用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

boboapril 發表於 24-5-7 13:44
好主觀,同埋會唔會係見得太少叻人。

叻人好大機會好多野都叻,係有頂尖口嘅思考能力同毅力嘅,可以放喺 ...

每個人一日只有24小時

你見過讀書和運動都是頂尖的人?

回覆 boboapril 的帖子

你講咗我想講既嘢, give me five
佢自己manage唔到既事就覺得/認為大部份甚至所有人都唔得, 但其實確實係有好多人都可以兼顧到好多嘢

讀書叻又運動叻有幾奇?  有啲人琴棋書畫, 運動跳舞唱歌音樂都叻, 讀書又好, 我都好羨慕呢啲人呀, 仲可以訓到8個鐘頭喎! 嘩~ 我都唔明點解佢嗰16個鐘咁好使既

做人真係唔好坐井觀天, 呢個世界好大, 乜人乜事都有㗎

sainsbury    發表於 24-5-7 16:15

回覆樓主:

理想很豐滿,現實很骨感。

睇得 Marvel's 多就以為世界上有好多 Iron Men?

回覆樓主:

事實係一個例子都無

jiljill 發表於 24-1-10 13:40
我同我嘅小朋友都已經上咗岸,何來服氣不服氣?

我個人認為呢個係資源分配問題。好學校嘅學位應該留畀讀 ...

"好學校嘅學位應該留畀讀書好嘅小朋友;讀書唔好個小朋友應該去次一級嘅學校;至於有特異功能嘅小朋友,應該去其他地方發展佢嘅技能,例如體育學院、音樂學院、演藝學院等等。"

見有人話樓主酸、唔服氣,我又覺得又唔係。佢純粹係思想比較狹隘,對教育嘅概念有誤解。

樓主骨子裡覺得學校就是讀書的地方,好壞全憑學業成績。如果係咁其實學校係補習社hothouse,保你考試攞A就夠了。很多所謂好學校其實係成個package咁睇,講的是全人教育、diversity等,所以收學業叻之外更會收體藝叻嘅學生,一方面俾返credit佢哋嘅achievement,一方面佢地又為學校嘅diversity貢獻返,做相關範疇嘅student leader,而呢個過程本身已經係學習嘅一部份,學到嘅分分鐘比書本智識更寶貴(個人經驗)。當然我認為學業成績最少要合格。其實就連英國普遍只重學業成績嘅Grammar School,部份都會特別預留學位俾體藝叻嘅人去維持學校嘅diversity,Private School更加不在話下,你看Eton並不是A-level成績排名最好的,但公認是好學校,賣的就是那學業成績以外的東西,而這些東西當然是靠所謂特異功能學生在學校產生的化學作用。很多所謂一級名校也是類似情況。

如果樓主要站在教育的道德高地談理論講初心,那 "好學校就只應該收讀書好的學生" 本身就大錯特錯,教育應該是有教無類的,香港應該轉晒做non-selective跟地址遠近派唔使爭。

利申:D字頭男校,會考29分,學界比賽冠軍。其實好多師兄弟都能夠好似我咁學業不太差的情況下在自己的領域有所貢獻,得到書本以外的智識同經驗,終身受用。

sainsbury 發表於 24-5-7 15:56
"好學校嘅學位應該留畀讀書好嘅小朋友;讀書唔好個小朋友應該去次一級嘅學校;至於有特異功能嘅小朋友,應 ...

可以用四個字去總結:全人教育

何思蓓算係
(運動 A++,成績 B)

仲有冇?

回覆樓主:

牛下女車神?

張劍神?

傅家俊?

伍家朗?

陳肇麒?

邊位讀書成績係頂尖?

全人教育係各方面都要做到最 TOP?淨係指學術同體育?

到今日都仲未搞清楚全人教育的真諦,其實仲有咩好討論?

jiljill 發表於 24-5-7 16:22
牛下女車神?

張劍神?

你個世界真係好細。How pathetic...

唔該唔好好似荷蘭叻咁,自己唔知、自己唔識、自己睇唔到唔去睇唔去瞭解,就當不存在。一味在自吹自擂自己的一套、活在自己狹小的世界有何用?講左咁耐,其實都只係在.......吹

sainsbury 發表於 24-5-7 16:26
你個世界真係好細。How pathetic...

批評我無意思

不如講下你睇法

B.B.BaBa 發表於 24-5-7 16:29
唔該唔好好似荷蘭叻咁,自己唔知、自己唔識、自己睇唔到唔去睇唔去瞭解,就當不存在。一味在自吹自擂自己的 ...

所以先叫你舉下例子

jiljill 發表於 24-5-7 15:41
事實係一個例子都無

我本身唔係太想點名講人,但你真係一直講唔停。

吳詠琳,IBDP 滿分狀元,乒乓港隊成員,多次拿全港公開賽冠軍 及 學界比賽冠軍。

其實仲有其他神人,只係你見識少。

acgy 發表於 24-5-7 18:21

吳詠琳,IBDP 滿分狀元,乒乓港隊成員,多次拿全港公開賽 ...

放過啲井底蛙啦,等陣又話你人生攻擊㗎喇。

MegaKnight 發表於 24-5-7 22:25
放過啲井底蛙啦,等陣又話你人生攻擊㗎喇。

唔好太睇少埋位jiljill網友,佢IQ高唔高我就未睇得出,但佢EQ一定唔低,佢一定唔care人地人生攻撃佢,佢同我一样,退休老鬼一隻,上泥吹水打發時間而已.
睇完就算,不必太上心.

twhkleung 發表於 24-5-7 22:36
唔好太睇少埋位jiljill網友,佢IQ高唔高我就未睇得出,但佢EQ一定唔低,佢一定唔care人地人生攻撃佢,佢同我样 ...
係,認同你,佢EQ係幾高

回覆樓主:

EQ高=賴皮=面皮厚=學歷高

PuffyBobby 發表於 24-5-7 14:15
回覆 boboapril 的帖子

你講咗我想講既嘢, give me five

Yes! 仲有想講好多神人,叻仔、叻女,其實一係父母都叻,-係父母好開明同supportive, 支持小朋友無限可能,絕唔會話每人得24小時,你專心讀書就無時間發展唔到其他體藝,係whole person 咁追求卓越。如果父母都咁井底之蛙,確實會局限左小朋友可能性。其實用運動員嘅意志去追成績,我覺得點都唔會差,只係人哋取捨啫。

知唔知有幾多醫生朋友,有些音樂、體藝都係好高水平,佢哋細個/中學時期都係既讀到書,又彈得、唱得、跳得,只係選擇咗去做醫生專業啫,唔知真係好狹隘。

acgy 發表於 24-5-7 18:21

吳詠琳,IBDP 滿分狀元,乒乓港隊成員,多次拿全港公開賽 ...

雖然唔識,但算一個。

仲有冇?

回覆樓主:

活得久,你便會明白,人啊人,一詞窮便會出口傷人。所以對漫罵式回應,我只會報以憐憫。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊