用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦
樓主: 肥肥師奶
go

嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦 [複製鏈接]

Re: 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦

Heidi媽
係呀 ! 邵校長真係好 NICE, 好愛護小朋友, 而且 , 學校行政做得好好,  令我好放心呀 !  

你的小朋友讀那班呀 ? 我囡囡係 1A 呀 ! 不過, 班主任比較大年紀,  仲有少少失 "雲" .   
悠悠媽咪

TO : HEDIE媽

我估 AT LEAST 有 50 幾 .  不過, 之前校長話好有經驗既老師, 都應該係年紀大, 但都好 NICE .  

TO : Blythemia
關於頭飾問題, 想請問你,  家長會說, 只可以用淺粉紅色 / 黑色, 校長話係淺粉紅色既絲帶, 是否一定要用絲帶 ?  如果用這兩種顏色既其它頭飾, 可以嗎 ?  

悠悠媽咪

悠悠媽咪

我囡囡1D呀! 班主任好親切。至於頭飾, 你除可以用淺粉紅色既絲帶外,我同我大囡都會用淺粉紅色的橡"根"(粗、幼亦可)。係吾係填表都填到手軟呢?

肥肥師奶

係呀 !  真係填到手軟呀 ! 我囡囡的班主任都好 NICE . 咁橡根係有公仔果 D 嗎 ? 還是只是橡根一條 ?  因為我囡囡好貪靚嫁 . 費事佢第一返學唔開心,想問清楚一點 . 謝 !

另外, 原來只要其中一科唔合格, 考試名次會排在全部合格既同學仔之後面呀  ? 都幾緊張喎  !

我幾欣賞學校既上堂安排, 每一堂中間有 5 分鐘 小息, 可以讓小朋友去一去洗手間, 咁都幾好 ! 回想起, 我自己的年代, 好似上三堂先放一個小息, 真係等到頸都長呀 !  

悠悠媽咪

各位媽咪,

想問下呢間學校有無得
比小朋友放學後留校( 做功課)或自修,
因為我要返9-5 , 無人可以幫我湊小朋友,
所有我要放工先可以自己湊.

Thanks!!  

悠悠媽咪 寫道:
關於頭飾問題, 想請問你,  家長會說, 只可以用淺粉紅色 / 黑色, 校長話係淺粉紅色既絲帶, 是否一定要用絲帶 ?  如果用這兩種顏色既其它頭飾, 可以嗎 ?  

只可以用淺粉紅色或黑色橡筋,髮夾只可以黑色,全部都唔可以有公仔或裝飾.紥辮既可以打淺粉紅色絲帶,唔打當然可以.其他裝飾一概唔可以.

邵修女係好nice架,又親切又有活力.佢未做校長前係其他學校教過書,又做過青少年工作,中文重好好添.

肥妹仔KanKan,

自修同功課時間係二點半開始,直至三點三放學.所有活動都會係呢個時間前完成,小朋友全部要呢個時候接走.如你想小朋友入讀,相信要安排其他人接放學.

悠悠媽咪

千其吾可以用有公仔/花花橡根,學校一定吾准。用普通淺粉紅色或黑色橡根就可以。係呀! 學校時間表按排得幾好,好多學校一日有六至七堂,根本日日都要帶齊所有書返學校,但我地每日只是五堂,可以不用日日帶所有書回校。

Blythemia

歡迎你們回來! 旅程好玩嗎? 新學期好快就開始了!  我個囡仲未做完暑假作業呀! :cry:

肥肥師奶:

我迫個女做完暑期作業至出發架,如果唔係而家就趕餐死喇.我地返來岩岩一個星期,時差都唔係百分百較岩架咋,而家都成十二點至瞓.睇來都係要開學至可以回復正常.

Hi all, 我是新加入的, 希望可以預埋我  

我女女也是1D 呀!  我覺得邵修女看東西很全面, 很多時她都從不同的角度去分析, 在學生的角度, 家長的角度以及校長的角度, 每次她發表的意見我也很認同, 尤其是當她跟我們討論小朋友講大話的問題時, 好有feel, 因我自己也想不到小朋友講大話有時真的是家長迫出來的! 而且她也很幽默, 當講及運動科目要考paper 的時候, 還提醒我們千祈不要找補習, 喚醒家長們不要太緊張..

我想問下9月1日需要帶書包嗎?  書包內需要帶什麽?

肥肥師奶 寫道:
悠悠媽咪

我囡囡1D呀! 班主任好親切。至於頭飾, 你除可以用淺粉紅色既絲帶外,我同我大囡都會用淺粉紅色的橡"根"(粗、幼亦可)。係吾係填表都填到手軟呢?

忘了問一條很重要的問題, 1/9當天要帶小食嗎?  將食物盒放在小袋還是放在書包裡?

謝謝!

悠悠媽咪

Your 班主任 must be Ms Leung la.  My daughter had her for 班主任 P.1 & P.2 for maths. You're right, she was a bit 失 "雲"but very caring to kids.
悠悠媽咪 寫道:
Heidi媽
係呀 ! 邵校長真係好 NICE, 好愛護小朋友, 而且 , 學校行政做得好好,  令我好放心呀 !  

你的小朋友讀那班呀 ? 我囡囡係 1A 呀 ! 不過, 班主任比較大年紀,  仲有少少失 "雲" .   

Hi 悠悠媽咪,我女又係1A班呀,家長會嗰日你好似坐在我後面,你女係咪姓梁架?唔知你會否參加家長教師會呢?

呀,仲有唔知開學果曰洗唔洗帶書呢

TIFFMUMMY 寫道:
悠悠媽咪

Your 班主任 must be Ms Leung la.  My daughter had her for 班主任 P.1 & P.2 for maths. You're right, she was a bit 失 "雲"but very caring to kids.
[quote]
悠悠媽咪 寫道:
Heidi媽

[/quote]

Ms. Leung is already a grandma la, she is quite old, but very nice, she used to be P.1 class teacher.

TO : Blythemia  & 肥肥師奶
關於頭飾方面, 原來係咁 . 我知道了 , 多謝提醒 !

悠悠媽咪

HI, 沙律
我地 1A 班那位班主任講左, 9/1 & 9/2 佢唔會教書, 主要收齊所有文件, 回條, 叫我地唔洗帶書住,  9/5 才正式上堂 .

所以, 我會帶個小書包, 也會帶小息食物, 因為我諗唔上堂, 但都會有小息, 帶定好 D  呀 !

HI, TIFFMUMMY
係呀 , 係 MISS LEUNG 呀 ! 聽到你咁講, (VERY CARE KIDS) 咁都好 D  . 希望我囡囡唔會蝦佢啦 !
悠悠媽咪

HI, yuki877
係呀 ! 我囡囡都係姓梁呀 ! 你指係課定坐我後面?  BUT ANYWAY , NICE TO MEET YOU !

我會 9/5 才正式帶書.  

:
悠悠媽咪

有兩位梁老師架喎,年紀大D個位教左30年架喇,多數教體育.另外個位後生D既係我女一年級同三年級既班主任,都幾nice架.教數,常識.視藝同中文.

第一日唔駛帶書,會有通告話俾大家知幾時正式上堂.當日都會有小息,想帶小食都可以.不過都係放十二點半,好快可以食晏.
‹ 上一主題|下一主題