用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-11-24 10:03
近排小朋友struggle on comprehension,話入面有生字唔識,我話連series of unfortunate events 都看到,冇 ...
英文comprehension其實相對中文真係易好多,你個小朋友係唔識啲詞彙?

Sophie0804 發表於 18-11-24 12:47
好睇小朋友的性格。個人覺得如果小朋友有potential , 可以去大池試試,因為朋輩的影響力是很大的。另外大池 ...

有啲係為左 跟教練, 跟場地 資源,跟計數→而去圈埋一班人。Band 3的,志在讀書啊!

ANChan59 發表於 18-11-24 12:49
你講煲機,我見阿仔煲耳機都不少時間,而且用不同音樂來煲,我都笑是否真的需要?!
...

我有個發燒友朋友、為了更好的音響效果搬屋、重新裝修,加埋隔音棉等、最後投身音響界。

ANChan59 發表於 18-11-24 12:53
當你花好多錢去玩硬件,但不肯花錢在軟件,GlGO!

係咪聽人聲都會加電阻,令 d 人聲出 d!我聽講有不同考 ...

我係外行人,聽一D人話,以前黑膠碟出嘅聲,靚過CD。唔知係唔係呢!

bobbob 發表於 18-11-24 12:51
我成日話人啲歌手唱歌走音都聽唔出,聽又聽埋晒啲dl老翻,買咁貴嘅音響同牛嚼牡丹有乜分別? ...

我都是聽阿仔噏!

bobbob    發表於 18-11-24 13:20
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Sophie0804 發表於 18-11-24 13:00
我有個發燒友朋友、為了更好的音響效果搬屋、重新裝修,加埋隔音棉等、最後投身音響界。
...

用興趣做職業或是生意,最好不過!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Raleigh 發表於 18-11-24 13:00
我係外行人,聽一D人話,以前黑膠碟出嘅聲,靚過CD。唔知係唔係呢!

我唔識㗎!

ANChan59 發表於 18-11-24 12:49
你講煲機,我見阿仔煲耳機都不少時間,而且用不同音樂來煲,我都笑是否真的需要?!
...
個theory 是線本身的insulator acts as dielectric (like capacitor) 所以要 charge up.  something like that.  hifi 佬𠱓你十年八年,信不信尤你 lor

yes n no, cd 本身bit 數和sampling 低,但黑膠碟多noise,其實e加 digital audio 都做得好好,最重要係方便

artroboy    發表於 18-11-24 14:31

artroboy 發表於 18-11-24 12:52
唔,我唔認為用愛馬仕可比,呢個牌子十萬係入門,一層樓、一架名車,相信普通大眾真係玩唔起。但玩音樂係另 ...

男嘅講音響。

女嘅咪講下手袋→ 愛馬仕、chanel 呢D級數 ,係有分別嘅。 除咗I LOVE JJ話嘅 產品 以外嘅服務, 有時仲要「買」埋佢個歷史文化背景。

識貨、配貸、資格、品質、 級數等 放諸四海而皆準也。

香港已經係最多有錢人嘅城市㗎啦,佢哋算係小眾,但小眾都係「眾」同 普羅大眾個「眾」字咪一樣。而且大家都係人。

見面呢個topic 拗嚟拗去 年年 都係嗰兩句, 嘗試用另外一個角度去 探討一下啫。

醒目開學勳章

我淨係覺得黑膠碟抹唔晒啲塵會失驚無神sisi聲同撲撲聲

bobbob 發表於 18-11-24 12:55
英文comprehension其實相對中文真係易好多,你個小朋友係唔識啲詞彙?

有次佢話唔識paramedic所以答唔到,我覺得  more a 信心問題,不過佢聯想力亦是較弱

bobbob 發表於 18-11-24 13:19
我淨係覺得黑膠碟抹唔晒啲塵會失驚無神sisi聲同撲撲聲

黑膠碟已變為歷史

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-11-24 13:20
有次佢話唔識paramedic所以答唔到,我覺得  more a 信心問題,不過佢聯想力亦是較弱 ...

其實用前文後理應該推斷到,我就咁問阿仔佢都唔exactly知隻字點解,不過估到同醫療有關。
不過同啲家長傾開原來唔少小朋友好多字唔識所以英閱唔合格,我覺得主要原因係平日唔多睇英文書,缺乏能力去用前文後理去推斷詞彙解釋

Raleigh 發表於 18-11-24 13:21
黑膠碟已變為歷史

似乎,黑膠唱片已少許重生,活躍於發燒友界,可以去hmv睇下~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-11-24 13:25
似乎,黑膠唱片已少許重生,活躍於發燒友界,可以去hmv睇下~~~
要駁n樣嘢先play到,我寧願聽spotify算

Felix223 發表於 18-11-24 12:53
要音色靚始終都是膽機,靚嘅喇叭線真係可以好貴。
膽機聲較舒服,我personally 較喜歡"快"的聲,class D amp 較適合我

bobbob 發表於 18-11-24 13:24
其實用前文後理應該推斷到,我就咁問阿仔佢都唔exactly知隻字點解,不過估到同醫療有關。
不過同啲家長傾 ...
咁我地都睇唔少(雖然冇你們咁多),但未去到個個level,不過都急唔黎

MrBeast 發表於 18-11-24 12:35
咁the fact uv causes micro cracks, 是否imply absorb 左d  uv energy 呢?我都有做過少少功課chk 下wiki ...

塑膠物料都係分子聚合物,UV可以解開分子之間嘅連結,所以產生破裂。PC因為喺塑料當中光波穿透力最佳(近年比透明尼龍TR55 /90所取代)所以最適合做眼鏡鏡片,但又係因為穿透力高,所以亦被其他塑料更容易被UV穿透而解開分子連結。

近年有硏究發現PC喺高溫當中會釋出Bisphenol A,對腦部會有負面影響,所以歐洲同日本都開始禁用多年製造奶樽嘅polycarbonate,而被PA6 TR55所取代,所以市面上出現幾百蚊一個奶樽。

Raleigh 發表於 18-11-24 13:21
黑膠碟已變為歷史
睇價值,呢排愛上研究舊香港文化,黑膠唱片係其一,發行量少而保存有法,個價值可以萬做單位。
‹ 上一主題|下一主題