用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Closed
樓主: lok1029
go

Closed [複製鏈接]

回覆:大包大人 的帖子

沒有濕疹。但如你仔有濕疹,仲更加唔好打。

引用:沒有濕疹。但如你仔有濕疹,仲更加唔好打。

原帖由 Kyle 於 15-07-05 發表
沒有濕疹。但如你仔有濕疹,仲更加唔好打。
醫生話係口水癬
我諗我都會check埋食物鏈驗血先
其實唔打學校係咪真係唔收?

有啲學校唔睇針咭既。亦可以問一個叫shareholder?? 咁上下既人,亦可以上免疫針協會download 封信話唔打針既理由給學校睇下收唔收。亦可以搏下大霧.....  但成唔成功唔敢包了。

引用:+本帖最後由+Kyle+於+15-7-5+21:27+編輯+\

原帖由 Kyle 於 15-07-05 發表

有啲學校唔睇針咭既。亦可以問一個叫shareholder?? 咁上下既人, ...
可以pm你嗎?

我大A打齊針,都係約一歳半發覺唔妥,雖然沒有針後高燒或出疹。於是我沒有給小B打MMR,有幼兒園收佢,但開學後有衛生署姑娘去學校check針咭,於是學校同衛生署先後打來提我同小B補針,我們向校方婉轉解釋過後寫了封信说四歲後才考慮打番MMR,譲校方向衛生署交差。现在小B3歲了,考慮中⋯

引用:我大A打齊針,都係約一歳半發覺唔妥,雖然沒

原帖由 muimui5 於 15-07-05 發表
我大A打齊針,都係約一歳半發覺唔妥,雖然沒有針後高燒或出疹。於是我沒有給小B打MMR,有幼兒園收佢,但開學 ...
幼兒園收時有check針卡嗎?定其實佢地唔會睇打齊未?

我大A打齊針,都係約一歳半發覺唔妥,雖然沒有針後高燒或出疹。於是我沒有給小B打MMR,有幼兒園收佢,但開學 ...
請教你係只冇打mmr?其他呢?
我諗緊1歲後全部唔打

謝謝你分享

回覆 muimui5 的帖子

你有無同學校提過大囡都係a?
你大囡係咪番緊特校,現在情況如何?語言,社交,智能,情緒有改善嗎?
細囡有無學左家姐d衰野?

如果當初知道MMR有風險,我都唔會俾個仔打,現在也不能回頭。

藥廠道歉新聞重温:

http://www.metrohk.com.hk/?cmd=detail&id=194161

http://news.sinchew.com.my/node/259602

回覆:Kyle 的帖子

Kyle睇返你話小朋友成日咬玩具會中鉛毒、點算呢?我見我仔有咬
係咪全部唔俾定膠個d可以?
我發現之前有一個甩左少少色、好擔心佢吞左落肚、擔心屎

大包大人 發表於 15-7-7 13:21
Kyle睇返你話小朋友成日咬玩具會中鉛毒、點算呢?我見我仔有咬
係咪全部唔俾定膠個d可以?
我發現之前有一 ...

睇住佢玩囉! 唔知安唔安全喎, 而家啲玩具大陸造. 有些有證書話物料安全, 但張證書可能是假. 我細個暑期工做玩具廠, 見過老板叫秘書造假.

引用:Quote:大包大人+發表於+15-7-7+13:21+Kyle

原帖由 Kyle 於 15-07-07 發表
睇住佢玩囉! 唔知安唔安全喎, 而家啲玩具大陸造. 有些有證書話物料安全, 但張證書可能是假. 我細個暑期工 ...
明白
另外睇完你講覺得對小朋友安全都應該換晒屋企廚具同餐具
另外請問你、你覺得洗頭同沐浴係咪都需要轉?有推薦嗎?

回覆 大包大人 的帖子

洗頭和沐浴易辦, 揀有機和gluten free. 你上iherb 慢慢揀.  而家香港好多藥房都入iherb 啲貨。Aveeno baby 週街都見到。 而家正常小朋友家長都好緊張, 個個B都用有機產品, 食有機食物, SEN 小朋友就更加需要食好住好著好。 

引用:回覆+大包大人+的帖子 洗頭和沐浴易辦,+揀

回覆 大包大人 的帖子

洗頭和沐浴易辦, 揀有機和gluten free. 你上iherb 慢慢揀.  而家香港好多藥房都入i ...
Aveeno我冇見佢係有機?定乍全線產品都好
感謝你

Aveeno baby 不是有機,你自己慢慢摷下,我用開那隻太大味,所以不介紹了。aveeno baby 隻 eczema moisturiser 幾好用。

引用:Aveeno+baby+不是有機,你自己慢慢摷下,我

Aveeno baby 不是有機,你自己慢慢摷下,我用開那隻太大味,所以不介紹了。aveeno baby 隻 eczema moisturi ...
知道
感謝你
覺得你真係好願意分享又幫人
祝福你仔仔

學校好像註冊時才收針咭副本的,我們沒有同學校講大A有病。
小B只是沒有打MMR,六合一,肺鏈,水痘都有打,都不算跟了大A的衰嘢,不過介片好像差過大A一點。
特校說大A需有脾氣,但在新生中算是under control。我看她多年來雖有進步,但是仍跟大隊愈差愈遠,很多時不及小B有紋路。

引用:學校好像註冊時才收針咭副本的,我們沒有同

原帖由 muimui5 於 15-07-07 發表
學校好像註冊時才收針咭副本的,我們沒有同學校講大A有病。
小B只是沒有打MMR,六合一,肺鏈,水痘都有打, ...
請問即係一歲針只沒有打mmr?
其他照打?

‹ 上一主題|下一主題