用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

k e c,

係呀, 我有個細女, 剛滿 4歲了, 不過由于太活躍, 所以都無帶出來見下大家...

周六或日, 多數去了外婆家, 我就只睇ruby, 可以透下.. 2個小朋友, 不是 1+1 = 2的, 吵起來, 要用 3倍以上的體力去應付

原來 9s 都 2 個呀, 我都唔知tim
Cassey 寫道:
rubyngan & marisayg,

家長日當日我都響流動壁報板睇到呢份"劉天賜曾到九龍塘小學一遊"文章, 覺得呢間學校無論師資, 校舍, 教育理念同方針, 學習風氣及紀律都兼顧得好平均.......相信學校能夠掌握到小朋友在學術, 運動, 藝術及創意潛能發揮到出嚟...... 我以前就無呢D咁優質條件嘅教育喇.......   希望呢一代真係要懂得珍惜.......

rubyngan,

嘜妳已經係兩子之母......嘩! 我真係好敬佩有兩個小朋友或以上嘅媽咪架  .............好似hhkk, sac.wen, 9s........未有盡錄.......

kc  
[quote]
rubyngan 寫道:
marisayg,

嘩, 睇完篇文章, 我覺得好開心能夠比亞女入讀這家小學, 而我也一早決定 細女都會讀這家     

hhkk,

唔該哂, mock test paper 收齊了 many thanks
[/quote]

Dear marisayg,

收到了, 但我無 opd 的, 打不開, 點搞好呢, 請指教.. 我是電腦白白的...
marisayg 寫道:
Dear rubyngan,

Please check email.

kc,

份意見書我交左了, 1 e 班有寫手冊, 叫記得交的
Cassey 寫道:
good afternoon everyone,

想問妳哋係唔係全部媽咪都.........記得交"家長日"嘅粉紅色意見書呀?...........寫手冊未有提及, 我又"思覺失調"睇佢唔到, 搞到亞囡無交三日.........希望今日唔好寫手冊欠交, 等聽朝交返...........亞囡好鬼驚......老師寫手冊架........   
kc

rubyngan,

2個小朋友, 不是 1+1 = 2的, 吵起來, 要用 3倍以上的體力去應付<-------------------雖然我得一個, 不過絕對明白!

原來 9s 都 2 個呀, 我都唔知tim<---------幣!!!! 爆響口tim........咮!!!!  唸兩下咒語先..........9s 妳睇我唔到, 妳睇我唔到..........   

由 rubyngan 於 2006-10-25 13:30:37

k e c,

係呀, 我有個細女, 剛滿 4歲了, 不過由于太活躍, 所以都無帶出來見下大家...

周六或日, 多數去了外婆家, 我就只睇ruby, 可以透下.. 2個小朋友, 不是 1+1 = 2的, 吵起來, 要用 3倍以上的體力去應付

原來 9s 都 2 個呀, 我都唔知tim

Marisayg,

Please forward a copy for me.  Thanks a lot!

marisayg,

都麻煩你 send 數學張習作紙比我, 我都好似無喎

我囝囝這幾天發燒,無返學,
marisayg唔提都唔知道今日考說話同聆聽,無返學點算好?   
我又驚佢跟唔上,好擔心呀   

報到先
搬新屋, 拜下五角先

保佑大家安居樂業,順順利利,小朋友學業進步,聽教聽話....

marisa,
多謝你篇文章

hi marisayg,

好高興你把劉天賜所寫的文章給大家分享, 看完後令我對學校的歷史更了解, 我一直對這間學校的評價都很高, 可能有兩間學校作比較啦. 最遺憾是沒有中學直上. 如果唔係就更好了.    

報到!!

mp,
你個拜五角, 笑C我呀!!

ruby_cheng
有無可以幫到手嘅?  印象中這兩天功課不算多.  不用太擔心, 有病要有足夠休息才行. 希望佢快的痊癒!!      

Marisa,
點解我印象中無數學果張嘅?  等我今晚再check一下, 可能到時要麻煩你啦!!
先行

話時話, 有無mama探聽到"說話同聆聽" 考的嘜, 點搞作架??   

marisa,
你好叻!點揾到架!!  多謝分享.  等我copy低, 今晚讀俾阿仔聽先.

MyJade,

好似一輪唔見你上黎啦!  好開心今日你響度.  原來今個星期唔使返運動綜合班, 見唔到你同仔仔啦.  今日又係Lego,唔知佢地玩得開不開心呢?    

How about fax to you?

marisayg

Dear marisayg,

收到了, 但我無 opd 的, 打不開, 點搞好呢, 請指教.. 我是電腦白白的... [quote]

Please check email.
[/quote]

各位靚moms,

你哋個個都提今日考listerning, 點解我好似無收過呢個訊息咁嘅 你哋幾時知嫁,寫咗响邊樹呀

Dear gigi2,

劉天賜一共係成報寫咗9篇文章關於九龍塘小學,其中8篇我係網上揾到,另外個篇由hhkk貢獻出來。由於篇幅太長,我把它們的精華剪剪貼貼而成。

學校流動壁報板上有其中7篇,重點我已剪貼出來。另外兩篇學校沒有的,則全文貼出,沒有刪剪。

gigi2 寫道:
mariasyg,

Thank you for your sharing!  Very excellent!  Where do you get it?  I copied it for my husband to read tonight!     

mariasyg, hhkk

你哋貢獻好大呀   
[quote]
Dear gigi2,

劉天賜一共係成報寫咗9篇文章關於九龍塘小學,其中8篇我係網上揾到,另外個篇由hhkk貢獻出來。由於篇幅太長,我把它們的精華剪剪貼貼而成。

學校流動壁報板上有其中7篇,重點我已剪貼出來。另外兩篇學校沒有的,則全文貼出,沒有刪剪。

[quote]

Dear Oscarmama,

應該係25/10 中文說話及聆聽. 下次在29/11

23-27/10: Eng Comp. and Speak.
Eng listening 應在17/11
資料是在P1 Eng. Assessment Dates 同"中作, 聆聽,說話及中默評估日期"果張note度.  應該已貼在小朋友手冊內.

oscarmama 寫道:
各位靚moms,

你哋個個都提今日考listerning, 點解我好似無收過呢個訊息咁嘅 你哋幾時知嫁,寫咗响邊樹呀

Hi ruby-cheng,

唔好擔心! 最緊要是身體嗎! 你可以和老師傾下或有得補考呢! 又或在平均分上除少次呢! 總之叫仔仔休息多d啦! 保重身體要緊呀!   

LO1

係喎...! 我成日以為佢係上堂一部份,我剩係睇默書咋,嗰d計吾計分嫁? 不過都無得温嘅....

[quote]
Leona01 寫道:
Dear Oscarmama,

應該係25/10 中文說話及聆聽. 下次在29/11

23-27/10: Eng Comp. and Speak.
Eng listening 應在17/11
資料是在P1 Eng. Assement Dates 同中作, 聆聽,說話及中默果張note度.  應該已貼在小朋友手冊內.

[quote]

hi Leona01,

其實我日日也有上黎, 但我非常忙, 因阿女要測驗, 所以之可得個望字. 你們可以停, 但我無得停. 朝6晚1.      
‹ 上一主題|下一主題