用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

復活節假期, 大致上係睇左套羅拔神奇家族之外......亞仔就一直病喇 :cry:

發燒燒左3日, 一日比一日高燒, 尋晚燒到104度, 又發冷發熱, 半夜去了c+e院睇e生.....touch wood e+終於退左燒喇...

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

陸美,

陰公囉~~ Thomas 早排都係咁, e+ 瘦晒, 影得雙眼好大啊~~  

我尋晚都有d 燒, 今日訓左一日呢  

你地好呀, 我有問題想問下你地, 其實可能你地之前都答過好多人, 不過我真係無時間從頭開始睇晒呢個topic,  唔該可否再講多一次?

我仔仔而家29months, 平估了語言及發展遲緩, 約9個月, 口腔肌肉遲緩, 而家返緊n班, 再有參加青蔥計劃, 排緊隊早期訓練仲未有位.

1. 其實除咗我做既呢幾方便, 仲有咩可以幫到個小朋友呢?
2. 你地小朋友大咗之後會唔會覺得自己同其他人有分別? 對佢地心理會唔會有影響? 點樣可以扶導佢呢?
3. 上小學後會否很難適應?
4. 早期訓練一般會維持幾耐? 有無星期六?
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

HI ~~~
Good morning ~~~

veroshea,

1. 你可以join協康會家長資源中心, 明愛家長資源中心....佢地經常舉辦很多小組及活動, 很適合我們的小朋友參加.

4. 早期訓練服務一般去到六歲, 至於星期六一般得上午, 要視乎個別中心及導師安排.

2 & 3....唔識答呢 未諗到咁長遠呢...

陸美媽媽

veroshea 寫道:
你地好呀, 我有問題想問下你地, 其實可能你地之前都答過好多人, 不過我真係無時間從頭開始睇晒呢個topic,  唔該可否再講多一次?

我仔仔而家29months, 平估了語言及發展遲緩, 約9個月, 口腔肌肉遲緩, 而家返緊n班, 再有參加青蔥計劃, 排緊隊早期訓練仲未有位.

1. 其實除咗我做既呢幾方便, 仲有咩可以幫到個小朋友呢?
2. 你地小朋友大咗之後會唔會覺得自己同其他人有分別? 對佢地心理會唔會有影響? 點樣可以扶導佢呢?
3. 上小學後會否很難適應?
4. 早期訓練一般會維持幾耐? 有無星期六?

[img align=left]http://www.maxims.com.hk/image/bakery/cake/TF06.jpg[/img]

[size=x-large]祝 THOMAS:
生日快樂!!!
身體健康!!!
學業進步!!!
樣樣都叻!!!

hinhinmummy,

我要你幫手 ah.

st

=================================
hinhinmummy 寫道:
同埋最開心既係, 我買到一套mtv係粵語的兒歌, 有小雨點, 小小姑娘, 123呢d, 還有埋卡拉ok tim, 入邊既動畫, 係配合埋首兒歌的歌詞既, 係hk, 真係搵左幾年都搵吾到, 估吾到返大陸可以搵到, 還要吾係貴, 20元一隻咋, 本來想買多幾隻返黎送比你們, 但又驚好似過左果個歲數, 無人要未side law, so 最後都無買到.............

mamee,

阿仔踏2個輪單車!!!

st

hinhinmummy,

May I borrow it?  Thanks!

陸美媽媽,
唔該晒你呀, 等我都join埋明愛家長資源中心先~ thanks a lot!

陸美爸 寫道:
veroshea,

1. 你可以join協康會家長資源中心, 明愛家長資源中心....佢地經常舉辦很多小組及活動, 很適合我們的小朋友參加.

4. 早期訓練服務一般去到六歲, 至於星期六一般得上午, 要視乎個別中心及導師安排.

2 & 3....唔識答呢 未諗到咁長遠呢...

陸美媽媽
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

shunma

無問題.............我放係書包, 借比你看啦, 看完先還比我啦 我係屋企都好少看tv 既

今日下午收到學校老師電話, 佢話有一班叻仔班 (有書讀果班) 其中一位小朋友已轉出I位, 佢地開過會後打算提早(五月份)升阿女去呢班到, 問我意見點及要我下星期覆. 不過就算E +唔升都得, 因為佢地打算九月份都會升嫁喇, 係見E+有位響到唔好SIDE, 我好興奮同開心呀,     真係真係無諗過學校肯比機會阿女.  不過我同老公都諗緊轉唔轉好, 因為其實都唔爭在果兩個幾月, 驚阿女會唔開心無啦啦中途要佢轉班, 換晒D 新同學同老師.   
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

好野!

真係好鄧你高興呀!

mamee

啊仔好勁呀!!      見到佢張既英姿真係好威水!

hinhinmummy

我記得軒軒曾經補過牙,可否介紹比我, 啊仔有兩隻蛀牙!  都唔知補唔補到! 我怕佢唔合作, 而我逃避了好陣子, 我好怕佢會大吵大喊....   點算呀!

小艾比

阿女好叻呀, 比我就一定會轉, 雖然房室/老師吾同左, 但早d 比d 刺激個女都好架, 同埋d 同學仔都可以帶動到佢

joanna

我果個醫生係青衣wor, 有一個呢, 有人介紹, 係對s位有經驗架, 我call你啦

hello,hinhinmummy, 您好!
睇之前的post, 知你有一個可照顧特殊問題小朋友的ユ人, 可否介紹你的agent給我, 我仔也有發展遲緩,但我的自把自為的ヱ人就是助慢工具,我想轉工人,有无好介紹,      

補充一下:
我仔三歲2個月, 好跟工人, 我返屋企, 佢也要工人係一起先愿跟我玩, 我要返工, 阿仔返全日, 我好煩, 各位有冇好建議         

abby
真係高興啊! 你那句"奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ "又再一次發揮出來

joanna
去試下軒媽所講那個牙醫(我隻仔都係果道補過牙), 佢真係有心幫我地小朋友. 至於補唔補就係下一步的事, 試下吧. 真係唔得再想辨法.
喊就預左, 我隻仔第2次番補時都喊. 睇到佢咁, 我自己都好唔舒服. 補完咪係咁多謝個牙醫, 之後又自我安慰"阿仔都唔想既, 佢真係驚嘛", 再同老公呻2句就無事lu

mamee

小艾比,

囡囡好叻呀! 有机會, 梗系轉啦, 努力, 加油   
‹ 上一主題|下一主題