用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Vanessa_mum
go

有無1A班的家長? [複製鏈接]

Re: 有無1A班的家長?

claire's>>>我今日返工途中都係越唸越唔妥,結果都係忍唔住打左去學校,同彭書記講完佢叫陳主任覆我,陳主任話學校無指引話一定要搵housewife,但主要點做都係由班主任自行決定,咁我就反映左我既意見,我唔係投訴,不過真係覺得今次呢個處理手法好有問題我先打去反映!我最唔開心係而家好似要返工既媽咪就無資格參加呢d工作,最主要係我覺得彤彤因為咁樣唔開心囉!!!!   
claire's 寫道:
我今早打俾陳老師,話我個日放假,而且個日係我囡生日, 所以我好想去,陳老師就話已經足夠人啦,同埋佢哋多數會揾家教會的義工做,咁我話我開學個陣都有填我好willing to be a 義工,不過冇人揾我啫,咁佢就話下次啦,下次家長同樂日都可以,咩家長同樂日我的家長唔係一定要去咩,咁仲駛要義工? 同埋佢如果only 揾housewife, 咁當時應該叫housewife 填, 橫樹我哋填來都嘥氣,佢哋都唔會consider working mum做義工
該用戶已被刪除

claire's>>>我無同班主任傾呀,同我傾果個係主管課外活動既陳主任呀!!!!

又唔見左???我覺得如果發生得咁頻密我就會同老師反映下!!!

siumyra

我已安排11/26在早上11:30於香島中學(迎又一城)聽一個免費中樂匯演,並已攞左門票,等我check吓或者有多2-3張,有無興趣睇?話我知,到時在門外比票你。
siumyra 寫道:
My girl proactively change everyday's books and put the homework properly by herself in these few days. She has progress and I admire her doing good. Homework can do faster than before too. Hope she can carry on. They really need to learn from mistakes and improve!

achan, you mentioned 合唱團表演 . Is it because your girl joining the choir so there is a performance outside/at school? I am headache of not knowing where to see the music drama/performance still.

claire's

噤奇怪?今晚有問囡囡那個同學的事,問囡囡佢係咪頑皮?囡囡回答話那個同學係好朋友,囡囡試過借野比佢用,都有還,不過可能次數較少,坐得遠。
我將件事講給爸爸知,爸爸叫囡囡送兩枝筆比那個小朋友,點知囡囡話老師話唔可以送野比人,自己用自己野,又話攞噤多筆返學校會加重佢書包 無d愛心又話好朋友
不過叫你囡囡用完d野即刻收埋,睇吓真相如何,要及早挽救一個小孩呀,記得我在中學先見過有同學偷我銀包,真係好震撼。
achan,

係呀, 所以我都好失望啊,阿囡仲滿懷希望咁問我有冇得去呀,
希望下次佢哋會handle得好少少,我諗陳老師今日連續給我的兩個疲勞轟炸,都幾煩

仲有啊,阿囡今日返來又話唔見咗上次失而復得ruler,佢話有問過個同學,佢話冇見過喎,唉,我都唔知再點handle件事,咁我惟有話你聽日返去再check 淸楚,可能係drawer里面,同埋再試吓問吓個位同學啦
該用戶已被刪除

Claire's
好慘呀!   亞女今晚喊得好犀利,佢最心愛把剪刀(u-sa-ha-na) 唔見咗,借完比今朝講的同學就無還,淨返剪刀套。 我叫女明天問佢。  亞女一講佢名,我就醒起今早講個位, 亞女話yilam女,我女,"佢" 係同一橫行。 佢真係好有問題。 點算呀 ?
achan,

仲有啊,阿囡今日返來又話唔見咗上次失而復得ruler,佢話有問過個同學,佢話冇見過喎,唉,我都唔知再點handle件事,咁我惟有話你聽日返去再check 淸楚,可能係drawer里面,同埋再試吓問吓個位同學啦

achan,

我打自己咋, 我好似無同班媽咪係度,無得自己開個topic.....   

Hi Yilamm,

Thanks very much for your help. If you can get the tickets, I will go together with my girl. It is a good chance that we can meet each other.

By the way, my girl also said classmate always get her pencils and stationery to use, wet tissue paper to clean table etc... I asked why and she said the classmate said she doesn't want to sharpen the pencils by herself so using others . I noticed some of the classmates didn't behave properly. I can only explain the right way for her. Don't learn from the wrong things and she has to protect herself too.

去唔到旅行, 你地唔好唔開心啦! 到時如果見到你地囡囡,最多幫佢地班靚女影相............ 笑返啦!
唔好再唔開心.

p.s. 我估學校唔會唔比我地d義工家長到時影相??
綽盈媽咪 ;-)
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

claire's ,  亞女今早問佢取回,佢話無,叫我女找清楚d,但都無。 都小息後就發現在drawer裡面,真有些莫明其妙。 雖然無正據話係對方做了些甚麼, 但我女話唔再借嘢比佢。
我教佢今次當係自己唔小心, 唔可以當係人地做既。 第日問借嘢,都可以借,但用完即收。 佢心愛的剪刀已帶回家,佢話不再帶回校啦。 從呢件事佢都可算是學到一d野。

綽盈媽咪 ,你未見過我女喎。

siumyra

比多d資料你:康文署主辦,華夏音樂促進會「活力中樂之旅」,巡迴演出,11/26(日)上午11:30「香島中學」(大坑東桃源街33號地下),表演約1小時30分,其中包括︰春江花月夜、平湖秋月、昭君怨等等....。

到時在學校門口見,你可以pm你聯絡電話給我。

mug 有噤嘅同學仔,唔通家裹無人理,如果係真就慘。

siumyra 寫道:
Hi Yilamm,

Thanks very much for your help. If you can get the tickets, I will go together with my girl. It is a good chance that we can meet each other.

By the way, my girl also said classmate always get her pencils and stationery to use, wet tissue paper to clean table etc... I asked why and she said the classmate said she doesn't want to sharpen the pencils by herself so using others . I noticed some of the classmates didn't behave properly. I can only explain the right way for her. Don't learn from the wrong things and she has to protect herself too.

kiwaiwong

好喇,終於都尋回心愛嘅物件,仲可以教佢珍惜所擁有嘅一切,有時小朋友唔會知原來無左鍾意嘅野係點。

係呀我都會教囡囡借完野記得攞返就得。

claire's

你囡囡又幾叻喎,最終個同學知難而退。
噤又有其他受害人,都係教自己囡囡有借有還至係一個好小孩。
Kiwaiwong,

阿囡呢兩日醒咗啦,個同學每次問佢借嘢,佢都話唔借,個同學就話要話給老師知話阿囡唔借喎,咁阿囡就話好呀,一齊啦,我話給老師知你借咗唔return

激死我喇!!!彤彤尋日居然全部英文書同作業都無拎返屋企,你地話係咪離哂譜????佢真係好彩,我尋晚要OT到12點幾先走,返到黎先發現佢經已訓左,雖然嬲到出煙,差D想叫佢起身打佢一身!!!今早冷靜左先醒佢,如果尋日如常放工返黎發現我實行發din都似.........啱啱先出去學校拎番D書呀!

kiwaiwong
第一天返學的時候,我見過你囡囡. 只係你未見過我囡囡咋.
kiwaiwong 寫道:
綽盈媽咪 ,你未見過我女喎。
綽盈媽咪 ;-)

ac

彤彤噤失雲,好彩有星期六咋,如果weekday無攞就慘啦,我囡囡就mug都攞返黎,叫佢食飯墊盤唔好攞,因為要拎運動衫,點知佢點都唔肯,真係無佢乎

achan97 寫道:
激死我喇!!!彤彤尋日居然全部英文書同作業都無拎返屋企,你地話係咪離哂譜????佢真係好彩,我尋晚要OT到12點幾先走,返到黎先發現佢經已訓左,雖然嬲到出煙,差D想叫佢起身打佢一身!!!今早冷靜左先醒佢,如果尋日如常放工返黎發現我實行發din都似.........啱啱先出去學校拎番D書呀!
‹ 上一主題|下一主題