用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角咀天主教小學(海帆道)家長會
go

大角咀天主教小學(海帆道)家長會 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道)家長會

我想問如果得十五分, 甘有無 機會呢? 英文科是否用英語或外國老師呢?

HMTB11 :

我唔清楚15分得唔得喎,但我知今年80個位中,有42是必收生,只有38個位是計分.

英文科是用英語教的,我個仔的班主任是英文老師,連收功課和早讀都有用英文,但因程度參差,都有用中文解釋一下他們不明的地方.一星期有一堂外籍老師教phonic,校長很認真的,因上一位外籍老師太重愛爾蘭音(accent),用了一個月便'炒'了.數學也有用英文的工作紙,但考試不用考.

小孩子的天空,

多謝你嘅意見.我都好希望個女可以入到呢間學校,希望董先生唔好亂玩嘢,將個教育制度改到唔知似嘜    成日講兩文三語,結果兩頭唔到岸   

Bowiema 及小孩的天空:

十二月三日, 我老公會同我個女去參加親子遊戲. 據我個女話小孩的天空個仔會同佢老豆去. 你地會參加那項比賽?  

小朋友考麻聽日試, 你地會帶佢地去邊度玩? 有冇去到中環嗰個芬蘭村?

lam2hei,

我無特別報d games 呀!

我都想weekend帶佢地去central睇下. 你囡囡話測驗識唔識呀?? 測埋明天終於測完lak.......

係勒! 請問逢星期五最後兩堂
課外活動, 學生係做什麼活動?

昨日, 派番中文測驗約
80分. 但我個女英文比較
弱! 今個星期五晚可能會中環
鬆一鬆!

lam2hei,

星期五最後兩堂課外活動好似都係捉下棋, 睇圖書, 有時學校有d活動會在禮堂攪.

hi bowiema, lam2hei:

我送完飯返來了!

我個仔星期五課外活動是去社工到上小螞蟻(EQ班),在課室內的課外活動我不知道是做什麼.

星期五我兩公婆都會去.

明天測常識都幾難,太多生字!!!!!大家加油!

小孩子的天空,

時間真係緊迫, 又要趕返去接放學.

小孩的天空,
你都係住係附的嗎? 通常你
煮什麼飯比個仔吃? 你仲
忙過我同bowiema喎! 星期五, 你
三人行會參加什麼項目?  

lam2hei:

我住天水圍   好遠....佢腸胃唔適應,我只好一月帶一個月食帆船啦,因他不適應食太多meat.

今日他比ms tong罰留堂,5:00後才湊他,我快給他氣死! :evil:

小孩子的天空,
好遠喎, 你真係
辛苦! 有冇唸過用保
暖飯壺, 早上比個仔帶麻返學?
好彩, 依家有
西鐵, 你係咪係
南昌站出入? 我老公揍女返學後都會用
南昌站返工的. 所以我都好緊張嗰處既
交通! 我以前都係家住
Tuen Mun. 依家住
佐敦. 聽講學校d飯盒好
難吃! 但我個女冇
投訴難吃. 為
方便, 只有繼續幫襯!  

lam2hei,

但是我個仔話好好食wor....仲話唔帶小食要留番個肚食lunch 呀!!  

小孩子的天空,
點解要罰佢留堂呀???

小孩子的天空 寫道:
hi bowiema, lam2hei:

我送完飯返來了!

小孩子的天空 ,

你好偉大呀,住天水圍送飯去大角咀!!!!!我都係住元朗區嫁

你小朋友係咪搭西鐡返學嫁??車程要幾耐呢?我屋企去錦上路站約15分鐘,錦上路4個站到南昌,加埋步行時間,唔知使唔使一個鐘呢??

彤彤嫲嫲住旺角,兼返開舊校間聖堂,所以極力推薦呢間學校.如無必要,我都想個女每晚返屋企,唔使係嫲嫲到住. 純粹八掛,你點解揀咁遠嘅學校嘅??

bird-bird,

今朝我地返晒學校參加親子遊戲日呀!! 好好玩, 好開心呀....

你地就好啦! 有冇玩到
出汗? 佢地兩個都玩到
出汗! 我老公有打
藍球. 仲話唔夠
d先生打! 我個女又話:[原來小孩的天空個老公
跑得好快架! 不過, 真係
好好玩喎!

lam2hei,

mud 原來你hubby有打籃球呀?? 佢地打得好精彩呀!! 今朝都幾熱, 太陽伯伯成日都走出來同我地一齊玩呀!!!

我聽d老師話, 今次maths測驗所有同學都ma ma 地, 老師話今次份paper出得有d"橋妙"......adrian果班仲未派.....真係有d腳震......

bird-bird,
你講到你好似出年就要
帶個女番學咁. 不過,
啱既...呢日好快
黎架...問多d,知多d,到時
輕鬆d!其實, 仲有
幾年時間, 好多野都
在變! 希望唔變既...係
1)董事長唔好再係教育上再成日變;
2)你現時既決定唔會變...因為呢間係好學校!
另, 你知唔知上午同校下午校的舊生分...係分開計?

bird-bird:

由你家到學校要:15+15車程+5步行.我想不用到嫲嫲家住.
我每天都是7:30出門口,8:10-8:15到,學校8:30先打鍾.我揀咁遠嘅學校其一是這校校風很好,派位又不俗.其二是天水圍太多新移民,我擔心日後的青少年問題會很嚴重.你揀了幼稚園未呀?我個仔是肖珍畢業的,這校的老師真的很有愛心,可作考慮之列.

lam2hei:

我今天已見到你先生,我同你個女說:又見唔到你媽咪!佢好可愛地看住我奸笑........ . 你個女有冇同你講我個仔日日跑來跑去, 哈!哈!有其子必有其父.

Bowiema:

今天真的好哂,我地p.1c,d,e冇摭冇擋,我唸都要做返幾張美白mask!!!!
maths份卷出了一些類似方程式的數,都有d難度.

Why not take the school bus ? How is fee for school bus ? I also trend to apply this school next year.

Parents, could you please give me comment for this school.

小孩子的天空 寫道:
bird-bird:

由你家到學校要:15+15車程+5步行.我想不用到嫲嫲家住.
我每天都是7:30出門口,8:10-8:15到,學校8:30先打鍾.我揀咁遠嘅學校其一是這校校風很好,派位又不俗.其二是天水圍太多新移民,我擔心日後的青少年問題會很嚴重.你揀了幼稚園未呀?我個仔是肖珍畢業的,這校的老師真的很有愛心,可作考慮之列.

lam2hei:

我今天已見到你先生,我同你個女說:又見唔到你媽咪!佢好可愛地看住我奸笑........ . 你個女有冇同你講我個仔日日跑來跑去, 哈!哈!有其子必有其父.

Bowiema:

今天真的好哂,我地p.1c,d,e冇摭冇擋,我唸都要做返幾張美白mask!!!!
maths份卷出了一些類似方程式的數,都有d難度.
‹ 上一主題|下一主題