用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

Dear HS,

我明啦!!  多謝你的詳細解答. 睇黎我都要及早行動啦!!  :idea:  :idea:  :idea:  

[quote]
Huisys 寫道:
L01,

assume我地

kc點呀??  我仔仔都係出兩隻, 幸而未有大complain, 或有complain過我又借左聾耳陳隻耳??    ...  嘻嘻

醫生說阿仔不夠位生新牙, 現在兩隻牙牙成個V字0甘. 醫生話日後要箍牙啦 :cry:  :cry:

希望kc快點不痛, 享受新牙牙啦!!   

Cassey 寫道:
kc 一次過出緊兩隻大牙同一對門牙, 痛到佢喊左出嚟呀!

今日學校终於派咗本 Longman Welcome to English Textbook 2A 啦!

thank you.  等我返屋企望下先......

唔知女仔係咪爹D嘅呢, 佢真係喊得幾悽涼咁架.......

請問妳囝囝係咩情況要去睇醫生架?  我唔知駛唔駛同佢去check下呢?
Leona01 寫道:
kc點呀??  我仔仔都係出兩隻, 幸而未有大complain, 或有complain過我又借左聾耳陳隻耳??    ...  嘻嘻

醫生說阿仔不夠位生新牙, 現在兩隻牙牙成個V字0甘. 醫生話日後要箍牙啦 :cry:  :cry:

[quote]
Cassey 寫道:
[/quote]

Hi all mami,
今日派左英文Dict & Listening啦

Dear Casseymami,

今早我送囝囝去返學果時見到你囡囡好開心咁樣同我打招呼, 仲話俾我聽佢依家要出班房去跳繩, 之後我都見到佢係操場度同d同學仔玩得好開心...... 我唸你囡囡都係嗲你jet.....

Cassey 寫道:

請問妳囝囝係咩情況要去睇醫生架?  我唔知駛唔駛同佢去check下呢?
[quote]
Leona01 寫道:

[quote]
Cassey 寫道:
[/quote][/quote]

Dear all mami,

唉!呀仔仲未溫掂佢D中默ah,十個字裏六個錯,仲係一錯再錯,ranting: chair: 我見佢咁辛苦,都係唔敢迫得佢太緊,盡力而為算吧 : :
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

Dear Marisa,

打到中文啦!!      .  知道派左, 放下心頭大石,  感謝!
感謝!     
marisayg 寫道:
今日學校终於派咗本 Longman Welcome to English Textbook 2A 啦!

9s,
我個仔都

洋子,

條繩係佢話想買返學校跳嘅, 佢由前日叫到我尋晚, 我見經過書局同只係$10, 咪買囉, 唔知佢係唔係人有我有, 不過聽到妳咁講, 我放心d.......

佢尋晚知道我會拎飯俾佢, 都幾開心架, 頭先重問: 媽咪, 媽咪, 我聽日D牙仔重會痛噃..... , 妳哋話依家D奶粉勁呀, 定D電視勁呀哪!  

hs,
我冇訂呀!因為唔想

kc 都話想訂, 不過我覺得暫時佢同我都無辦法再抽時間出嚟, 閱讀其他嘢, 不過我有應成佢, 如果大家適應左依家後, 遲D俾佢訂返, 我稔到時可能已經P.2喇!

我都冇訂, 因為我都覺得我同埋囝囝再有任何時間和精力去睇呢些.....   

Cassey 寫道:
kc 都話想訂, 不過我覺得暫時佢同我都無辦法再抽時間出嚟, 閱讀其他嘢, 不過我有應成佢, 如果大家適應左依家後, 遲D俾佢訂返, 我稔到時可能已經P.2喇!

Dear kc ma,

我記得是阿仔話前面門牙很痛, 我初初望極都不見有異樣, 後來他繼續說痛, 我終於發現他長了新牙, 但位置很後和很偏, 加上等極都唔見原來的牙牙脫落. 自己又不敢亂幫他拔, 因為聽說如拔不好, 留下部分藏在牙床, 手尾很長. 便往醫生處拔順便檢查其他牙齒.  

醫生tum得阿仔很開心, 剝完我還帶他吃雪糕.  第二隻門牙長出來時, 阿仔堅持要看醫生咪又去0羅.     

不過醫生講很多小朋友預備心理不足, 見到牙醫用具會很驚. 所以她先warn up介紹了要用的工具給仔仔, 很有耐心, 所以他不太驚, 還覺得很有趣.

Cassey 寫道:

hi, sw, cassey and all mama,

放工了,即刻上嚟報到、遲到好過無到。

多謝你地嘅祝福.   
gif[/img][img align=left]_455.gif[/img]

Leona01,

我都唔知要點處理, 可否PM妳個牙醫俾我, 等囡囡可以去CHECK下. 唔該哂!
[quote]
Leona01 寫道:
Dear kc ma,

我記得是阿仔話前面門牙很痛, 我初初望極都不見有異樣, 後來他繼續說痛, 我終於發現他長了新牙, 但位置很後和很偏, 加上等極都唔見原來的牙牙脫落. 自己又不敢亂幫他拔, 因為聽說如拔不好, 留下部分藏在牙床, 手尾很長. 便往醫生處拔順便檢查其他牙齒.

唔好客氣啦!!!!!

呢到每一個媽咪都好關心大家嘅小朋友架, 好識分享同分憂架!!  

rowenaanson 寫道:
hi, sw, cassey and all mama,

放工了,即刻上嚟報到、遲到好過無到。

多謝你地嘅祝福.   

我要閃啦, 今晚同囡囡大戰中默後, 再上嚟吞下苦水....   

Dear all mami,

請問中默係咪剩默課文,即"小弟弟"及"兔子和鴨子"??
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!
‹ 上一主題|下一主題