用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 04年9月入讀小一家長請進!
樓主: SaladMi
go

04年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

Re: 04年9月入讀小一家長請進!

katiema,

我同你一樣,我仲要未買校服添!

elainbell

我仲未買鞋及美勞用品

hello, all mummy,

我就大部份野都prepare 好了, 但都好擔心佢返學時會怎樣? eg. 自己食飯, 收拾餐具........到時都唔知佢會點...男仔亦會 ”lei fe" d.......  

Katiema,

我今日去左攞校服,其他野我也一概未做hahah.....
我用電腦打左姓名同班別,唔駛寫不過就未貼。
我想問有冇人買左白色冷氣外套,邊到有得賣呢?

lcf,

你星期日去左攞校服?? 去邊度攞?? 我見一間寫明休息, 一間打去冇人聽, 所以冇去, 我本都想星期日(15/8)攞嫁!!!!

白色冷氣外套~~你女有冇話要冇花紋嫁, 我女話miss 講嫁, 我本有一件有暗花紋(好似線衫), 攪到我都唔知買唔買過件 , 我print 唔到, 要寫, 女又講不可寫在書內頁
真係煩.....

katiema,

星期六剛剛買咗校服,係山林道宝林買,喂 :idea: 佢到有st mary d 校服買喎,咁你唔駛走咁遠囉 車錢都唔駛用呀.

CHUCHU,

d 料 d 款得唔得嫁, 有媽講過唔多得喎, 8到幾錢嗎?? 你又唔早d 講, 在學校訂做佐啦, 要去青山道 & 旺角拎呀...   

katiema,

我就一向幫宝林買校服,我又覺得冇問題,d 校服完全ok , 又冇mug 貴到.以我知以前有個家長成日想屈宝林半送半買比佢,人地唔制,米週圍唱佢地囉.   (長細故仔得閒話你知啦.)

至於你女d校服,應該差不多價錢,因為其實都係原裝校服店批比佢地做,起碼近d學校呀麻,買起上嚟都方便d :idea:  

cheung,

我買 sanrio 既細碼書包咋 ...... 我叫佢咩上身 look look 先買 !!

係呀 , 我仲有一個 , 不過佢3歲啦 , 都係九月開始返學  

Katiema,chu chu,

我都想知間宝林在哪兒同幾錢?學校訂造o個條底裙d料麻麻地,cheap cheap料仲買左2條添。
我冇聽過我個女提及過話件冷氣外套唔可以有花紋,不過都可能係你個女啱,因為學校咁樸素。

校裙 - 你係彌敦道可搭6號或6A,去到"元州商場"落,過對面馬路過一個街口就到靑山道,你會見到一間豐澤,對住豐澤有一座大廈入口,要上樓架,電梯4字,好舊架,架

Astrid,

咁你真系好忙! 我星期六系尖沙咀分店買著個SPI 粉桃色細碼比個囡囡, 都几重下!同埋冇公仔!不過勝在不論盡!

系呢, 你囡囡升著邊間小學? : 我好八! 其實我系想交流下, 希望你唔會話我LA. 我囡囡入著聖家!
"我有2個小寶貝"

katiema 寫道:
jumama,

YES, 學校張通告注明的, 仲有其他要注意的   

我只收倒Book list 咋, 睇黎都要問吓學校啦。

Thanks a lot.

CHU CHU,

係呀, 咁我都去問定先, 你真本事, 麥料都比你收到, 邊我女間係都照收...

lcf,  

間宝林在tst 山林道46-48號運通商業大廈11字樓B室 tel. 23676846.
我今日去拎晒d 校服lu, 好彩我老陪唔係真係烏下烏下, 底裙我在黃埔華潤買$18/24-26號, 你去街找下馬, 我女條校裙好長, 過晒knee好多下~

仲有麥特別野要預備呢~~~@@!

jumama,

學校有家長日, 果日派的通告講明要點樣 & 預備什麼, 針card 都講定. 你女讀邊間小學, 唔清楚打電話問清楚好呀!

cheung,

我女係上水讀 .... 佛教正慧       我想今日包埋 d 書先 !! 又要幫佢 d 衫釘番個名上去, d 文具又要貼個名上去 !!

Astrid,

上水好遠!   ,我o地早就包好晒o的書, 文具我諗住用返幼兒園派返來果o的. d衫點釘名? 我宜家總憎運動鞋咪買同埋咪有學生相. :cry:
"我有2個小寶貝"

cheung,

我之前 order 左 d 織嘜 , 可以縫係 d 衫度 , 幾好o架 !!! 運動鞋學校叫買白布鞋, 不過, 我都係買左對波鞋俾阿女, 因為佢間學校係日日都著運動衫 (大節日先著裙) , 費事著壞腳 !!!  學生相會係學校影, 學校安排影數碼相, 一打都係 $10 !!

我想問 ...... 你地會俾幾多錢小朋友袋住返學 ????

or 俾幾多零用錢佢地呢 ??

Astrid,

我女學校p.1 & p.2 都不可到小食部買小食, 又自己接送, 所以暫時都唔會比零用錢

咁 ..... 你 prepare d 咩小食俾佢帶返學校食呀 ??
‹ 上一主題|下一主題