24-4-13 18:48
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊