用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

mamee,

順利9掂真係好...

fri果日你有冇溫書呀?收到我message喇呵?

thank you!

tin,

係大仔... .....right?

hinma,

bin個 成咁呀?

陸美

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

陸美

努力的我當然有溫書. 阿妹已經幫你9掂啦嘛, 收到架喇

mamee

陸美 & mamee,

全中!  

好耐無上黎up野, 講兩咀先

話說尋晚食dinner的時侯, 工人係樹講軒軒上ot的時侯, 比ota 鬧到喊

跟住我就問軒軒啦, 點解比xxx(ota)鬧呀, 佢話因為吾專心, 之後又話, 學校到, xxx(ota)好惡

跟住我問佢, 甘屋企邊個好惡呀?
軒 : .................
我 : 媽咪惡d, 定daddy惡d呀
軒 : daddy (還陰陰咀笑去望daddy, 可惜daddy嘆緊報紙, 無望個仔)
我 : 甘daddy惡d, 定係姐姐(工人)惡d呀
軒 : 姐姐
我 : 甘姐姐惡d, 定家姐惡d呀
軒 : 家姐
跟住我擔心佢玩野, 就再問啦
我 : 甘家姐惡d, 定係媽咪惡d呀
我 : 甘daddy惡d, 定係家姐惡d呀
呵呵........................

甘之後, 當然家姐嬲啦

我唯有問, 甘屋企到, 你最love邊個呀
軒 : love 家姐
我 : 跟住呢
軒 : love 媽咪

好彩, 都有第2位

HIHI軒軒媽咪,我想問下我個仔(38個月)而家開始有d玩聲可以講到d單字(爸/打/要...e)但呢d全部都係無意識的~不過個st話他係有講說話的動機,我想問下您軒軒識講單字之後您會點在繼續trainning他呢,我教到好頭痛-.-所以想請教下您thx~~~

babytszkin

係其他topic見到你仔已經係step centre樹讀緊s位? 同埋你講有st跟緊, 甘你就信學校 同st啦, 學校/st有乜野教左, 你返屋企照跟啦, 我果時都係照跟, 跟到連toys/圖卡都c跟.................

但我頭先都有摷返岩岩開始做st時的功課紙看下果時教乜(真係吾記得), 軒軒果時又係差吾多3歲, 開頭一個字都吾識講, 跟住8月開始第一堂st, 9月可以發到聲音, 差吾多10月講到單字

跟住到第二年的3月就開始理解進步左, 6月開始短句.............

語言呢樣野, 真係欲促則不達, 慢慢黎, 總之就一定要返屋企做homework, 日常生活中都要講多d野, 同佢玩多d, 我都要等到軒軒3歲半, 先聽到佢叫我一聲媽咪!

p.s. 即係我c緊st的功課..............

我撐~

hihi    

甘我推啦..............

我頂.....唔好話我粗魯呀, 係想頂高d咋     
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

嘿)))
My name is Anthony

我孖女20個月大,在健康院醫生初評估得1歲,現轉介去兒童體能智力測驗中心做評估(3月才有位),我可以做些什麼幫她們?她們是否真的有問題嗎?thx.

今日聽我個st講具非正式統計而家平均每500個便有一個係自閉症或自閉症傾向的小朋友-.-但60年前1萬個只有4-5個?????點解快得咁緊要,真令人   

yvonneguo

其實單憑你數句說話, 我相信無人能夠答你囡囡地是吾真的有問題. 健康院那邊怎樣說? 評估得1歲, 是指語言, 認知又或大小肌?

不知你聽聞過"協康會"這個機構未, 它辦的一些課程可能適合你囡囡們. eg [url=http://www.heephong.org/chi/slp/files/1230/SLP-THT-15-G-003, 004, 005.doc]「On Your Mark」為1歲半-3歲發展遲緩的兒童而設的學習基礎及專業力訓練小組 [/url] 有時間你click入去睇下.

另, 協康會首頁網址是 http://www.heephong.org

mamee

babytszkin 寫道:
今日聽我個st講具非正式統計而家平均每500個便有一個係自閉症或自閉症傾向的小朋友-.-但60年前1萬個只有4-5個?????點解快得咁緊要,真令人   

babytszkin

我相信, 是因為越來越多人認識自閉証吧!
試想想, 你說的比例是60年前喎.

mamee

.....

babytszkin 寫道:

mamee:
thx.除協康會外,還有無其它選擇?
協康會收費很貴
yvonneguo125

yvonneguo125

協康會已經叫收費適中.......................

如果你個女, 未有s位的話, 可以試下痙攣協會, 比協康平小小既.........

我囡囡剛6個月去健康院檢查,發覺佢手部及腳仔都冇力, 唔識拎玩具,扶住佢腳仔唔識O係你大肶上跳,醫生於是轉介去尤德夫人智能中心評估,今日只係見左姑娘,都係話佢手仔唔識提起,腳仔冇力...佢話要等4-6個月先有評估報告,叫我返屋企同BB玩多D, 比多D唔同玩具佢玩,睇下有冇幫助, 我真係好擔心,好驚佢有事... 我依家仲有D乜可以做......
‹ 上一主題|下一主題