用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療
樓主: st213
go

[聽/語障] 言語治療 [複製鏈接]

Re: 言語治療

twobbma,

2歲2個月的小朋友說話時發音不正確是很正常的, 而且你所提及的那些音, 也真的是要大一點才能掌握的語音. 你不用擔心!

Dear st213,

Thank you very much!

Hello st213,

我個仔剛 5 歲, 朋友, 家人, 醫生都有同我講話佢講野唔正, 尤其係 3 字等等發音都講唔到, 仔仔平時好多野講, 不過好多時發音都真係有少少問題, 以前以為佢仲細, 大過會有改善, 不過依家都成 5 歲喇, 仔仔都好遲先講野, 3 歲先識講野, 唔知會唔會工人揍佢, 跟左 d 工人講野個種唔太清楚既廣東話呢 ? 醫生叫我搵 d 言語治療俾佢上 course, 唔知有冇好介紹呀 ?????? :cry:

Dear st213,

My son is 2yr5mon now.  He spoke very very little bit before 2.  Now, he is in half day nursery since Sep 04.  He can speak 2 word now, e.g. daddy car, I eat , occasionally, I want eat, Mummy work ......  But very seldom he speaks sentence.  He repeats more of what we said recently.  Is he OK at this stage?

At what stage should I be alert that we have to find further consultation?

Thanks.

Dear st213,

FYI.  In fact, he talks a lot `baby language' for the whole day, the language is in `full - long sentence'.  Occasionally, we will understand parts of that as `sister' .....,  `daddy' ....., something or somebody we may guess what he is talking.

Is he OK?

Thanks.

我用一條繩和幾個夾,掛住d咭叫佢拿, 當一個遊戲, 她很受樂呀, try
承承媽媽 寫道:
st213,
我個仔上個月中見了言語治療師,上完課後要他做訓練,其中一個是讓他看圖咭或實物,告訴他那是甚麼,之後再叫他拿一件/一張指定的圖咭,但他不肯合作,而且只將圖咭排列...... :evil:  :evil: 不讓他排就發脾四!
但另外兩個訓練他都肯做,就是給他東西前要他說:媽媽俾和講一些單字如:倒.

有甚麼方法可以使他合作的做圖咭/實物訓練?
(我個仔兩歲9個月,有返幼兒園正常位)

st213
我個囡e家2歲10個月, 但講野有好多懶音, 想請問有咩方法,可以令佢講得正d??? 我試過講多幾次, 叫佢重覆講都係無效....咁駛唔駛搵言語治療???

不過佢未返nursery 之前仲差, 大多數講bb 話. e家就無啦.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Hi may9wsm,

你說你仔仔講唔到個 "3" 字, 係咪發唔到 /s/ 音 (例如: "水", "笑", "蛇", "書"等) ? 如果到 5 歲都未能正確發到 /s/ 音, 最好是找言語治療師做評估, 看看是否需要做訓練...

你有否排緊政府的服務 (如評估中心/醫院), 如你需要更多資料, 你可 email 給我.

希望幫到你!

hi flysss,

你的資料比較少, 很難說是否 ok. 一般來說, 兩歲以上的小朋友會開始學習說一些短句甚至句子, 你所說的情況, 你仔仔都算 ok. 但還要留意他懂說的詞語的數量, 以及他多數是只是模仿別人的說話, 還是他會主動及有效地表達他自己的需要?

你試試觀察多三四個月, 看看他的語言發展進度如何. 又或者你可以 email 給我再詳細一點告訴我他平時的表現.

sister 寫道:
我用一條繩和幾個夾,掛住d咭叫佢拿, 當一個遊戲, 她很受樂呀, try

記著要多給她讚賞啊!  

jennie,

2 歲 10 個月發音未成熟是正常的啊! 她說得不清楚時, 你清晰地給予示範便已很足夠了, 不用要她不斷重覆, 否則可能有反效果.

如果你真的很擔心, 試試告訴我, 她說不清楚的是那些字音? 其實一般來說, 三歲之後小朋友才開始學會不同的語音, 而發音的發展會持續到 5/6 歲才會完成.

st213,

pls check PM, many thanks !

may9wsm

Dear st213,

Thanks for your reply.  

My son speaks more in this week.  e.g. 呢碟我

may9wsm,

收到 ~ 已覆  

flysss,

聽你咁講, 你仔仔都 ok 呀. 繼續留意佢有冇漸漸學多左詞語, 同埋慢慢會變成多用短句就 ok ~  

Please check PM. Thousand thanks!!

Hi julial,

Replied your pm. Please check. :)

Check PM again.

Million thanks!

ST213
唔該你呀!! 咁我再觀察O下啦, 或者我太心急都未定.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Dear st213,

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題