用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: makfr
go

G1 English Group [複製鏈接]

回覆 # 的文章

多謝你的安慰, 但近個半星期真的見過 d ws...連紙仔都無張

淨係做spelling已經覺得有點吃不消,如phonics都要返屋企做,咁我就暈la!
原帖由 b722795 於 08-9-24 15:05 發表
多謝你的安慰, 但近個半星期真的見過 d ws...連紙仔都無張

絕對同意!    

原帖由 makfr 於 08-9-24 15:33 發表
淨係做spelling已經覺得有點吃不消,如phonics都要返屋企做,咁我就暈la!

你地個組真的慘, 我亞 b 在星期一 (22/9) 第一次做 spelling 書兩頁, 佢日日都話係學校做晒喇

有同感,佢逢tue個日番黎就一定有呢樣功課做,做一個chapter (即2頁) 起碼一個鐘,即昨晚都要做,好在今天打風唔駛番,唔係佢實唔夠訓。

p.s. 我而家每次會影底佢做過的exercise,得閒要同佢溫下,我覺得佢會dictation and 最怕佢突然整個assessment你嘆!!! 最慘係佢計左分你又唔知喎...

原帖由 makfr 於 08-9-24 15:33 發表

原帖由 b722795 於 08-9-24 15:05 發表

唔使擔心,我個仔一樣無帶過d ws返來.

原帖由 小學生 於 08-9-24 17:31 發表
有同感,佢逢tue個日番黎就一定有呢樣功課做,做一個chapter (即2頁) 起碼一個鐘,即昨晚都要做,好在今天打風唔駛番,唔係佢實唔夠訓。

p.s. 我而家每次會影底佢做過的exercise,得閒要同佢溫下,我覺得佢會dictation and 最怕佢 ...

唔好咁緊張啦!如果默書係會一早派定個list比你架.上年就係默返佢地果個星期學ge字.如:現在教緊”d”words,咁就會默spelling books果十個d words囉.好易,唔難的.

我有小小緊張啦 因為每次做完本書交番去老師都會收起改簿,至星期二上堂才會派番,咁我唔可以利用weekend的時間教佢囉。

我都估到係會默每個unit的10個字,所以我只係影底個版,方便我得閒教下佢,唔駛臨時再同佢溫,因為平日放學做完功課真係無物時間剩。唔想到時佢又眼訓我又忟憎。

咁請問知唔知大約會幾時開始有默書呢?? 我見佢巳做到unit4 (d words),下個unit係theme word 1-10。

原帖由 Allie 於 08-9-24 17:38 發表

唔好咁緊張啦!如果默書係會一早派定個list比你架.上年就係默返佢地果個星期學ge字.如:現在教緊”d”words,咁就會默spelling books果十個d words囉.好易,唔難的. ...

多謝提醒咗,幼稚園嗰時我都有mark低同佢温吓家,但都會好多時唔記得;而家仲更加要啦.等本書番咗嚟都要做番先.

Thanks,

原帖由 小學生 於 08-9-24 17:55 發表
我有小小緊張啦 因為每次做完本書交番去老師都會收起改簿,至星期二上堂才會派番,咁我唔可以利用weekend的時間教佢囉。

我都估到係會默每個unit的10個字,所以我只係影底個版,方便我得閒教下佢,唔駛臨時再同佢溫,因為平 ...

都想知道學咗d乜, 帶都無帶過 phonic 返屋企, 更何況想同佢温吓..

不過, 問過仔仔, 暫時都無乜大問題, 當ok啦...

原帖由 makfr 於 08-9-24 13:48 發表
b722795,

可能老師見本phonics咁厚,幫手keep住啫,上堂要用咪撕出來囉...唔使咁担心la.

我個 b 係踢一踢才動的人, 每日放學回到家只是吃同玩.

當我檢查功課時知有咩未做, 而佢就10分鐘內完成一樣, 只是有時 d 理解唔係好明用多左時間.:time:

其實我個B都係理解方面花我比較多時間去解釋,如只是寫字,基本上好快攪掂.

嘩,你叫佢10分鐘內完成一樣,我個b就未必得la,因為佢寫咗少少就問東問西,有時就講學校d嘢,叫極佢唔好講,佢停咗再寫少少又再問過,比佢激C....問佢學校d嘢,就話唔知道、唔記得...專係在做功課時间黎講:;pppp:
原帖由 b722795 於 08-9-25 09:06 發表

當我檢查功課時知有咩未做, 而佢就10分鐘內完成一樣, 只是有時 d 理解唔係好明用多左時間.:time: ...

其實我個B都係理解方面花我比較多時間去解釋,如只是寫字,基本上好快攪掂.

嘩,你叫佢10分鐘內完成一樣,我個b就未必得la,因為佢寫咗少少就問東問西,有時就講學校d嘢,叫極佢唔好講,佢停咗再寫少少又再問過,比佢激C....問佢學校d嘢,就話唔知道、唔記得...專係在做功課時间黎講:;pppp:
原帖由 b722795 於 08-9-25 09:06 發表

當我檢查功課時知有咩未做, 而佢就10分鐘內完成一樣, 只是有時 d 理解唔係好明用多左時間.:time: ...

唔知係唔係囝囝就係咁家,我個仔都一樣,做做吓就會同講其它佢諗起嘅嘢,叫佢做埋先講,轉頭又嚟過,成日都比佢激親,都唔知幾時至改?

原帖由 makfr 於 08-9-25 09:50 發表

嘩,你叫佢10分鐘內完成一樣,我個b就未必得la,因為佢寫咗少少就問東問西,有時就講學校d嘢,叫極佢唔好講,佢停咗再寫少少又再問過,比佢激C....問佢學校d ...

我個出名口水佬, 講多過做.
佢無野叻, 叻在把口, 幼稚園時的老師/姐姐都比佢...

小學生,
我都唔知幾時先開始默書.  不過一定會預早出notice, 放心.  其實佢個默書都係主要test佢地識唔識分果d字發音的分別, 因為有好多d音都會好相近.

嘩, 同我個仔一模一樣呀!  連多咀果樣都係一樣.  真係要介紹佢地兩個識先得!

我仔仔都係一樣, 唔嗲唔吊咁...

男仔都係差唔多, 女仔可能好d...

原帖由 makfr 於 08-9-25 09:50 發表

嘩,你叫佢10分鐘內完成一樣,我個b就未必得la,因為佢寫咗少少就問東問西,有時就講學校d嘢,叫極佢唔好講,佢停咗再寫少少又再問過,比佢激C....問佢學校d ...

讀小一仲會喊到嘔 ? 你個仔咁好戲, 好勁呀 ....

原帖由 yok 於 08-9-25 12:19 發表
每日仔都等我回家6:00才開始工程,星期二個日,做完英文2頁工課加解釋用了1小時,再做LA工作紙時仔已發爛,話老師話下堂交,他已好倦不想做,但明明網上工課寫明天交,當然不放過他啦,點知他出絕招哭到嘔 ,幾經辛苦才 ...

Yok,

你可以6:00返倒屋企開始做巳經好好la, 我要成7:00 or later先返倒....我唯有remote control, 叫個仔在我返到家前做咁d功課,如果唔識,打比我問.....做得幾多得幾多,要爭取時間嘛!

另,你可試下同呀仔協議,complete咗一樣功課便可休息5-10mins,然後再做。
原帖由 yok 於 08-9-25 12:19 發表
每日仔都等我回家6:00才開始工課,星期二個日,做完英文2頁工課加解釋用了1小時,再做LA工作紙時仔已發爛,話老師話下堂交,他已好倦不想做,但明明網上工課寫明天交,當然不放過他啦,點知他出絕招哭到嘔 ,幾經辛苦才 ...
‹ 上一主題|下一主題