用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K3學習進度
樓主: EudyptulaMinor
go

K3學習進度 [複製鏈接]

timzoeydon 發表於 20-9-17 00:19
其實識幾多真係視乎家長出幾多力去教
其實小朋友跟學校課程只係識最基本,你想要小朋友成績好,點樣都要家 ...

你個小朋友好叻,你教得好好呀~
我之前真係冇要小朋友溫習,直至k2停課我先開始跟,可能我方法唔啱,我未搵到一個有效嘅方法去教小朋友,我買過坊間練習,佢做過幾本表示唔想再做,我就參考網上資料出d worksheet俾佢做,因為我出worksheet圖畫多題目少佢都鍾意做嘅,但我就好似好冇方向唔知應該出d咩教d咩…… 做成佢弱嘅積弱,佢有興趣嘅就超前,有偏科問題。
我好想佢愉快學習,唔想俾佢覺得讀書係壓力係唔開心,於是我好似顧此失彼,佢學習開心但進度就慢。
佢性格內向,鍾意畫畫但唔肯去畫班,我就自己上YouTube 睇完教佢,咁一定冇出去學咁好,只係佢畫得開心,佢冇任何cert,我直到報小學先發現呢個係一個問題,因為學校眼中,我小朋友係咩都唔識……
升小銜接我會努力呢一年希望追到幾多得幾多,等佢小一唔會太大學習壓力

kisani 發表於 20-9-16 23:10
k2,k3大人小朋友有升學壓力係會辛苦少少...不過我地冇外補又冇操考試冇狂做練習,其實只係keep住每晚恆常 ...

我有同佢玩過類似你講字卡嘅玩法,我就寫一堆字出嚟,叫佢幫我搵出我要嘅字,不過佢始終唔係好認得d字。佢寫字會有時左右調轉(應該寫左邊嘅部手會寫咗去右邊),6 9 b d呢d相似嘅就更加成日認錯,老師就話年紀仲細出現呢d問題係好正常。
我有間中陪佢寫日記,都係寫一句,例如 「今天下雨了。」但佢成日唔記得,要我寫一次俾佢抄,係唔係我方法唔啱? 佢係專注力高嘅小朋友,佢專心做一樣嘢可以坐喺度幾個鐘,佢受教嘅,你教佢就乖乖坐好聽你教,幾唔願意佢都唔會自己走咗去,因為佢唔反抗,所以我要就住唔好唔覺意俾咗太大讀書壓力佢。

kisani 發表於 20-9-16 22:54
字卡我地用新雅識字樂趣多連埋塊板果set,冇圖架,每次一口氣排滿塊板認讀十幾個單字咁,每隔幾日轉一次咁 ...

點解可以直接去ORT lvl5? 好多字喎~ 我讀故事讀到lvl 4,我女讀嘅就lvl2,ORT故事係好好睇,其實我都係開始咗冇耐,佢好有興趣,一日要我讀好多本,lvl2佢已經有字讀唔到,不過句子唔多,每句都好相似,咁佢每日讀幾本學幾個字都ok嘅,佢自己都有滿足感。睇卡通開eng sub我又未試過喎,等我又試下先,可能真係會幫到佢認字,特別係d sight word,phonics拼唔出讀音果d字
多謝你分享,我會繼續努力!

EudyptulaMinor 發表於 20-9-17 08:39
我有同佢玩過類似你講字卡嘅玩法,我就寫一堆字出嚟,叫佢幫我搵出我要嘅字,不過佢始終唔係好認得d字。佢 ...
每個小朋友嘅性格同興趣都唔同,適合唔同教學方法。可能我小朋友自細對中文嘅語感已好好同記性好,對中文字好感興趣,會自己認車站名路牌標示嘅名同學名等,到我k1下學期開波同佢認字卡已覺得佢係好ready.  至於英文佢係聽得明但語感冇中文咁好,我地好似k2先黎起步認讀,之前都係睇圖書。或者你試下諗計提升佢對中文字嘅興趣先,象形文字點演變到現今文字,咩叫獨體字同左右/上下/左中右結構字依d先。雖然我一向唔太buy基礎漢字500依套書 但可能啱你地case. 你試下買一套返去睇,佢類似ORT咁所學嘅字會慢慢build up上去。

EudyptulaMinor 發表於 20-9-17 08:47
點解可以直接去ORT lvl5? 好多字喎~ 我讀故事讀到lvl 4,我女讀嘅就lvl2,ORT故事係好好睇,其實我都係開 ...
唔係叫你而家睇ORT lvl5呀,係而家9-12月先記熟sight words同starter & mover個vocab list先(停ORT),  有時間就睇netflix cartoon, 到1月先由ORT lvl5直接開始睇同每晚讀半本,一日中一日英咁讀出聲。假如你年底前完成到以上target咁照計1月開始睇lvl5係識讀冇咩難度。

kisani 發表於 20-9-17 10:09
唔係叫你而家睇ORT lvl5呀,係而家9-12月先記熟sight words同starter & mover個vocab list先(停ORT),  有時 ...

想請問下你冇考starter 同mover 嘅話,除咗認之外,你會唔會串埋啲字架?

另回一回樓主,如Kisani 講,可以試下買26 weeks 果套練習,做得有系統,最緊要印刷精美,小朋友應該鐘意做。出面有啲練習個款真係比較悶,小朋友難有興趣

lollylolly 發表於 20-9-17 10:38
想請問下你冇考starter 同mover 嘅話,除咗認之外,你會唔會串埋啲字架?

另回一回樓主,如Kisani 講,可 ...

k3上學期直私面試階段我地冇點串字, 我地拎私小OFFER一心只為作大抽獎backup. 但如果你想入APS, SMC, SFA依類, 或者將來打算報名女津小St Mary依d出名叩門考筆試就緊係要串埋字啦. 只係大部份津小叩門都只要求小朋友認讀中英生字或者讀文章咁, 唔洗考執筆寫字(除左自己名), 最多口頭考下你串starter vocab list ge 生字例如one to twenty, family依D. 所以4,5月開始都有同佢串下生字咁. 我地本身都買左套jolly phonics family set係比家長同小朋友自學blending, 至少佢本身識拼音而家串字唔辛苦.

我覺行傑思出果套幼稚園英文練習都相當唔錯,我個女都好鍾意做

我買過26w、新雅愉快學寫字&新雅5合1,不過我女都話唔鍾意,上半年每樣都做咗兩本,我就冇再勉強佢繼續啦,我覺得26w係印刷最靚,我覺得有可能細佬搞搞震影響到佢嘅,依家我自己print worksheet細佬以為媽咪整嘢出嚟玩,佢哋兩個就會爭,自然就兩個都好想得到份功課 其實我都係print黑白

kisani 發表於 20-9-17 11:12
k3上學期直私面試階段我地冇點串字, 我地拎私小OFFER一心只為作大抽獎backup. 但如果你想入APS, SMC, SFA ...

我想私立有offer再去大抽獎,不過睇嚟趕唔切谷佢啦,當係攞d面試經驗備戰叩門,本來我哋係一心入津校,冇st mary咁勁,只係大約6成升英中嘅地區一線,後來了解過覺得入到機會好微,主要係小朋友唔擅長表現自己,所以就想早d嘅時候就報多幾間學校多幾個機會,亦可俾小朋友心理準備咩係面試。我個心到依家,真係有私小offer我就唔想叩門啦,真係好攰~

feifei_baby 發表於 20-9-17 11:20
我覺行傑思出果套幼稚園英文練習都相當唔錯,我個女都好鍾意做

傑思係邊本?可唔可以形容下個封面?

kisani 發表於 20-9-17 10:09
唔係叫你而家睇ORT lvl5呀,係而家9-12月先記熟sight words同starter & mover個vocab list先(停ORT),  有時 ...

我有目標啦~ target就去到今年年底認哂d字先! 多謝你嘅建議~ 我會同阿女一齊努力~

EudyptulaMinor 發表於 20-9-17 16:28
傑思係邊本?可唔可以形容下個封面?

傑思出嘅幼稚園補充我幾乎買哂,小學嘅中、英補充也相當不錯。我細女都k3,疫情開始時,佢睇緊ort2,而家已經睇到ort6,靠的是同步學sightwords(我喺淘寶買了工作紙)同放棄學咗年幾嘅rwi,改請上門老師加快phonics進程。

feifei_baby 發表於 20-9-17 17:14
傑思出嘅幼稚園補充我幾乎買哂,小學嘅中、英補充也相當不錯。我細女都k3,疫情開始時,佢睇緊ort2,而家 ...

多謝你分享~
想問下你淘寶買嘅sightwords工作紙有冇用?我都有見到淘寶好多工作紙,我有諗過買,但係sightword要唔要靠多讀先有效?我最後淨係淘咗phonics一篇篇(cat on a mat)教小朋友讀果疊。

其實透過大量閱讀,自己會認得d字,同培養語感,儲詞彙。用做練習既時間,多睇幾本書,成效仲好。做練習目的係等佢知道有咁樣考佢既方法,多閱讀先係內功。

EudyptulaMinor 發表於 20-9-17 08:09
多謝你嘅分享
中英文係我讀書時嘅弱項,依家好似遺傳埋俾阿女 我諗係我教得唔好~ 我 ...

讀完千祈唔好寫。抄寫係成效最低的野。你同佢多閱讀多討論,我覺得佢知識,常識一定好。認字只係快慢各有不同。

chujojo 發表於 20-9-18 06:39
其實透過大量閱讀,自己會認得d字,同培養語感,儲詞彙。用做練習既時間,多睇幾本書,成效仲好。做練習目 ...

有啲小朋友透過閱讀會認到字,有啲未必,我大女由bb幾個月大開始每日伴讀,每日由幾本都十幾本都有,但去到k2,發現佢幾近係文盲。我由k2下學期開始俾sight words 練習同基礎漢字,先至儲到啲認字量,但升上小一初期都有啲吃力,不是每個小朋友都天資聰穎的。去到k3,做小小練習預備小一無可厚非,做練習同閱讀兩者冇衝突,家長肯花時間就得。

feifei_baby 發表於 20-9-18 07:34
有啲小朋友透過閱讀會認到字,有啲未必,我大女由bb幾個月大開始每日伴讀,每日由幾本都十幾本都有,但去 ...

我每日伴讀嘅書量都唔少,佢真係連封面幾隻字都唔認得,我諗要俾佢讀下認字卡。我女佢未必聰明,但一定唔蠢,數學好多時佢一教就明,同埋我以為佢唔識嘅嘢,我好出奇佢係識。呢度有家長提到要識英文月份,我冇落力教,屋企有個小朋友用嘅my calendar ,我間中會同佢一齊貼,d月份有好多個佢都識讀,我以為佢一個都唔識的。

chujojo 發表於 20-9-18 06:42
讀完千祈唔好寫。抄寫係成效最低的野。你同佢多閱讀多討論,我覺得佢知識,常識一定好。認字只係快慢各有 ...

我都會keep住伴讀,對於佢嚟講伴讀係樂趣,我自己都覺得當一個人能夠真心喜歡閱讀佢嘅大腦會大開吸收好多不同知識,我成日同佢講如果佢識字可以自己讀一定會覺得更加有趣同埋可以每日睇更多書。因為最近教佢phonics佢開始讀得到簡單英文,佢就無時無刻攞住ORT最簡單幾本自己睇。英文算係見到方向,中文點教我仲係好迷失,未捉到一個有效方法去幫佢。呢度大家介紹嘅方法我都會一一嘗試,希望梗有一樣啱佢。

EudyptulaMinor 發表於 20-9-18 08:43
我都會keep住伴讀,對於佢嚟講伴讀係樂趣,我自己都覺得當一個人能夠真心喜歡閱讀佢嘅大腦會大開吸收好多 ...

雖然伴讀認唔到太多字,但阿女講故事好好聽,語言組織也有幫助,所以係值得的。培養咗興趣,到識字多咗就自己拎書睇。
加緊認字對升小一好重要,小一除英文全部科目都用中文,認字量唔夠好吃力...
‹ 上一主題|下一主題