用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Fannyee Playgroup...唉!
樓主: tigerbaby0505
go

Fannyee Playgroup...唉! [複製鏈接]

Karman888, 請問她如何踩Victoria,願聞其詳,謝

回覆:Fannyee Playgroup...唉!

引用:Karman888,+請問她如何踩Victoria,願聞其詳

原帖由 jeff76916 於 13-01-22 發表
Karman888, 請問她如何踩Victoria,願聞其詳,謝
佢話呢間佢唔觉得好、只係赚钱,講到vic小,更加話国际学校又唔係,local school又唔係,最衰就係佢講時態度(苗爆),但后來我入到佢地playgp, 覺得咁多人爭,有道理,老師好有愛心,課程好充實,唯一對既係真係有好多有錢家長,不過我覺得佢地好有心做教育,而唔係佢講只係賺錢,而唔係做教育。

Haha,難得妳'fan'言逆ear

其實公道講,她教的東西沒有什麼是特別錯的(這點可以透過有很評論說'她的東西在邊到邊到都學到啦'印證),但她不應賣弄與很多名校有關係(如不是賣弄,就是不當的吹噓),而透過這方式弄財

回覆:tigerbaby0505 的帖子

個人對fannyee感覺ok,但我同老公都覺得個miss超唔掂,每堂都遲開始,早落堂,,,無愛心無笑容,又無心記住小朋友個名,,我個bb完全唔show佢,,再上都無謂。

karman888 發表於 13-1-22 21:57
佢話呢間佢唔觉得好、只係赚钱,講到vic小,更加話国际学校又唔係,local school又唔係,最衰就係佢講時態 ...
我都係朋友講開先知FANNY好反維記,係即頭叫人報都唔好報, 好奇怪。
坦白講, 只睇維記升小一情況已知或多或少好過FANNY口中名幼。維小行IB, 當然不是國際也非local school,唔明FANNY咁講咩意思。

我自己無報FANNY PG, 覺得靠人不如靠自己。先後報了維記及樂基PG, 很幸運最後兩間都有OFFER(1K1N), 雖然唔肯定是否PG功勞, 但我相信小兒上PG表現, 自己多與老師溝通, 學校同家長彼此認識等,皆有助學校取錄他們認為適合的學生。

但話說回頭, FANNY PG有教授一些面試技巧, 朋友也跟我分享過, 有些真的不錯。

引用:Quote:karman888+發表於+13-1-22+21:57+佢

原帖由 阿早! 於 13-01-22 發表
我都係朋友講開先知FANNY好反維記,係即頭叫人報都唔好報, 好奇怪。
坦白講, 只睇維記升小一情況已知或多 ...
非常同意,如果話佢個人吾喜歡,可以理解。但佢講起時,態度衰衰,直頭叫人唔好報,感覺有點怪。阿早,我同你想法一樣,我好多朋友升小一,都考到心儀或好好既學校。而且好多人都爭入維記。個人覺得維記肯定難入過佢極力推薦個兩間學校。

ganbatei 發表於 13-1-22 18:59
無錯,佢收座談會費都好和味,成幾十個家長每個幾百,我見佢揾個膠袋來裝錢時我都覺得自己好似d阿婆比錢寶 ...

佢無賣玩具嗎? 我早兩年係有賣. 人人都買...不過佢講的. 無一間學校INTERVIEW 係用佢講果D 玩具. BTW 呢D 玩具都係大陸野. 當然價格就...

karman888 發表於 13-1-23 08:39
非常同意,如果話佢個人吾喜歡,可以理解。但佢講起時,態度衰衰,直頭叫人唔好報,感覺有點怪。阿早,我同 ...

我覺得間間學校會有唔同的教法. 環境等等. 不過唔會好離譜LOR! 佢講到唔入佢講果D"名校" . = 差. 又成早強調自己同DBS 果D 學生有CONTRACT... 攪關係. 果時更吹噓話天才社找佢去講.. 我唔信LOR..

BTW 我覺得佢錦會攪到人好亂. 尤其新手媽媽!!! 所以先出黎講. 因為我都係苦主!!

呃錢就行遠啲啦,邊有100%實入到架,家長們咪再咁天真喇,個個都話要入名校,諗都諗到冇咁多位啦,想100%入到,有辦法,有錢咪得囉,入股入去間學校咪得囉,依家啲playgroup呃錢居多,乜ee乜ee,咪又係師奶一名。

回覆:yamin 的帖子

今日收到York通知,PN waiting, K1 montessori bilingual AM section ,是我想要的offer。呀仔係9月頭細B

唉,之前我身邊D朋友個個吹到佢好勁,叫我去聽talk ,一聽到話要比錢聽就知唔方好啦,一定係商業化多於實力派啦!如果好...跟本就唔使攪talk 收錢先袋你一筆先啦!再講,如果淨係佢D學生先大機會入名校我相信名校都會比icac查啦!校長都係打份工,重有咁多校鑒校董,唔通咁多高層人員都buy 佢咩!校長,校鑒校董咁有錢自己係出面攪都得啦!使乜睇佢:;pppp::;pppp:!點都唔會咁多名校支持佢間嘢呱!好多名校自己都有pg,又點會buy 佢哋丫!相反,如果話會back list 佢我就信!如果有留意下大部份學校校長出嚟講收生標準都話叫人唔好相信坊間pg,因為佢哋跟本唔會收倒模出嚟嘅學生!唔鍾意冇晒自我!所以當年我連聽都冇聽過佢個talk!唔係唔捨得比talk $, 而係我太清醒!我當年亦有上pg,不過係幼稚園內pg,首先我唔覺得特別貴,四百蚊一堂,45min 英45min 普通話,有茶點、gym,室內室外遊樂場!師資質數在幼稚園內都有保障多D,起碼姐姐都多幾個,清潔都要做好D先啦!同埋幼稚園打開門口差極都有個普啦•係出面除返開都要百零二百蚊一堂啦,就係咁嘅情況下我都上咗年幾!我直到而家都覺係值嘅!所以各位家長你哋要理性分析過先決定係咪自己柸茶同為乜要報想報的course 呢?只要理性分析再了解,𣎴難選擇合適自己的!直至現在我亦冇祈望過坊間center !原因好簡單,個個細路入嚟都係比咁多$,佢又點會特別用心在你小孩身上呢?導師亦係打工仔,做到本份就算好,所以我從來不會指意坊間!只要各位家長明白,就知應該點做!

回覆:charmykittyy 的帖子

好差好差的一間playgroup

回覆:wintang11 的帖子

真是未見過咁差嘅playgroup, 由其是個playgroup 老師Miss Wong, 樣子嚇死人,冇笑容加冇愛心,見過有小朋友笫一次上佢堂大喊,話好驚佢,唔想再返她playgroup。

引用:好差好差的一間playgroup +

原帖由 wintang11 於 13-02-05 發表
好差好差的一間playgroup
係架,我讀左一期,佢地之前話我唔繼續讀就冇得去York 參觀/見校長等。我冇再讀,最後咪同其他冇讀的一樣收到York offer, anyway,好似冇聽過有人被rejected。所以讀Fannyee playgroup係對考幼稚園一D優勢都冇

回覆:yamin 的帖子

聽聞Fannyee playgroup 的老師Miss Wong 係前根德園老師,佢咁嘅操守都做到名幼老師係咪老作呀!

大家都好中肯,如果有人早点把事实讲出来,我就不会也中........不过,终于挨过左三个月啦......

有成10板咁負面嘅comments, 佢都應該無乜運行喇~ 祝佢蛇年好運、良心發現!

回覆:bamalamb 的帖子

其實上次聽佢講座,佢已經話好憎bk 同ek, 又叫d人唔好睇,我嗰時心諗肯定有好多人話佢唔好,上網search, 真係好多負面comment, 依家新既又係咁,我諗佢真係麻麻!

‹ 上一主題|下一主題