用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

hinhinmummy﹐

軒軒叻叻呀﹐仲要係對住親戚﹐威威呀﹗   

JUSTJUST

係呀係呀, 吾駛佢地次次都當怪物甘望住軒軒

hinhinmummy

d投資有息收啦    

hinhinmummy 寫道:
吾係copy cat, 人地問佢野, 佢識答呀.............. 還要望住人講呀   
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

軒軒好叻仔呀!! Especially has eye contact when speak!!!        

hinhinmummy

hinhin真係叻仔,我都望有呢一日!!呵呵!!  

hinhinmummy:
軒軒真是好叻呀    
吾知我囝囝幾時呢????   

hinhinmummy,
軒軒有問有答,又望住人講,認真叻叻!!   

All,
上星期六, 老師call我滙報囝囝上學2weeks的情況, 佢話囝囝大致ok, 除咗最初去波波池玩時, 唔肯聽指示除鞋而lur地扭計, 到最后都肯除鞋落池外, 基本上無嘜大喊.  

聽故事時囝囝都肯坐定定大約5分鐘, 有時都會望住老師講故事.  還記得開學當日阿仔死都唔肯自己坐低聽故事又lur地, 要我抱住佢先好d, 所以聽到老師咁講都好開心.  另外老師話佢玩完玩具都肯收拾放回原位 .  
咁老師問開學后佢係家裡表現如何, 有無唔適應而表現反常.  我就話囝囝上學后都沒什麽大分別, 佢因為未識講嘢去表達自己想點, 所以有時比較忟及緊張,就放哂d手指入口喊.  老師話小朋友好多時都會咁, 就等佢慢慢適應.
下周中囝囝要在學校食lunch先放學, 所以老師都問咗d佢嘅飲食習慣以便安排.  
希望囝囝keep on 進步la.  

siue  

好多謝大家呀! 大家一齊努力呀, 44, 12312 只要努力好快有收成架啦

btw, 44你張大頭相個燈龍你整架? 好靚wor

等我又報告下呀仔開學後既情況.

仔仔今年升n3, 換了位新的I位老師, 因為舊的老師已升為中心主任.
新的I位老師看來很有經驗, 亦很交帶; 可能和舊有那位老師相識兩年, 之前仔仔讀n1時, 我時時陪仔仔上堂, 所以和老師已很熟絡; 相反, 和新這位老師以往只是點頭之交, 亦可能人人處事方式不同, 現在每事新老師都交帶一次.

襯今日放學, 就問下仔仔既情況.
我直接問: 佢(仔仔)依家會唔會亂出位?
老師答: 唔會. 佢理解其實幾好架, 好多野佢都明. 係除左有時玩桌面玩具時, 玩得耐佢就會行開. 老師會問番佢: 你想去邊呀? 仔仔會答: 我想玩另外一d玩具.
老師話呢個情況佢會接受, 因為果段時間其實都係俾小朋友玩.

所以..今天都好高興

mamee

mamee
仔仔有進步,叻仔      
mamee 寫道:
等我又報告下呀仔開學後既情況.

襯今日放學, 就問下仔仔既情況.
我直接問: 佢(仔仔)依家會唔會亂出位?
老師答: 唔會. 佢理解其實幾好架, 好多野佢都明. 係除左有時玩桌面玩具時, 玩得耐佢就會行開. 老師會問番佢: 你想去邊呀? 仔仔會答: 我想玩另外一d玩具.
老師話呢個情況佢會接受, 因為果段時間其實都係俾小朋友玩.

所以..今天都好高興

mamee

mamee,

It's a good start!  Keep on going!   

hinhinmummy

軒軒真係好叻!       

mamee

你有無同啊仔講下, 媽咪好開心, 等佢keep on.     

hinhinmummy & mamee,

仔仔們都叻叻, 大進步呢...     

相反地, 我仔仔近來有點停滯不前, 放暑假後更加曳左好多, 時時扭計, 發"蚊"憎, 任何事物都一定話"唔好"

兩歲半的小孩.....真難搞呢....

陸美媽

hinhinmummy,
hinhin 叻仔啊!

You and 44 抽中左社文小組, is it on Saturday?
Yu also join the Saturday 小幼苗.
Mickeyma
[quote]

軒都抽中左社文小組, 10月開始, 我無打去問過, but軒個書包仔夾住張收條比我, 我諗抽中左啦卦.

MICKYMA

係星期六呀, 我係得星期六先有時間陪軒軒去.  我係灣仔, 44係cw

你係灣仔?

Hinhinmummy,
賽馬會.但唔見灣仔有協康?

Me too.
我係得星期六先有時間陪軒軒去
Mickeyma

灣仔有協康架, 軒軒係果度返s位架麻

佢地叫健樂會呀

軒媽
astha都排灣仔協康,等住做軒軒既小師妹  

佢地叫健樂會呀

I see. we join 協康家長源中心的活動.
健樂會活動對外嗎?

佢地叫健樂會呀

mamee 會同你一起上喇~~~~~~~~~~~~~`

mickeyma 寫道:
I see. we join 協康家長源中心的活動.
健樂會活動對外嗎?
[quote]

佢地叫健樂會呀
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題