用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

恕我直言-不能用以溝通的所謂語言能力對孩子的整體發展是沒有太大的作用的...治本的方法...抱歉我想不到有其他捷徑...還是增加在指導下與同齡兒童互動的機會

原帖由 shanyeungbb 於 10-7-9 23:41 發表
謝謝 Dr.T。
小兒現時3歲2個月。他對文字很有興趣,能讀出不少英文及中文字。在語文及基本概念都能掌握,說話能說句子。可是他只會說他自己喜愛的話題,如動物、昆蟲、thomas and friends。他不懂如何主動與小朋友玩,可能此 ...

明白了, 謝謝Dr.T

原帖由 Dr.T 於 10-7-10 02:01 發表
恕我直言-不能用以溝通的所謂語言能力對孩子的整體發展是沒有太大的作用的...治本的方法...抱歉我想不到有其他捷徑...還是增加在指導下與同齡兒童互動的機會

...

對立性反抗症

Dr. T,

你好, 小兒六歲, 我懷疑他有Oppositional Defiant Disorder, 因看過相關資料, 情況十分相像, 請問有何途徑/方法可確定, 如有需要, 是否有治療?
Thousand Tks.

現時資訊流通迅速,很容易就可以找到與某些疾患相關的資料。但其實要確診是需要專業觀察及考慮多方面的因素,例如症狀出現了有多久,在那些情況下症狀會出現等等。所以即使孩子出現你網上找來的資料的情況也不要太擔心。

但如有懷疑,可請兒科專科醫生或專業心理學家轉介衛生署評估中心。當然亦可以找私人的。

原帖由 pop-rice 於 10-7-29 13:41 發表
Dr. T,

你好, 小兒六歲, 我懷疑他有Oppositional Defiant Disorder, 因看過相關資料, 情況十分相像, 請問有何途徑/方法可確定, 如有需要, 是否有治療?
Thousand Tks.

...

抱歉我都只是那一句...沒有正式親自見過小朋友不敢妄下判斷,尤其是這些似乎不同見過的人有不同說法的個案,文字是不能夠替代直接觀察。

從行為治療的角度會建議協助孩子進行一些他不會再有機會同時做自我刺激的行為...但如果他是智能如你所說是一般程度的話,那可以嘗試讓他知道其他人對他的行為的看法。

另一方面專注力問題好像不是由職業治療師診斷的...雖然他們通常會是治療團隊的一部分。

原帖由 pccmama 於 10-7-29 23:14 發表
Dr. T.
你好, 我個仔五歲半, 佢細個時曾被老師及一個私家醫生懷疑有自閉, 因種種行為及情況都符合, 但經過左幾年, 我地同佢在外做不同的訓練, 改善左大部分自閉問題, 現佢冇認知問題, 冇語言及理解的問題, 改善左眼 ...

1. 視乎自我刺激行為出現的場合...相信很難教他在大庭廣眾不拍手跳而去彈琴
>>替代的行為是要相對自然不過份突兀...不認識小朋友無從建議

2. 孩子只是5.5 歲,即使是一般的小朋友亦未必即是時明白照做,要在思維上作改變是需要時間及相對的成熟程度。

原帖由 pccmama 於 10-7-30 09:47 發表
謝謝你, Dr. T.,
想請問何為 "從行為治療的角度會建議協助孩子進行一些他不會再有機會同時做自我刺激的行為"?  即是要做甚麼?  可否給我一些提議?  是否如彈琴之類? 或運動?  

"..但如果他是智能如你所說是一般程度 ...

感統,很抱歉,不是正統的特殊教育。

只屬另類療法,因為始終沒有太多的大型研究數據支持。

以下只是其中一個網上可以找到認為感統未有充分實証支持的網址,有興趣的家長可自行參考全文:

"Evidence in the published, peer-reviewed literature does not support the efficacy of sensory integration therapy for sensory integration disorders, learning disabilities, developmental delays, or autism. There is no reliable data from well designed clinical studies that report the clinical usefulness of sensory integration therapy for cerebrovascular accidents, speech disturbances, gait abnormalities, and other medical conditions. The role of sensory integration therapy in the management of these conditions is unknown at this time.

(h[url]https://www.oxhp.com/secure/policy/sensory_integration_coordination_therapy_610.html[/url])

女女岩岩3歲, 之前兩年幾我都會中英教授, 因為買左英文教材, 用教材同同佢玩就用英文, 平時講野係用中文,  呢大半年我同老公就用全中文, 工人就用英文, 佢而家同我講野就用多番中文, 有0的真係唔記得就用英文, 有時佢拎英文教材書俾我, 佢就會講英文.
而家用返中文同佢講野都會用中文答
工人用英文同佢講野, 佢就一時中文, 一時英文..(不過工人有時用佢有限既中文同佢講野, 叫左工人唔好, 但成日都唔記得) 試過一次係我前教呀女"I Want eat 粥粥", 即時叫佢講英文, 但平時我真係控制唔到個工人
肯同小朋友玩, 有時會主動同小朋友講"一齊玩呀"
被評發展遲緩 9個月-1年, 而家做緊私人訓練(言語同社交小組), 佢言語同溝通上有問題, 講野有時望有時唔望, 有0的問題識答, 有0的問題唔答,有時會重覆我講既野, 但就冇行為問題, 咁樣會唔會都有機會自閉症?
重覆我講既野我可以點做?

心情真係好沉重~~

DR T
小兒五歲, 讀左二年I位, 之后轉左一年S位, 現仍然讀S位, 以前讀I位時, 言語&認知都很差, 但轉左S之后, 今年佢言語&認知已追回很多, 大約遲緩9-10個月, 想問, 係咪所有讀完S位的小朋友都要讀多年K3 ? 因亞仔係年中出世, 讀多年就超齡讀小學有無問題? 今年我需唔需要搵小學呢? 幾時會叫我返去做小一評估? 我幾時要決定讀唔讀多年? 其實, 我唔知一個五歲小朋友在學術上要有乜野程度先叫標準 ? 亞仔佢可以自己抄寫中文,(但寫得唔靚), 可以認到中文生字&英文生字,計單位加減數, 可以自己表達日常生活問題, 會交朋友, 大肌OK, 小肌差小小, 自理OK,咁樣直上小一得唔得呢?
其實, 我見有其他小朋友, 佢地能力比亞仔差好多, 係I位讀緊, 佢地都係直上小一, 所以, 我都好困惑?
thx

請問﹕

小朋友不能過濾背景聲音 (如媽咪說話時, 同時聽進冷氣機聲), 以致專注力弱,  要人誇張地和他說話, 重覆幾次, 他才會回應一下。有時別人問他問題, 他牛頭不答馬嘴,  如會說:"冷氣機聲"。 如同齡小朋友和他說話, 因一般小朋友不會誇張地和他說話, 不懂引他注意, 他就當人透明。

有時他知道別人和他說話, 但他仍別個面去, 不理人, 使別人覺得他好寸。其實是他不懂回應和怕人。

如有成人在他身邊, 提醒他有人和他說話, 教他怎答, 就好些, 但父母怎能隨時在他身邊? 他也要上學呀。一直和他上各種訓練和社交小組, 但有成人在, 他就照說對白, 到了現實生活中, 他也不能應用出來。如何是好?

應如何使他過濾背景聲音? (常常告訴他要忽略背景聲也沒用。)他也有做感統訓練 (我知感統未係科學證實,也照試吧, 試得就試)

如何令他注意人, 和別人有正常對答?

DR T,

你好!仔仔今年7歲, 一直覺得他自理能力比較差, 當遇到問題時會逃避, 專注力差及其他的行為問題, 1年前懷疑有adhd, 4個月前於容鳳書確診患有專注力失調, 現正排政府的精神科, 想問下政府係咪只有藥物治療?如果唔想仔仔食藥係咪要睇私家醫生?行為治療有無幫助呢?除了藥物仲有無其他方法可以幫到他呢?
謝謝!

即使是私家精神科醫生,可能也只是處方藥物...若希望行為治療,應該找心理學家或輔導人員比較合適.

原帖由 MaMaMango 於 10-9-1 11:43 發表
DR T,

你好!仔仔今年7歲, 一直覺得他自理能力比較差, 當遇到問題時會逃避, 專注力差及其他的行為問題, 1年前懷疑有adhd, 4個月前於容鳳書確診患有專注力失調, 現正排政府的精神科, 想問下政府係咪只有藥物治療?如果 ...

這個問題("不能過濾背景聲音")是你的觀察抑或是專家的診斷?如果是生理問題也許該方面的專家(如聽力學家)能給予較實際的建議.

原帖由 overcomer 於 10-8-31 11:48 發表
請問﹕

小朋友不能過濾背景聲音 (如媽咪說話時, 同時聽進冷氣機聲), 以致專注力弱,  要人誇張地和他說話, 重覆幾次, 他才會回應一下。有時別人問他問題, 他牛頭不答馬嘴,  如會說:"冷氣機聲"。 如同齡小朋友和他說話, ...

我一般的建議是每個人留班QUOTA有限,與其重讀一年,若果小朋友升小智力測驗上表現達平均程度,那找一間程度較淺的小學先讀小一打好基礎比較實際。

原帖由 pocoyo123 於 10-8-27 00:42 發表
DR T
小兒五歲, 讀左二年I位, 之后轉左一年S位, 現仍然讀S位, 以前讀I位時, 言語&認知都很差, 但轉左S之后, 今年佢言語&認知已追回很多, 大約遲緩9-10個月, 想問, 係咪所有讀完S位的小朋友都要讀多年K3 ? 因亞仔係年 ...

語言發展遲緩的小朋友與自閉症的孩子可能有部分情況相類似,但兩者基本問題並不相同,抱歉要分辨真是要見過至知...

原帖由 mybabynbaby 於 10-8-26 16:20 發表
女女岩岩3歲, 之前兩年幾我都會中英教授, 因為買左英文教材, 用教材同同佢玩就用英文, 平時講野係用中文,  呢大半年我同老公就用全中文, 工人就用英文, 佢而家同我講野就用多番中文, 有0的真係唔記得就用英文, 有時 ...

由於時間有限,只會在PM中回覆牽涉個人私隱的問題,其他提問恕不會個別作答。

當然各位網友可以將問題移至此欄發問

DR T,

轉眼小兒已經小六,有想過報香港區的中學,你知道金文泰和劉永生的融合造得好嗎?
‹ 上一主題|下一主題