用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

Hello,

are your baby pre-mature? so do your baby sit well by herself now?

i think you should buy some colourful baby toy for her to play and attract her attention to hold the toy ......

my baby also like that b4....

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

我囡囡依家未識自己坐, 如果唔扶佢都可以坐一陣但都會向前傾lor, 佢仲未識自己反身,幫佢反轉時條頸仔都夠力自己抬起頭, 但抱佢時就覺佢成身軟林林無乜力咁....
你個baby幾時開始發覺佢有問題? 依家幾大, 係o米真係同佢玩多d就有進步?

Hello Chingbobo,

My bb is now 19 months and she could sit well at 7 months, 扶 furniture and rolling to walk at 10 months. But crawlling at 16 month.. Now she is start walking at 19 months but walk not stable......

we pass the assessment from health center at 6, 9, 1 year but not 1.5 years is not pass becoz she still couldnt walk by herself....

but i guess training must help her to 力 ka.. becasue my girl go to training only for 1 month and we could c her improvement ka la......
so must be take time! every bb has different development ka!
dont worry too much
Wong_bb

Wong_bb

多謝你的意見, 我這幾天都try去同佢玩多d, 比d新玩具去吸引佢, 佢都開始有進步,肯從地上拾起搖鈴揮動, 我見佢有進步都開始冇咁擔心, 我會繼續努力架啦, 希望bb都努力d啦!

Wong_bb 寫道:
Hello Chingbobo,

My bb is now 19 months and she could sit well at 7 months, 扶 furniture and rolling to walk at 10 months. But crawlling at 16 month.. Now she is start walking at 19 months but walk not stable......

we pass the assessment from health center at 6, 9, 1 year but not 1.5 years is not pass becoz she still couldnt walk by herself....

but i guess training must help her to 力 ka.. becasue my girl go to training only for 1 month and we could c her improvement ka la......
so must be take time! every bb has different development ka!
dont worry too much
Wong_bb

yvonneguo

唔好意思咁遲先覆你, 因為之前去了旅行.

正如hinhinmummy所講, 協康收費算是適中. 加上給2歲以下小朋友的course真的不多. 其實你住在邊區, 九龍/香港/新界? 若有適合的course, 我再幫你留意.

mamee

祝大家豬年快樂!!!

等我又update下近況sin:

今日大仔第一日返學, 鬼咁多功課, 佢又唔專心, 做左4個鍾都未做完, 又話唔識做 xyz%@#%&!  

細仔聽到我鬧哥哥就抬高自己話: 點解哥哥唔識自己做功課? 我識自己做功課啊, 因為我大個仔呀!!

我聽到好感動啊~~ 好似真係長大左呢~~    

點g........

當我一

踏入豬年, 似乎有個好開始

阿仔26號第一日返學, 下午我要見老師, 講上學期的overall 成績& 下學期目標, 老師已經問我們, 放假係吾係同軒軒做特訓, 返學之後, 好似開hill左甘, 叻左好多, 又古惑左好多=叻左.........見完3t, 除左st之外, 其餘兩t, 都話佢無乜大問題, 無需太擔心, 而老師就話佢, 認知已經可以同同齡一樣

下學期會再谷佢社交同表達

甘我依家每晚臨訓前, 都會同佢講/讀兩個青田的小故事書, 尋晚講兩本, 其中一本, 講兩個小朋友方方同圓圓, 同埋daddy媽咪去海邊玩, 講完之後, 佢忽然問我,
軒 : 圓圓呢邊(指住個水池)跌左會點呀
我 : 你係吾係想問, 如果圓圓跌左落水池會點呀?
軒 : 係
我 : 甘你應該問如果圓圓跌左落水池, 甘會點呀, (&叫佢再問一次)
..............甘你估下會點呢
軒 : 會濕晒, 救返佢起身
我 : 係la, 會成身濕晒, 同埋要有人救佢上黎, 甘點解要搵人救佢上黎既
軒 : 因為佢吾識游水
我 : 甘你估邊個會救圓圓呀啦?
軒: 方方
我 :甘你又估, 方方識吾識游水?
軒 : 吾識
我: 甘方方又吾識游水, 圓圓又吾識游水, 甘........邊個救佢地兩個呀? 你估下?
軒..................吾識答lu
我 : 我估daddy會救圓圓同埋方方, 因為媽咪(我都吾識游水
)

我好開心呀.................識得看完個故事, 還可以幻想到甘多野出黎, 還要係好logic...............

之後還問我, 係乜野天, 我問佢你係吾係想問個故事發生係乜野季節..........佢話係, 甘我問返佢, 你估下係發生係乜野季節? 佢答係夏天同埋晴天

再問佢點解, 佢答, 因為著短袖衫................

I also want to give my share.

My son has got improvement.

1. My wife and I didn't want him to do something for himself. He said "give me a try, la (Chinese)".

2. He did some lazy posture on bed. I took picture with him. He said w/ his 'hand-language' "Don't take me a picture, Ah.'

It is so good for him to use the word 'try' and to care of his image.

hinhinmummy,

i am so happy about Hinhin's grow!!!

so happy almost tears out.

st

st,

我3月10日同11日會上廣州開會,唔知有無可能搵到你呢~~~   
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

承承媽媽,

OKOK, CALL ME HK MOBILE WILL DO.

ST

終於有機會睇到日劇版的"與光同行", 真的很感人, 重點講述了光仔讀一年級的情況, 袛是略嫌唔夠喉...     

陸美媽

mamee

我都係剛去完印尼旅行.探親

住將軍澳,現在約了12號去test,

沈落谷底啦.

老師教了幾堂鋼琴, 每次約10 MIN--15MIN , 今晚佢可以用2只食指彈到 DI RE MI FA SA LA CI DI (同老師彈就OK, 但彈比我听就細聲晒)(不過我都好開心) :wink:

真係叻仔, 甘快可以學鋼琴, 甘你買左琴未呀? 我其實都想比軒軒.家姐學琴架, 但係諗起, 屋企地方淺窄, 要搵個位放甘大部琴就打退堂古啦!

但我有d 吾係好明, 我以前都學過琴, 雖然2x 年前既事, 但我都記得呢, 初初學時, 老師要我用晒5隻手指去彈 do re me fa so 呢5個音, 而吾係用2隻手指去彈架wor

hihinmummy;
個鋼琴是我阿嫂比的 (都吾知是幾多手啦, 最緊要吾使 $$)
教阿仔個老師是在家裡教的, 我都吾知老師鋼琴考到幾多級, 我也沒有所胃, 純碎想阿仔專注好些, & 手指有力些)
因阿仔未能5只手指都有力按到琴鍵, 佢初初只肯用一只食指按鍵,他現在能同時2只手指按鍵, 我都好開心啦.
老師不是專注教鋼琴, 只是同佢玩下, 看下書, 做下手工等, 我見老師識彈琴, 就順口阿仔多樣野玩下.
另一個老師就多些同阿仔玩, 教他講下野, 同人相處的規矩.  

復活節快樂! 大家去邊道玩呢?

我地就去了大嶼山過左一晚, 主要目的係玩沙灘同埋學踏2個輪單車, 都連續踏了2日(次)單車. 意想不到地, 阿仔踏第1次2輪單車竟然就踏到, 細路仔既野真係估都估唔到. 可能依家既小朋友踏單車機會多, 所以學得仲快過我細時. 呢份簡直可以話, 係一份好好既復活節禮物

我地呢道既媽咪, 真係好易滿足; 阿仔學到踏2輪單車, 已經可以開心一大餐  

mamee

mamee,

我都話白白係叻仔黎ga la    

我都要努力train 大仔玩2輪單車 sin  

mamee

白白好叻仔呀, 我大女都未識踏兩輪單車呀, 我們去左panyu, 都有去踏單車, 但真係醜怪, 大女踏3輪車, 都踏到喊, 最後要返轉頭同佢換架3人單車踏.............

軒軒就踏我坐子母車, 我們衝斜路, 好開心

同埋最開心既係, 我買到一套mtv係粵語的兒歌, 有小雨點, 小小姑娘, 123呢d, 還有埋卡拉ok tim, 入邊既動畫, 係配合埋首兒歌的歌詞既, 係hk, 真係搵左幾年都搵吾到, 估吾到返大陸可以搵到, 還要吾係貴, 20元一隻咋, 本來想買多幾隻返黎送比你們, 但又驚好似過左果個歲數, 無人要未side law, so 最後都無買到.............

hinhinmummy 寫道:
同埋最開心既係, 我買到一套mtv係粵語的兒歌, 有小雨點, 小小姑娘, 123呢d, 還有埋卡拉ok tim, 入邊既動畫, 係配合埋首兒歌的歌詞既, 係hk, 真係搵左幾年都搵吾到, 估吾到返大陸可以搵到, 還要吾係貴, 20元一隻咋, 本來想買多幾隻返黎送比你們, 但又驚好似過左果個歲數, 無人要未side law, so 最後都無買到.............

我相信, 你仲有好多方法幫朋友(d媽咪)手, 如果佢地想要的話, 我知你明既
‹ 上一主題|下一主題