用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝小學簡介會分享
樓主: BillyBY
go

王錦輝小學簡介會分享   [複製鏈接]

我上年只交上下學期成績表,評估報告沒有交

我想請問.如果唔交.CERT..可唔可以交.3 頁介紹小朋友既生活呢? CERT 我真係無乜.. 有都係D 垃圾 CERT.

回覆:王錦輝小學簡介會分享

我反而想知如果申請清貧計劃,通常幼稚園校長係咪唔容易及好難去推薦呢?因為每間幼稚園推薦最多兩位!

如果交.3 頁介紹小朋友既生活都可以,我建議唔好自已寫,最好由幼稚園老師及校長寫,信紙有logo個種,如果由浸會有關人士寫仲好!我以前都係這樣做。

sweeticandy  明白... 謝謝你.  發表於 14-6-4 08:47

清貧計劃應該係之后的事,學校confirm收先申請,而且要提交好多文件。唔一定係第一年申請,任何一年都可以入表。

去年幫仔仔報過WKF,想分配一下,希望可以幫到今年的家長。
選WKF都是希望仔仔可以在愉快學習中成長,而仔仔的幼稚園都是同樣的教學理念。仔仔全校有十多名小朋友一起報WKF,但全部都入唔到2nd in。我們事後和老師討論過WKF想收啲咩學生?老師們都摸不著頭腦!
最初了解WKF,認為是不考學術的學校,主要考小朋友的思考,但結果有所出入。面試時會問小朋友圖片中物品的英文叫法,又會用普通話問小朋友,看看他們識唔識答,冇嘜考思考性問題。仔仔幼稚園用廣東話教學,主要培養小朋友活動思考和解難,没有谷英文和普通話。但我覺得主要係這間幼稚園唔出名,老師們都未聽過,仔仔在面試中講完校名,老師的反應是:“嘜你學校個名咁長“,好明顯老師未聽過。
當收到1st in 失敗了的結果後都有想過可能仔仔的能力不及其他幼稚園的學生,但當仔仔被一所九龍區真正不考學術的直資小學取錄後,我知道仔仔的能力不比其他幼稚園的學生差,只是没有被谷英文和普通話,及幼稚園不出名!所以没有2nd in 的機會。
希望今年報考的家長多點準備,不要像我去年的想法“他們注重小朋友的思維多於學術!“
祝大家好運!

mak_michelle  請問係邊間直資小學?  發表於 14-9-22 13:09

我和樓上剛剛相反!我女不太懂普通話,幼稚園只是我太太公司附屬普通學校,所以我女多用廣東話,老師問只叫佢用普通話讀自己的名字,英文都係問住那裡,基本上佢話絕大部份用廣東話!老師都有問學校名,都吾識!仲問埋係邊?其實應該說IN左40MIN什麼類型問題都有,出來後佢話:咁多間衣間最容易(B4 IN 嘅係音小,嶺小同ST MARAGET),仲有一樣有趣:當日係工人幫佢簡3,去到我先知著左涼鞋,心林:陪跑算吧!...結果WAITING來年收左!
我相信冇絕對的,喜歡開心學校的,ADD OIL!!

我個大女, 學術上從不著重, 只著重學習生活, 學習合群合作,上年WKF 面試時比我感覺學校大致上觀察小朋友是否喜歡閱讀, 是否懂得與人合作相處, 生活上的應變能力等; 我個女中文麻麻, 讀字咭時都讀錯字, 寫英文名又唔係寫全名!!

BTW,除左WKF, 我個女無其他學校的OFFER, 我個女比較主動答問題, 樣子唔似乖乖坐定定的學生。所以呢個真係學校與學生之間的配對遊戲^^

回覆:sze0203 的帖子

我仔仔間學是活動教學,個個學生都主動問問題,主動答問題,不是在定定那些,廣東话教學,但十幾個,冇一個有2nd in,所以真係唔知WKF要嘜學生。

回覆:日爸 的帖子

我也是一樣,我仔仔中、英、數也很好,鋼琴五級,所報的學校,除了DBSP外全部都收,唯獨是WKF連2nd in 都冇,真是很難明。

回覆:linlai 的帖子

考學術我個仔死緊,佢學校不注重學術,只鼓勵學生睇圖書,主要培養小孩對問題的分析,給他們自己去找答案,然後一起討論,但他們十多位同學都冇2nd in。不是住在我這區的人,多數未聽過這間學校!
我只幫阿仔報了WKF 和一間九龍區直資,九龍區個間一點學術都冇考過,好彩地收咗阿仔。WKF 就2nd in 都冇。

王錦輝學費唔算平,加埋校車費。我相信六月七日後會走一批。心儀此校大家加油。

引用:清貧計劃應該係之后的事,學校confir

原帖由 Trilextea 於 14-06-03 發表
清貧計劃應該係之后的事,學校confirm收先申請,而且要提交好多文件。唔一定係第一年申請,任何一年都 ...
理論上應該有offer先申請,但校方又要幼稚園8月11日前交,但未開始interview, 連offer都未有,交乜鬼!

無2nd in 可能好多因數,其中一個係父母都要返工。佢地經常要家長義工!

忘記提一點: 我C6係公務員,有香港私/直校學費津貼

佢地唔係已經有學生入左大學嗎? 我有朋友的女兒前一兩年入左科大, 聽講成績仲考得好好. 印象中記得當年中大同科大同時比OFFER 佢, 但佢喜歡讀科大果科多D, 所以最後揀左去科大.

申報: 不是WKF 家長, 也不是粉絲

引用:+本帖最後由+mimi1102+於+14-6-5+12:16+編

引用:+本帖最後由+samsonthepooh+於+14-6-4+13:0

原帖由 samsonthepooh 於 14-06-04 發表

我和樓上剛剛相反!我女不太懂普通話,幼稚園只是我太太 ...
我又分享下!佢1st interview唔容易。有中、英老的考。除看書、玩積本外,問的問題幾深,如英文老師要阿女即席講故事,幸好女兒讀國際幼稚園,見鬼多過見人,照講可也,老師都話good。相反,2nd in淺到暈,睇完片段,考生讀問題作答,幾乎個個都識,全長唔使15分鐘,都唔知佢點揀人!結果係阿女waiting,真係唔知點解!

昨日,沙田友有人放位,終於call waiting(上次call我問有冇其他區地址)。我又更好的offer放咗位啦!

其實好矛盾,我女英普都good,英文outstanding,都想keep住佢,但無奈的是阿女十分文靜,wkf的同學較活潑,怕佢唔適應,惟有讀另一間傳統中小,但都怕阿女嫌悶(因為鬼婆班主任話佢應識晒小一嘅嘢,應覺得上堂好悶!)

引用:去年幫仔仔報過WKF,想分配一下,希望可以

原帖由 日爸 於 14-06-04 發表
去年幫仔仔報過WKF,想分配一下,希望可以幫到今年的家長。
選WKF都是希望仔仔可以在愉快學習中成長,而仔 ...
你好呀,唔該你,想請問邊間九龍區真資唔考學術,小兒現都就讀學券幼稚園,麻煩請教你!

yokeeland 發表於 14-5-26 10:45
當天我亦有去聽簡介會,是當天最後一場。記憶所及,校長及其他教職員未有提及同學升上頂尖大學,以及中產等 ...
SORRY 新手唔太明
我想問冇呈分試係咪好難中學?
‹ 上一主題|下一主題