用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014沙田升中的媽媽入
樓主: candyhmama
go

2014沙田升中的媽媽入   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tiggger+於+13-11-07+發表Wa,

簽名被屏蔽

Hi all mama, my son is also in P.6 and studying exam this week

回覆:e12340 的帖子

Band 2 頭,自行想搏聖心,機會大嗎?
郭德勝是否band 1尾?還是培基?

Nevilleda 發表於 13-11-7 19:55
Band 2 頭,自行想搏聖心,機會大嗎?
郭德勝是否band 1尾?還是培基?

機會好細
AAAA入左聖心,全級top10,你知有幾勁
郭sure band1c,培基band2a直資,你可以報,因各方面都幾好,maybe仔仔冇甘辛苦(如果系囡囡就sorry)
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

快樂 發表於 13-11-7 18:43
Yes

囡囡考得不錯吧?看你口氣
真系一身鬆,我都鬆曬,因見到囡囡溫書,真系有危機感,%小數分數有d亂,相信佢應付到,因小二開始我地只管簽名,包括所有活動自己考慮去唔去。

wch1224 發表於 13-11-7 14:48
band 2尾, 有邊間學校選擇?

梁文燕可一試,唔錯
馮黃鳳亭(我唔了解,但好似ok)
佛教XX(唔記得左名,唔系黃鳳X,果間band3)
楊葛小琳,阿女學校去過(有活動),黎sir好好人,校舍唔細但小小舊,整體ok
好似冇咩啦
希望幫到你

版主

candyhmama 發表於 13-11-7 20:42
梁文燕可一試,唔錯
馮黃鳳亭(我唔了解,但好似ok)
佛教XX(唔記得左名,唔系黃鳳X,果間band3)

沙田得兩間佛教學校
1. 佛教覺光法師中學
2. 佛教黃允畋中學

http://www.schooland.hk/ss/sha-tin

貓大姐 發表於 13-11-7 21:10
沙田得兩間佛教學校
1. 佛教覺光法師中學
2. 佛教黃允畋中學

Sorry!我以為黃鳳X
我指覺光

引用:Quote:快樂+發表於+13-11-7+18:43+Yes囡囡

原帖由 candyhmama 於 13-11-07 發表
囡囡考得不錯吧?看你口氣
真系一身鬆,我都鬆曬,因見到囡囡溫書,真系有危機感,%小數分數有d亂 ...
都滿意,但其他人都叻,所以驚名次會跌左

你們呈分試二, 是否什麼都考, 包括音樂, 普通話, 體育.....?

moniquechoy 發表於 13-11-7 21:46
你們呈分試二, 是否什麼都考, 包括音樂, 普通話, 體育.....?

我囡系,但計分就甘:
中英數×9
G.S.×6
Visual Arts×3
Music×2
普通話×1
其它唔記,有學校煲冬瓜都無計。
我覺得煲冬瓜其實好緊要,因有陣就係靠一兩分上band1呀。
阿囡仲在努力,因去完交流團阿sir要佢做power point有排搞

快樂 發表於 13-11-7 21:41
都滿意,但其他人都叻,所以驚名次會跌左

relax!應即刻有家長會,可以了解多dd

引用:Quote:moniquechoy+發表於+13-11-7+21:46+

簽名被屏蔽

明白!

引用:你們呈分試二,+是否什麼都考,+包括音樂,+普

原帖由 moniquechoy 於 13-11-07 發表
我地學校係

引用:Quote:快樂+發表於+13-11-7+21:41+都滿意,

原帖由 candyhmama 於 13-11-07 發表
relax!應即刻有家長會,可以了解多dd
有時都覺得自己好衰,考得唔好又驚佢考得唔好,考得好又驚佢唔夠人好

相信你個女一定是好叻女的, 看完呈分試二, 你們的選擇是否有所改變呢? 其實我真是1516, 唔知點填哂30間好, 因為愈聽得多, 愈睇得多就愈驚, 希望安全, 穩陣些好, 但好多都唔係自己決定! 自行只收40個左右, 可能好多人爭, 真係唔知點好! 一個字 -- 煩!

How about Pui Ying? My daughter participated the English Day Camp several weeks ago and she stated that this school is really good. Any parent has experience for the school interview. Is it difficult or not?

NurseSally 發表於 13-11-8 09:39
How about Pui Ying? My daughter participated the English Day Camp several weeks ago and she stated t ...
我阿囡都有參加, 佢都好LIKE, 當天我都有去, 給我印象學生好有自信主動

EMMA88 發表於 13-11-8 14:25
我阿囡都有參加, 佢都好LIKE, 當天我都有去, 給我印象學生好有自信主動
阿囡合適活動教學, 阿囡都會以培英為目標.
有無類似"培英"既推介?
‹ 上一主題|下一主題