用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

我的孩子現正6歲, 就讀p.1.
近日做了韋氏IQ評估
平均分 是 121.
在語文組 IQ is 129 (average )
operation 組 IQ is 108 (average)
評估的Dr. said 在 operation part 有偏低的評分,所以懷疑小朋友有讀寫障礙.   
請問我們應否要他再做讀障評估.
但是要他讀中文書, 他可以由左到右讀, 至於寫字方面都可以,我見唔係太慢.
因為kindergarden沒有什麼功課, 所以識的字真不多 ...記字/認字最近教他都沒大問題

因不清楚是甚麼問題才需要見專家做讀寫障評結. pls comment.

近日做了韋氏IQ評估
平均分 是 121.
operation 組 IQ is 108 (average)
評估的Dr. said 在 operation part 有偏低的評分,所以懷疑小朋友有讀寫障礙.   
但是要他讀中文書, 他可以由左到右讀, 至於寫字方面都可以,我見唔係太慢.
因為kindergarden沒有什麼功課, 所以識的字真不多 ...記字/認字最近教他都沒大問題

因不清楚是甚麼問題才需要見專家做讀寫障評結. pls comment.

近日做了韋氏IQ評估
平均分 是 121.

Hi Dr T,

My sister's son has autistic features and speech delay. He has received ST training for a year and has just started EETC. (He is now 3)

My sister has been thinking about 2 more things to help him apart from the above-mentioned.

1. Quit the job / work as part-time and accompany him more.

2. Change to a whole day kindergarten (now his is a half-day one)

By financially, it is quite stressful. So she has hesitation. But if it really helps a lot, she will do it. What do you think about these 2 options? Many thanks.

已覆

原文章由 Fabiobean 於 07-9-14 12:55 硐表
近日做了韋氏IQ評估
平均分 是 121.
...

原文章由 Dr.T 於 07-9-13 10:04 硐表
如果只是控制了行為但又不能夠令他專心學習的話,那只是治標不治本,長遠而言學習上會出現問題(可以現在已有).

副作用是因人而異,口淡胃口減少少不免,但如果服用後沒有應有的作用,可能要與醫生商量一下.當然另一方面 ...

Dr. T.,  Thank you for your advice, I agree with your views.  I need to discuss with my son's doctor, may be he needs to take 27 or 36 mg instead of 18mg.  Regards,
"The children who need love most will always ask for it in the most un-loving ways"  {Quote}

不太清楚小朋友目前的情況,但果是安排早期訓練的話那問題應該不是那麼大(最少評估中心的醫生如是想).

個人對母親們(為什麼通常父親不會有這個想法?)考慮辭職或半職去協助小朋友感到十分欽佩,其實這不單是發展有困難的孩子的家長會這樣想,一般情況的小朋友的媽媽也會有這個想法-但事實上如果孩子目前已接受一定的訓練,而你自己又並非這方面的專業人士,那辭職的決定可能只會令你產生挫折感,認為自己已全心全意去幫小朋友,但為什麼他還沒有應有的進步?半職還好一點.

對不少媽媽來說,工作是她們生活上一個重要的部分,最少在那幾個鐘她可以將專注放在家庭以外的事情.如果連這個緩衝區也沒有了,那壓力反而會增加.

至於半日/全日的考慮,我會以早期訓練的配合為主-全日返學當然社交接觸較多,對言語遲緩的孩子是好事,又可以學習自理,一舉數得.

原文章由 DMJ103 於 07-9-16 23:14 硐表
Hi Dr T,

My sister's son has autistic features and speech delay. He has received ST training for a year and has just started EETC. (He is now 3)

My sister has been thinking about 2 more things to he ...

[ 本文章最後由 Dr.T 於 07-9-19 17:11 編輯 ]

Dr. T,
你好, 我仔仔現在2歲9個月, 講野比個差D, 見緊言語治療師, ST話進展不錯, 只是他不懂運用口肌, 但有另一樣, 又很困擾我, 就是我開始擔心他是不是有學習障礙!

他没有上個NURSEY, 亦没上個PLAYGROUP, 之前我都有播一些關於ABC的DVD給他看, 他雖懂唱ABC SONG, 但認字很弱, 現在我教他認ABCD, 要教很耐他好像也記不到個A字, 就算今日記到, 明天又記不起了! 但中文字他還可以!

今天和他到ST做訓練, ST給他一個平面圖遊戲玩, 貼回一些人與車等磁石公仔, 但他一定把所有人與車倒轉, (即架車個Wheel向上), 我平時給他書看時, 他多數第一時間拿起本書時也是倒轉看的, 而給他貼紙時, 他也是倒轉貼.

我不知是因為他還年紀少, 還是有問題?因為初初仔仔言語不清時, 人們不停對我說他還少, 到見了ST才知他真的口肌弱, 故我真的擔心他會否是學習障礙   

但仔仔的理解力我又覺得不弱, 未返學時他對著陌生人與事會觀察為主, 不愛參與, 但現在返學後情況有改善, 開始懂得群體生活.

Dr.T , 希望你不介意我寫咁長, 因為真的"養兒一百歲, 長憂九十九".

2'9"有你描述的認圖表現也不用太擔心,因為年齡始終尚少.如果到了3歲左右辨認/學習抽象符號依然進展不大,那就可能要找專業人士跟一跟,最少要check一check眼.

開始返學,多了環境刺激,說話自然有進步,至於dvd,還是少看為妙

原文章由 shirleymatt 於 07-9-19 18:50 硐表
Dr. T,
你好, 我仔仔現在2歲9個月, 講野比個差D, 見緊言語治療師, ST話進展不錯, 只是他不懂運用口肌, 但有另一樣, 又很困擾我, 就是我開始擔心他是不是有學習障礙!

他没有上個NURSEY, 亦没上個PLAYGROUP,  ...

Dr. T,

現在我仔仔2歲8個月睡眠就好有問題, 其實我覺得我仔仔1歲半開始睡眠都唔係好好, 有時會在半夜醒來訓唔倒轉來轉去但就沒有哭及病痛而且一星期都會有幾日訓得唔好, 另外他經常發開口夢不知道是否因經常發夢而影響睡眠,如果是我都無辦法控制他唔好發夢,我都唔知應該點樣做好 他睡眠有問題我恐怕會影響他的發展,而且在2歲半時評估佢是發展及語言有些遲緩,而且專注力弱現在系協康做緊訓練, 我本來都想帶他去看醫生, 但他又沒有什麼病痛而且我都唔知道應該去睇那種醫生, 其實我都有問過兒科醫生佢話我仔仔沒有問題可能是鼻塞或鼻敏感, 但我又唔覺得系, 我都有問過協康姑娘佢話我仔仔可能消耗能量唔夠,
所以話我睇醫生都是沒有用因沒有什麼病痛, 而且叫我每日同他到公園玩1個鐘, 但睡眠都沒有太大改善,你話我應唔應該去睇醫生呢 ,其實我都好煩又唔知點樣可以幫到佢

[ 本文章最後由 媽咪保保 於 07-9-20 15:43 編輯 ]

Dr. T

你好!仔仔現三歲四個月,兩個月前在評估中心見醫生,有自閉症傾向,各方面delay一年另兩個月,除了大小肌肉外,現排緊I位,以下係佢現時之情況:

1.
嚴重偏食問題,樣樣嘢都唔肯食,連試都唔肯,只係食蛋、白飯、麵,唔食菜魚肉,但去飲茶又好鍾意食叉燒包連叉燒都食,上星期同班小朋友食到會,佢肯食pizza,呢幾日鍾意食豬排。問過ST話唔係口肌問題,可能係環境問題;

2.
固執的行為問題 (如唔肯穿校服、要先除褲才除鞋、唔肯去小童廁所等)

3.
近呢兩個月,唔肯自己行,一定要人抱;

4.
唔肯在廁所大便,一定要用尿片;

5.
睡眠唔好,有時睡到四五點會玩到六七點再睡睡眠時間比較短

6.
去商場等地方,佢就周圍跑,唔肯被人拖或抱;

7.
發覺佢睇某些電視廣告會驚,然後佢自己熄電視,而其中一個電視廣告佢會好驚好傷心地哭,自己即時熄電視,唔知點解﹖

8.
坐唔定,爬高爬低,冇時停;大小肌肉就冇問題;

9.
社交能力弱,唔識小朋友玩;

10.
好鍾意讀字、寫字,已認識很多中文字,能認及數1-100,能認A-Z,形狀等,認字嘅記性幾好;

11.
呢幾日問佢叫咩名,佢就答家姐個名,被佢激死,唔知點解﹖

以上種種,好擔心讀I位唔適合佢,如派了I位佢跟唔上要再轉S位已經太遲了,你認為讀S位是否更加適合佢呢﹖協康會轄下特殊幼兒中心嘅S位是否辦得比較好﹖請給意見,謝謝。

原文章由 Dr.T 於 07-9-20 15:11 硐表
2'9"有你描述的認圖表現也不用太擔心,因為年齡始終尚少.如果到了3歲左右辨認/學習抽象符號依然進展不大,那就可能要找專業人士跟一跟,最少要check一check眼.

開始返學,多了環境刺激,說話自然有進步,至於dvd,還是少看 ...

Dr.T,
多謝你的回覆, 但我想問你說的抽象符號即是指那些類型? 及你認為他是學習有困難還是眼睛問題多? 若是眼問題, 他會是什麼問題多? 及看dvd是不好嗎? 我經常性播dvd給他們看, 如教學性的DWF, 或娛樂性兒歌及卡通片, 是內容不適合還是對眼睛不好呢?

另外, 我想多謝你, 你的意見真的幫到很多如我般迷惘的人, 祝你, 工作順利!

原文章由 Dr.T 於 07-9-20 15:11 硐表

開始返學,多了環境刺激,說話自然有進步,至於dvd,還是少看 ...

shirleymat & Dr. T,

我仔仔2歲11個月都係發展遲緩,我都花了好幾個月時間教他ABC,123及公共交通工具,但他都是辨認不到,但他對動物的圖畫及公仔就認得好叻,什麼動物的名稱都講得出,我不知道是否他對文字及公共交通無興趣呢 ?? 有什麼方法可以幫他呢 ??

根據你的描述,我亦會擔心i位的資源能否對小朋友有全面的照顧及跟進...似乎是s位穩陣d

原文章由 ccfj 於 07-9-20 15:55 硐表
Dr. T,

你好!仔仔現三歲四個月,兩個月前在評估中心見醫生,有自閉症傾向,各方面delay一年另兩個月,除了大小肌肉外,現排緊I位,以下係佢現時之情況:

1.
嚴重偏食問題,樣樣嘢都唔肯食,連試都唔肯,只係食蛋、白飯、麵,唔食菜魚肉,但 ...

所有文字及數目字符號本身都是抽象符號,原本沒有意思,它們所代表的是我們後天加上去的.所以如果小朋友在這方面發展有困難,就可能要花很多時間才能鞏固他對符號背後意義的掌握及運用.

就是因為不清楚問題才需要進一步檢查.眼睛的問題例如先天遠/近視或嚴重散光或弱視...當然未驗之前不要妄下結論.

"經常"看dvd的代價是正常的社交互動會相對減少,因為這是單向的刺激,小朋友看似十分專注家長自然以為物超所值;對言語發展遲緩的小朋友是弊多於利,對其他孩子是影響專注力發展.

原文章由 shirleymatt 於 07-9-20 17:33 硐表

Dr.T,
多謝你的回覆, 但我想問你說的抽象符號即是指那些類型? 及你認為他是學習有困難還是眼睛問題多? 若是眼問題, 他會是什麼問題多? 及看dvd是不好嗎? 我經常性播dvd給他們看, 如教學性的DWF, 或娛樂性兒歌及卡 ...

帶他出街,親自接觸那交通工具.

學習的歷程: 實物>照片>圖畫>簡單線條圖畫>符號

原文章由 siubakto 於 07-9-20 22:36 硐表

我不知道是否他對文字及公共交通無興趣 ...

幾乎miss咗, sorry...

如果夜裡睡得不好日間又怎會有精神學習...找一個有經驗的兒科專科醫生查詢一下罷.

原文章由 媽咪保保 於 07-9-20 15:32 硐表
Dr. T,

現在我仔仔2歲8個月睡眠就好有問題, 其實我覺得我仔仔1歲半開始睡眠都唔係好好, 有時會在半夜醒來訓唔倒轉來轉去但就沒有哭及病痛而且一星期都會有幾日訓得唔好, 另外他經常發開口夢不知道是否因經常發夢而 ...

原文章由 Dr.T 於 07-9-21 11:21 硐表
幾乎miss咗, sorry...

如果夜裡睡得不好日間又怎會有精神學習...找一個有經驗的兒科專科醫生查詢一下罷.

DR. T.

我兒 7 YRS OLD, 剛去政府智力測驗, 有MINOR ADD但不過度活躍, 手眼小小不協調.  會轉去做訓練.  其實表面佢是不嚴重, 老師都沒有投訢, 因佢讀的是超活動教學(英文為主), 但明顯因少抄寫, 佢的抄寫能力不及其他小朋友.  請問對佢學習會影響嗎?

我聽OMEGA 3等會對專注有幫助, 有沒有介紹牌子呢?

聽說如ADD, 可以做一些針對BRAIN 的運動, 是否有幫助?  如似 FEELING 統合的.

我現在可以做什麼幫佢呢?

原文章由 Dr.T 於 07-9-21 11:13 硐表
所有文字及數目字符號本身都是抽象符號,原本沒有意思,它們所代表的是我們後天加上去的.所以如果小朋友在這方面發展有困難,就可能要花很多時間才能鞏固他對符號背後意義的掌握及運用.

就是因為不清楚問題才需要進一 ...

DR. T,

多謝你的意見, 我會減少給他看DVD了, 等我之前仲以為係對佢好:tongue:  另外, 我亦會留意著他的發展, 希望如你所說, 他只是年紀尚幼, :cry:

原文章由 siubakto 於 07-9-20 22:36 硐表

shirleymat & Dr. T,

我仔仔2歲11個月都係發展遲緩,我都花了好幾個月時間教他ABC,123及公共交通工具,但他都是辨認不到,但他對動物的圖畫及公仔就認得好叻,什麼動物的名稱都講得出,我不知道是否他對文字及公共交通無興趣 ...

其實我都没什麼特別方法教他們, 我現在會真係好似同佢玩遊戲咁溫書, 而交通公具則出街時教, 見咩車經過就話比佢聽係咩車~ 我諗DR.T會多D意見比到你
‹ 上一主題|下一主題