用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝小學簡介會分享
樓主: BillyBY
go

王錦輝小學簡介會分享   [複製鏈接]

原來呢度有人講沙田問題

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

昨天收到電話,話想收阿囡,問我有沒有沙田區以外地址,我冇,對方就話如果沙田區有位,阿囡可即時補上。
補充:囡囡有2nd in,昨天冇話要3rd in。
考慮過後,我們會放棄王锦辉。希望喜歡wkf的人可得償所願。

我唔會教小朋友分人地係咩產。正正經經讀書最重要,好多新派直資,唔谷得來,成績好出眾。最到肉果d升中升大學唔講,講左好多其他野。

回覆:Tigerpooh 的帖子

住沙田是没優勢!我住沙田,wkf call waiting問我有沒有區外地址,有就可即留位,但我沒有,我就只好等沙田區的人放棄學位,過了幾個月都沒消息呀!
另外,上年面試選廣東話,但首輪面試有考中、英文,英文還要講故事,次輪十分容易!

回覆:BillyBY 的帖子

係我的回覆!現在還沒有消息!其實,我都幾鐘意wkf,近屋企,語境好!最弊是中學未見成績!

回覆 Tigerpooh 的帖子

我係來年的家長,我都有參加星期六第一場的簡介會。副校有提過學生多為中產家庭,因此父母很疼愛小朋友,故學校希望透過服務社會及設清貧學生計劃,鼓勵學生接觸社會不同階層,亦讓希望入讀王錦輝的家庭不會因學費貴而卻步。至於入大學率,校長表示有很多學生一早已計劃出國讀書並入讀頂尖大學,並相信家長不用等12年便可看到好成績。
當日觀察,圖書室的小朋友十分熱情,用流利英語介紹她們的作品及功課,我只覺得中文寫作可更佳,小二可以看圖作文寫了2頁大格紙,中文程度已比我預期為好了。

學校的老師比我感覺較年輕,但與小朋友關係很好,小朋友介紹時她們都會在旁給予鼓勵。

明白家長想要得到的甚麼資訊,希望這些去年WKF在DSE的成績結果可給作參考。

"In general, 36% of our Grade 12 graduates were offered an undergraduate degree placement in either a HK or overseas university.  HK schools who accepted our students included HKU, CUHK, HKUST, CityU, HKIEd, PolyU.  Additionally, slightly over 60% of our students were offered a placement in a local sub-degree program, an overseas foundation program or an associate degree program in HK or elsewhere. A remarkable statistic is that over 98% of our grade 12 graduates continue to have a passion for learning and pursuing their studies somewhere"

但請留意這屆不是由小一開始讀起的。
.

受政府資助的直資學校,給低收入家庭學費資助,是常識吧!這是政府批准他們辦學的條件之一,我有沒有理解錯?

既然有同學有頂尖大學收,分享下year幾要走,要幾時去外國讀,才可入到頂尖大學,相信很多父母都想知道。

多謝資料!很多父母給小朋友入直資學校,是想有更好資源,考取更好成績。有邊個父母只要愉快學習,不要考入大學。sub-degree program?associate degree program?即副學士?讀完grade 12不是可考外國大學嗎?為何要再讀overseas foundation program?

引用:我是用家,學校眞係唔講名次,只求一個愉快學

原帖由 Trilextea 於 14-05-26 發表
我是用家,學校眞係唔講名次,只求一個愉快學習還境,功課又唔多,但好多project,家長預咗要幫手,例如做powerpo ...
要家長幫手做PowerPoint,是不是親子功課?如否,家長幫小朋友做得太好,老師會否認為是家長代勞因此而扣分?

回覆 BillyBY 的帖子

其實簡介會就是讓家長透過參觀了解學校是否合適,去年我報為小朋友報小一時我都花了不少時間搜集有興趣的學校的資料,包括問就讀的家長,甚至我自己中學老師(現仍教中學)對不同學校的意見。最後發現無論幾好的學校,亦要小朋友自己肯讀,家長願意陪伴小朋友一同學習,學校只是其中一個因素吧。既然了解後覺得學校未達自己心中的要求,香港仍有很多很好直資私校,津校可考慮,大家加油吧

sze0203    發表於 14-5-27 10:29
samsonthepooh    發表於 14-5-26 20:38

我都係來年的家長,我喜歡這間學校就因為'開心學校'!12年後我沒興趣亦沒能力知!其實喜歡傳統的真的不要讀這間,你會很怒氣!我個FRIEND話我知有部份家長投訴功課太少攪到要特別比多D功課D同學仔,何必呢?去找'谷'個D學校吧

我去完簡介會,眼見小朋友活潑自信、英文又好,但理性去思考,中學不可不諗,為小朋友安排龍校不可看短線。有沒有小五小六家長,可以分享一下。如果到時小六,沒呈分,有甚麼其他出路?

回覆:maymay321 的帖子

的都去左簡介會,同左吾同既小朋友傾談。五年級的學生講普通話的語言能力吾太好,英文亦一般。二年級的學生問佢最喜歡邊科答我所有都喜歡,有點行貨,英文佢話每周既writing journal 都係要父母幫手做既,即吾係自己寫既作品。我聽完有些少失望!

嗰日computer room有展出小五生自己寫program, 係individual assignment, 吾係group project.  

我有問小朋友爸爸媽媽教吾教到佢寫program, 佢話佢地都吾識, 係學校亞sir教的, 咁我又問, 你吾識做咁點呢?  佢話都係問番亞sir law!  

回覆 maymay321 的帖子

呢個就係我既point,過往真係有家長無安全感轉校。大家決定入wkf讀,就唔好同人比,個心好唔安樂。但話兩頭說,wkf學生學到既野係成績表睇唔到!

基本上你交留位費,一定上到中學,唔達標,會建議學生留班,係建議姐,家長可自行決定。
至於家長参與,我講多少少,佢地英文有show and tell,毎個同學毎三個月都有一次機會企出黎講五分穜野,題目自選,有同學只係用口講,但大部份同學都有powerpoint輔助,學校無要求,但肯定powerpoint係家長做,老師唔會加分又唔會扣分,show and tell 根本唔計分,但小朋友怕出醜,好緊張,成篇野背咗,間接學咗英文生字,又訓練到自信!
另一例子,學生學基本法及香港歷史,家長要上網找舊香港圖片,又要去民政署攞基本法讀,然后拍片介紹基本法,例如基本法比我地有宗教自由,條片又要放落手指帶返學present (group project).wkf 平時功課唔多,但家長要學點剪片,加字幕,連家長都有野學!
至於上到中學,成績好自然唔使担心,成積不太理想,學校就有優勢了,校長可以寫信比浸大,推薦學生讀associate degree,然后先入浸大,條路遠咗,但不失wkf有阿媽backup,多條路行吓。

samsonthepooh    發表於 14-5-27 21:47

我覺得最緊要係搵一間適合自己又適合小朋友的小學配對! WKF 的教學重點係讓學生豐富知識, 著重創作思考, 而唔係填鴨式咁教! POWER POINT 或需要家長一齊完成PROJECT,我個人認為係同小朋友同共學習的親子活動,大人亦有機會吸收更多知識!睇下個家長係自己埋頭苦幹做PROJECT或是同小朋友一齊搵資料, 一齊研究點PRESENTATION LA~~ 兩者係好大的分別! 神校學生都要補習,有唔明都要問老師吧!這應該是好正常的學習概念!

我的目標不單是小朋友能升什麼中學或大學,希望睇得再遠少少關乎佢地有無人生目標及方向,關心社會,懂得與人溝通相處。

簡介會的兩小時相信可以了解的事情實在不多!再者就算學校講到完美無暇,學生百分之八十入大學都好,自己的小朋友讀唔上或家長與學校溝通唔到,間學校再好都無用!如果覺得間學校不是心目中杯茶就真係無謂勉強,香港還有好多好學校選擇^^

samsonthepooh    發表於 14-5-27 21:48
BEBIBE    發表於 14-5-27 12:12
Tigerpooh    發表於 14-5-27 11:23

回覆:王錦輝小學簡介會分享

透過理性討論,多分析,多思考,於不同途徑獲得的資訊,確是美事。

我們家長就是想了解實況,直接告知約36%升本地及海外大學,好讓大家有個概念。若果有優勢入讀浸大,應該重點提一下吧!

懂得表達、擁有國際視野,如果12年後,出來貢獻社會,也是我們為小朋友安排的一個選擇。

我個小朋友現讀G5,其實上到高小的小朋友都是自己做power point和自己上網找資料,所以做父母跟本唔需要太擔心,放手比小朋友自己學習,對他們日後發展更有幫助。

其實Wkf中學部開始有少少改變,除了DSE課程提供,學校在2016-17開始在G11和G12提供GCE A level/IGCSE比小朋友選擇,所以有心放小朋友在Wkf讀的家長請留意。

‹ 上一主題|下一主題